2022. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

Rácz Zsófia: a kormány támogatja a külföldi elitegyetemeken való tanulást

2021. december 14. 20:20
A fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Lovassy gimnáziumban beszélt a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum ösztöndíj-projektről.

Szerdán a Lovassy László Gimnázium volt az állomása annak az országos roadshow-nak, melynek során a Nemzeti Tehetség Központ a hazai középiskolák végzős diákjainak mutatja be a Stipendium Peregrium program nyújtotta lehetőségeket.

A Stipendium Peregrinum azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon. A program három részből áll (A, B és C komponens): az első a felvételi eljárásban való részvételt, a második a már felvettek tanulásához szükséges feltételeket, míg a harmadik a program támogatásával már megkezdett külföldi tanulmányok folytatását biztosítja.

A szakmai előadást megelőzően Rácz Zsófia helyettes államtitkár elmondta, a 2022-es tanulmányok megkezdéséhez („A” komponens)  a kormány 15 millió forint keretösszeget biztosít, melyre április 15-ig kell jelentkezni. A „B” komponensre-amivel a már felvetteket támogatják- 650 millió forint ösztöndíj támogatást tud nyújtani a program.

Rácz Zsófia helyettes államtitkár a Lovassy László Gimnáziumban beszélt a Nemzeti Tehetség Központ ösztöndíjprogramjáról.Rácz Zsófia helyettes államtitkár a Lovassy László Gimnáziumban beszélt a Nemzeti Tehetség Központ ösztöndíjprogramjáról.

A sajtónak nyilatkozva arról beszélt, a Stipendium Peregrinum azért jött létre, mert a kormány úgy gondolja, hogy rengeteg tehetséges fiatal van, akiket érdemes anyagilag is támogatni annak érdekében, hogy a világ 67 elitegyetemének valamelyikén tanuljon.

„Nem félünk kiengedni a fiataljainkat külföldre, sőt, milliókkal támogatjuk őket abban, hogy megszerezzenek minden létező tudást és tapasztalatot, amit csak lehet, utána pedig hazatérjenek, és Magyarországot jobb hellyé tegyék azáltal, hogy itt kamatoztatják tudásukat.” Mint hozzátette: a kormánynak nem csak feladata, hanem felelőssége, hogy a jövő kiemelkedő vállalkozóit, művészeti, tudósait és sportolóit támogassa.

„Azt szeretnénk, hogy olyan világlátott és tapasztalt fiataljaink lennének, akik nem csak a hazai helyzetképpel vannak tisztában, hanem rálátásuk van a nemzetközi kapcsolatokra, és a nemzetközi egyetemek tudásanyagára is”-fogalmazott.

A Lovassy László Gimnázium igazgatója, Schultz Zoltán elmondta, a program nem ismeretlen a lovassysok számára. A keddi tájékoztató fórumon nem csak a befogadó iskola végzősei vettek részt, az almádi Kéttannyelvű iskolából és a Vetési Gimnáziumból is érkeztek diákok.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjnak köszönhetően jelenleg 47 fiatal tanul a világ különböző pontjain, többségük az Egyesült Királyságban.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Két évvel ezelőtt volt a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója, ennek apropójából tartottak konferenciát 2020-ban az egyetemen. Az elhangzott előadásokból végül könyv is született, ennek a bemutatóján jártunk.
A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek
A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek
Általános iskolások keze munkáját dicsérik azok a kis homokfutó autók, amelyeket a Szakipark projekt keretében meghirdetett pályázaton készítettek el különböző fa- és fémelemek megmunkálásával. A legügyesebb alkotásokat kedden díjazták az iparos parkban, ahol szóba került az is, hogyan kapcsolódik ez a játékos program a térség egyik legnagyobb ipari beruházáshoz.
A Bárczi méltó iránytű Veszprém közössége számára
A Bárczi méltó iránytű Veszprém közössége számára
Két év kihagyás után rendezték meg ismét péntek este az Agórában a hagyományos Bárczi-gálát.
A német írásbelikkel folytatódnak a vizsgák
A német írásbelikkel folytatódnak a vizsgák
Péntek reggel a német nyelvi írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Középszinten csaknem 12 ezren, emelt szinten több mint 2600-an érettségiznek.
Programozható eszközt szerzett be pályázati támogatásból az Ipari
Programozható eszközt szerzett be pályázati támogatásból az Ipari
Húszezer amerikai dollár támogatást nyert a Howmet Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összeget egy távolról vezérelhető mechatronikai eszköz beszerzésére fordították.