2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán

A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.

A magyar irodalomból, a magyar színházi művekből, musicalekből, operettekből válogatott programösszeállítással kedveskedett a járókelőknek a Petőfi Színház szombat délelőtt a magyar kultúra napja alkalmából. A programcsokorban, -ahogy ők fogalmaztak, - a magyar népdal is megjelent. A műsorokat a PetőfIfiAkadémisták, a VeszprémSztár egyik döntőse, Módri GyörgyiHirschl Laura, Kőrösi Csaba, Keller Márton, Kiss Anna, valamint a színházigazgató, Oberfrank Pál színművész adták elő a Veszprémi Ifjak Pontja (VIP) előtt.

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója Kölcsey Ferenctől hozott idézeteket.Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója Kölcsey Ferenctől hozott idézeteket.

A Veszprémi Petőfi Színház hosszú évekig az Ádámok és Évák ünnepével tisztelgett a magyar kultúra napja előtt, ahol ifjúsági csoportok állítottak színpadra különböző műveket. A járványhelyzethez és a központi felvételikhez igazodva ezt most a magyar költészet napjára halasztották, ám a fiatalokat mégis bevonták a január 22-i ünneplésbe.

A járókelőket Ovádi Péter parlamenti képviselő köszöntötte.A járókelőket Ovádi Péter parlamenti képviselő köszöntötte.

A szombat délelőtti eseményre hivatalos volt Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos is, aki úgy fogalmazott, Veszprém és a kultúra, kéz a kézben jár, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egy év múlva a város adja Európa Kulturális Fővárosát. Mint kiemelte, Veszprémben büszkék lehetünk intézményeinkre, különösképp a Petőfi Színházra, hisz a járványhelyzet alatt sem hagytak és hagynak minket kultúra nélkül. A teátrum rendszeresen adott szabadtéri, utcai műsorokat a kijárási korlátozások alatt is.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfi műveit dolgozzák fel a Pannon Várszínházban, közösségi Himnusz-szavalást rendeznek a Petőfi színházban vasárnap.
Minden, amit az EKF nyitóünnepségéről tudni kell
Minden, amit az EKF nyitóünnepségéről tudni kell
Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a Magyar Kultúra Napjához csatlakozva látványos ünnepséggel indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
Összművészeti produkciókkal ünnepli a magyar kultúrát a Pannon Várszínház
Összművészeti produkciókkal ünnepli a magyar kultúrát a Pannon Várszínház
Színház, irodalom, zene és tánc találkozására épít a teátrum magyar kultúra napi műsora január 22-23-án, ahol Bartók és Ady, valamint Géczi János műveinek újszerű előadásával találkozhatunk.
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Látványos megoldást választottak Veszprémben a magyar kultúra napjának ünneplésére. A Lordok háza homlokzatán fényjátékkal elevenítették meg a Himnuszt, miközben annak dallamai töltötték be a teret.