Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni

2022. január 22. 4:00
Ismét egy környékbeli étterem mutathatja meg, hogy mitől olyan különleges a Bakony és Balaton-régió gasztronómiája a soron következő Óváros piacon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében felélesztett piacon ezúttal a balatonfüredi Mór 24 tapas- és borbár gondoskodik a gasztronómiai kínálatról. Az előttünk álló piacnap részleteiről az egyik ötletgazdát, Mészáros Zoltánt, valamint a Mór 24 vezetőit kérdeztük.

Az Óváros téri piac története évszázados múltra tekint vissza, mégis több, mint fél évszázadig nélkülöznie kellett a veszprémieknek ezt a közösségi élményt, hiszen utoljára 1946-ban nyitott ki a vásár. Ezt a hagyományt élesztették fel az Európa Kulturális Főváros program keretében tavaly, majd kétheti rendszerességgel állandókká válták a vásárok Veszprém történelmi belvárosában.

„Minden út az Óváros térre vezet.” - Ez volt a vezérfonala az ötletnek, mondta el Mészáros Zoltán, a piac felélesztésének egyik ötletgazdája, aki gyorsan hozzátette, hogy a koncepciójuk szerint szerettek volna egy olyan légkört és kínálatot megteremteni, amilyen még nincs a régióban, egy kicsit másképp csinálni, szervezni, mint mások.

Így került be az Óváros piac állandó programelemei közé a DJ-szett is, amit a Wine & Vinyl biztosít minden második héten, valamint abban is eltökéltek, hogy minden alkalommal más és más helyi étteremnek és bisztrónak adjanak lehetőséget a bemutatkozásra.

Az Óváros piac azáltal, hogy kéthetente vasárnaponként szervezik meg alkalmas arra, hogy minden alkalommal fejlesszék valamilyen téren. „Mindig tanulunk valamit az előző alkalomból, amit aztán kijavítunk, vagy pozitív visszajelzés esetén tovább erősítünk. Bátor vállalkozás volt éppen a leghidegebb évszakban elkezdeni ezt a szabadtéri projektet, de a visszajelzések szerint van rá igény Veszprém polgári körében. Mindenesetre most vasárnap már több hőgombával is készülünk, hogy a hideg idő ne legyen akadálya annak, hogy még többen kilátogassanak az Óváros térre” - foglalta össze Mészáros Zoltán.

Ahogy elhangzott, az Óváros piacon minden alkalommal valamelyik környékbeli gasztronómiai vállalkozás kap lehetőséget a bemutatkozásra. Most vasárnap a balatonfüredi Mór 24 tapas- és borbár települ ki, akik ugyan csak 2020 nyarán indították el vállalkozásukat, mégis rendkívül gyorsan országos ismertségre tettek szert. Ebben az is szerepet játszott, hogy kínálatukban a legújabb gasztronómiai trendeket képviselik, valamelyest formabontóak az eddig megszokottakhoz képest.

Almás Edit és Albrecht Tamás, a Mór 24 tulajdonosainak koncepciója szerint a vendégek a roskadásig megpakolt tányérok helyett inkább több, de kevesebb adagot kapnak. „Ha megfigyeljük, az éttremekben sokszor egy-egy falat erejéig megkóstoljuk egymás rendeléseit is pusztán kíváncsiságból. Nálunk erre nincs szükség, mert a változatosságra helyeztük a hangsúlyt és több, de kisebb tányérokat kapnak a vendégek” - mondta el Tamás a Mór 24 felfogásáról.

Almás Edit és Albrecht Tamás (fotó: Mór 24)Almás Edit és Albrecht Tamás (fotó: Mór 24)

Mind Tamás, mind pedig Edit szeretnek kísérletezni, mivel mindkettejükre hatott több külföldi ország, valamint a távol-kelet fúziós konyhája is, így ők is igyekeznek izgalmas összeállításokat megalkotni, de kizárólag olyan ételeket, amelyek beleillenek a saját ízvilágukba is.

Az Óváros piacon ezért vasárnap az alábbi menüsorral készülnek:

Reggeli (09:00-11:00):
házi brioche buci, véreshurka, tükörtojás, szilva ketchup

vegetáriánus opció:
házi brioche buci, avokádó, tükörtojás

Ebéd (11:00-13:00):
csicsóka krémleves, alma, törökmogyoró
mangalica croquette, feketefokhagymás majonéz.

A Mór 24 az étlapja mellett a borkínálatában is a különlegességekre helyezi a hangsúlyt. Az egyre népszerűbb natúr bor a meghatározó náluk, azok a palackok, amelyekben a borok a lehető legkevesebb kezelést kapják, úgy is mondhatnánk, hogy hagyják élni az italt, nem zavarják meg, így egy teljesen másfajta, nem éppen megszokott ízvilágot biztosítva nekik.

Az Óváros piac január 23-án 9 órától kora délutánig várja az érdeklődőket, aktuális információkkal pedig a piac Facebook-oldala szolgál.

vehir.hu
további cikkek
A piac, aminek lelke van Life&Style A piac, aminek lelke van „Menjünk piacozni!” - Évtizedeken, de talán évszázadokon át is rendszeresen elhangzott ez az egyszerű mondat akkor, amikor a család a mindennapi szükségleteinek beszerzésére indult a ma már klasszikusnak mondható piacokra. Aztán a multik térnyerésével a piacozást felváltotta a „teszkózás”, mégis valamiért az utóbbi időben újra reneszánszát élik a hagyományos vásárterek. Harmathy Ildikó ennek a hajnalán eszmélt, és egy ártatlan beszélgetésből elindulva mára a Balaton-felvidék legnépszerűbb termelői piacát tudhatja magáénak. Bemutatjuk a káptalantóti Liliomkert történetét és azt, hogyan váltotta fel a rákkutató biológus életében a laboratóriumok és unalmas konferenciák világát egy mindig nyüzsgő, zsivajjal teli piac atmoszférája. 2023. július 17. 9:35 Vasárnap ismét kinyit az Óváros piac Európa Kulturális Fővárosa Vasárnap ismét kinyit az Óváros piac Ahogy a szervezők induláskor megígérték, az Óváros tér rendszeres helyszíne lesz a felélesztett veszprémi piacnak. A decemberi orkánerejű szél és esőzés ugyan két alkalommal és meghiúsította a rendezvényt, de 2022-ben, most vasárnap ismét nyitnak az árusok, sőt különleges gasztronómiai kínálattal is készülnek azoknak, akik a szabadban fogyasztanák el reggelijüket, vagy ebédjüket. 2022. január 8. 14:54 Ismét lehet házhoz szállítást kérni a piacról Ismét lehet házhoz szállítást kérni a piacról A vásárcsarnokban működő piac üzemeltetéséért felelős VKSZ Zrt. tájékoztatást tett közzé, amelyben leírják, ismét adott a lehetőség, hogy házhoz szállítást kérjenek a veszprémiek. 2022. január 6. 12:29 Elmarad a mai Óváros Piac Európa Kulturális Fővárosa Elmarad a mai Óváros Piac Az éjszakai vihar lerombolta a piaci sátrakat. Néhány kiállító beköltözik egy belvárosi üzletbe- közölték a szervezők. 2021. december 12. 8:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.