Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt tipp, ha inkább nem áldoznád fel az egészséged az ünnepek oltárán

2021. december 26. 12:13
Plusz két kiló az újévre, leharcolt idegek, tespedtség. Sokan már eleve így vágunk neki az ünnepeknek, pedig hol van az előírva, hogy az év végét édességhalmoktól, töltött káposztától, na meg a karácsonyt megelőző rohanástól kiütve kell tölteni? Mutatunk pár tippet, hogyan legyen tényleg élvezetes a téli szünet.

Engedd el a tökéletesség utáni vágyat

Bármennyire is igyekszik a fogyasztói kultúra elhitetni velünk, hogy a karácsony meg a szilveszter az év legizgalmasabb időszaka, valójában ezek is ugyanolyan napok, mint az a másik 361. Persze, (részben) piros betűs ünnepek, de csak azért, mert valami a naptárban különböző színnel van feltüntetve, még nem jelenti azt, hogy számunkra visszatekintve ezek lesznek a legfontosabb pillanatok. Úgyhogy egyáltalán nem kell megszakadni a tökéletesség látszatát kergetve.

Nem volt idő kitakarítani a lakást? Pláne feldíszíteni? Csak egyfajta süteményt sütöttél? Vagy annyit se? Eltervezted, hogy majd bepótolsz minden hobbit, amire év közben nem volt időd, de a fáradtságtól mozdulni sem tudsz? Tedd fel magadnak a kérdést, mire vágysz jobban? Tovább görgetni magad körül az elvárásokból épített mókuskereket, vagy végre megpihenni és feltöltődni? Ha utóbbi, nyugodtan tegyél félre minden mást. Nyugodtan maradhat még három napig rendetlen a lakás, ehetsz pizzát is narancsos kacsacomb helyett, és a rokonokat sem muszáj végiglátogatni, ha egyébként egész évben ránk se nyitják az ajtót. Ja, és akkor se történik semmi, ha nem átbulizva érkezel meg az újévbe, hanem az éjféli koccintás után szépen ágyba bújsz. Vagy még korábban. Az őszinteség többet ér, mint a külvilágnak való megfelelési kényszer.

Figyelj a tested jelzéseire

Ahogy a lelki egészséget illetően érdemes szem előtt tartani, hogy mi az, ami jól esik, úgy a testünk jelzéseire sem árt odafigyelni. Viccelődünk, hogy a karácsonyi kajamennyiségtől és a szilveszteri alkoholizálástól majd nem jönnek ránk az első munkanapon a ruháink, de ha egy kicsit tudatosak vagyunk, ezt egyszerűen meg lehet előzni. Ez nem azt jelenti, hogy spártai módra mindent meg kell vonnunk magunktól – ha megkívánsz egy szelet süteményt, nyugodtan edd meg, az elvonás csak depresszióssá tenne. De ha csak azért eszed, mert ott van előtted, vagy mert a nagyi kínálja, miközben már majd kipukkadsz, akkor tedd szépen félre. A nagyinak is meg lehet mondani kedvesen, hogy nem a főztjével/süteményével van baj, épp csak jól laktál, és szeretnéd, ha jövőre is élvezhetnéd még azt, nem pedig az inzulin adagodat kellene számolgatnod.

Nem muszáj a tradíciókhoz ragaszkodni

A plusz kilók elkerülésének egyik remek módja az is, ha egy kicsit egészségesebb alternatívára cseréled az ételeket vagy azok hozzávalóit. A halászlé, a töltött káposzta vagy éppen a narancsos kacsa nagyon is elhagyható részei a karácsonyi menünek, kiváltképp, ha amúgy sem rajongsz a nehéz ételekért. Vagy ha már mindenképpen libamájra és szűzpecsenyére vágysz, köretnek készíts mellé egy könnyedebb, az emésztést segítő salátát. Mivel utóbbiak tápanyagban gazdagok, jó ötlet lehet előételként is fogyasztani őket, így a tested értékes rostokhoz és vitaminokhoz jut még azelőtt, hogy túlennéd magadat. Az egészségesebb verziókat pedig a desszertnél is fenntarthatod, ha a megszokott zserbó, mézeskalács, linzer szentháromság helyett például túrós golyót vagy egy kis gyümölcssalátát készítesz.

Fotó: Tim Gouw on UnsplashFotó: Tim Gouw on Unsplash

Ideje mozogni

Noha a téli szünet szabad napjait sokunk szereti non-stop a kanapén, a tévé előtt kidőlve tölteni, az ember hamar rájön, hogy a tespedtség csak még több tespedtséget szül, ráadásul a hangulata is erősen elindulhat lefelé, ha meg se moccan. Érdemes az élet minden területén egyensúlyra törekedni, szóval a bekuckózást is jobb megszakítani némi mozgással. Lehet ez akár egy egyszerű fék órás séta, ami alatt megcsodálod a fényeket, de kezdheted akár a napodat egy 15-20 perces táncos Youtube videóval, vagy éppen hulahoppozással – valamivel, amit szívesen végzel.

Tarts ki az alvási szokásaid mellett

Ugyan csábítóan hangzik, hogy a reggel hét órás rutinodat az ünnepek alatt délig tartó alvásra és hajnalba torkolló dorbézolásra cseréled, jobban teszed, ha nagyon nem borítod fel az alvási szokásaidat. Utóbbi esetében előfordulhat, hogy bár hiába vagy ágyban 9-10 órákat, ugyanolyan fáradtan kelsz fel, mintha csak 4-5 órát aludtál volna. A felborult rend ugyanis az alvás minőségének rovására megy, így sokkal kevesebb lesz az energiád is nap közben, ami ahhoz vezet, hogy folyamatosan enni akarsz majd, így pótolva az energiát. Sokkal egészségesebb, ha megpróbálsz közel azonos időpontban kelni és feküdni, mint ahogy szoktál, így a dolgos hétköznapokba való visszatérés sem lesz olyan gyötrelmes.

Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.