2022. május 24.
//
Eszter névnap

A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt

Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.

Minden országnak magának kell megtalálnia azt az utat, amin lépécsőfokról lépcsőfokra előre léphet, ebben nincs univerzális megoldás, vallja Orbán Balázs, parlamenti és stratégiai államtitkár, aki péntek este veszprémi fiatalok előtt tartott interaktív előadást a Pannon Egyetem kampuszán az Union Clubban. A Fiatalok estje névre keresztelt rendezvényt két aktív helyi fiatal, Szedlák Áron és Mészáros Richárd szervezték meg és több, mint 30 veszprémi tizen- és huszonéves vett részt rajta. Az aktív hozzászólásokból és kérdésekből kiindulva pedig mindannyian megcáfolták azt a sztereotípiát, hogy a fiatal generáció nem érdeklődik politika és a közélet iránt.

Orbán Balázs amellett, hogy parlamenti és stratégiai államtitkár a kormányzatban, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, valamint a miniszterelnök politikai igazgatója. Most aktuálpolitikai kérdések helyett mégis inkább globális közéleti témákat boncolgatott, és sokkal inkább egyetemi oktatói szerepében jelent meg Veszprémben.

Előadásának témája ugyan első hangzásra nem tartozott a legkönnyebben befogadható témakörök közé, mégis a nemzetstratégia kialakításának mibenlétét sikerült jól érthetően és számos konkrét példával bemutatnia a veszprémi fiatalok előtt.

Véleménye szerint három szemszögből érdemes megközelíteni ezt a kérdést: történelmi tapasztalatok szerint, egy ország földrajzi adottságai révén, valamint a világrend dimenziójából.

Példaként történelmünkből Szent István királyunkat hozta, aki kapcsán hajlamosak vagyunk csupán egy-egy momentumot kiemelni tettei közül, holott, Orbán Balázs szerint, ha komplexen vesszük górcső alá államalapító királyunk politikáját, egy kivételes nemzetstratégáról beszélhetünk. Egy olyan folyamat kialakítójáról, akinek kemény döntéseket kellett meghoznia, mégis tökéletesen szembetűnő a lépésről lépésre való építkezés elve. Hiszen István király miután megszerezte a hatalmat először megszüntette a belső viszályokat és stabilizálta uralmát. Ezt követően kiűzte a bizánciakat és nyugat-rómaiakat a területéről, de ami még fontosabb, ezt követően stratégiai együttműködésbe lépett velük. (Például felesége, Gizella is Bajorországból érkezett.) Utolsó fontos tette pedig az volt, hogy a római pápától kért koronát, amivel úgy legitimálta hatalmát egész Európában, hogy nem kockáztatta országának területi szuvenerítását. Mindez kivételes stratégiai gondolkodásról vallott Orbán Balázs szerint.

Érdekes felvetéssel élt a világrend helyzetéről is. Visszapörgetve az időt 30 évvel korábbra, a Szovjetunió felbomlásának idejére, szerinte a hidegháborúnak nem egyszerűen vége lett, hanem azt megnyerte az USA. És mint ilyenkor lenni szokott, a nemzetek elkezdték lemásolni a győztes stratégiáját, azaz államberendezkedésben is meghonosítani a neoliberalizmust. Azt a felfogást, miszerint az állam két lépést hátrál és a piaci törvények szerint hagyja működni a gazdaságot. Ugyanakkor, amíg ez az USA-ban és több nyugat-európai országnál jól működött, olyan nemzeteknél, ahol évtizedeken át tervgazdálkodás volt, nem lehetett egyből sikeres. Orbán Balázs szerint a rendszerváltáskor Magyarország is beleesett ebbe a hibába, ráadásul sokáig a balliberális kormányaink tovább erőltették ezt a hibás elképzelést.

Konklúzióként levonta, hogy stratégia megalkotásánál nem lehet univerzális megoldásokat elővenni. Ugyan lehet és érdemes is meríteni más jó példákból, de minden államnak ki kell alakítania a saját magára nézve jól működő rendszerét és ezt lépésről lépésre felépíteni, hiszen a növekedés is relatív, először saját magához kell mérni minden országot.

Ebben a vonatkozásban Orbán Balázs előadása összekapcsolódott az aktuálpolitikával és kiemelte, nem véletlen, hogy a kormányzó Fidesz-KDNP is többször említi a 2010 előtti helyzetet a mostani állapotokkal összevetve. Akkor egy, a balliberális kormányzás miatt a gazdaságilag csőd szélén álló, bizalmát vesztett országot kellett egy hosszú távú és átgondolt stratégia mentén ismét a fejlődés útjára állítani. A miniszterhelyettes szerint az a konzervatív, a magyar érdekeket, a magyar családokat előtérbe állító irányelv, amit a Fidesz-KDNP képvisel több szempontból is sikeres stratégiának bizonyult, viszont megjegyezte, hogy még bőven vannak lépcsőfokok, amit meg tudna ugrani Magyarország, ehhez viszont az szükséges, hogy április után is folytathassák a kormányzást.

Az előadás során több kérdés is érkezett külpolitikai és alkotmányjogi kérdésekben is, így elmondható, hogy a Fiatalok estje elérte azt a célját, amit a két szervező is kitűzött, miszerint a bulik mellett a művelődés, az ismeretszerzés is kapjon teret az életükben.

Orbán Balázs egyébként nem először látogatott el ilyen eseményekre, rendszeresen találkozik fiatalokkal ilyen fórumokon, tapasztalata szerint pedig rendkívül érdeklődők és kritikusak is ennek a generációnak a tagjai. Portálunknak elmondta, nagy felelőssége lesz ennek a korosztálynak, hiszen a világ nagy átalakuláson megy át éppen és rajtuk múlik, hogy milyen úton halad tovább a világ.

A Fiatalok estjén részt vett több helyi városvezető is, Hegedűs Barbara, alpolgármester és Halmay Gábor, önkormányzati képviselő is. Továbbá Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, aki régi barátjaként köszöntötte az előadót. A helyi politikus – aki egyébként korábban az ötletgazdája volt a Fiatalok napjának is - kiemelte, Veszprém amellett, hogy egyetemváros, diákváros is, ezért fontos megteremteni azokat a lehetőségeket, amelyekben ők is jól érzik magukat. Meg kell hallani a fiatalok hangját is és nagyon jó, hogy vannak olyanok, akik felvállalják azt a kezdeményezést, hogy megteremtsék ezt a párbeszédet, amivel tovább fejlődhet Veszprém közössége is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A falu születésnapja
A falu születésnapja
Úrkút alapításának 241. évfordulóját ünnepelték vasárnap a településen.
Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.