Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során

2022. január 25. 15:02
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.

Mint ismert, Kész Zoltán független indulóként jelentkezett be még 2014 év végén Veszprém megye 1. sz. választókörzetének országgyűlési képviselői mandátumáért. Tette ezt úgy, hogy bejelentésével megelőzte az ellenzéki pártokkal való komolyabb egyeztetéseket, kész tények elé állítva az akkor jóval nagyobb támogatottsággal bíró MSZP-t, valamint DK-t, LMP-t, Liberálisokat és az azóta megboldogult Együttet. A pártok így kényszerhelyzetben álltak be mögé és segítették megszerezni Navracsics Tibor Brüsszelbe való távozása után megüresedett parlamenti széket Késznek.

A PestiSrácok információi szerint azonban előkerültek olyan, eddig titokban maradt részletek Kész akkori kampányával kapcsolatban, amelyek miatt költségvetési csalás lehetősége is felmerülhetett 2015-ben.

A portál oknyomozása alapján ezen szálak pedig egyenesen Czeglédy Csabához vezetnek, Gyurcsány Ferenc egyik belső emberéhez, aki ellen jelenleg is büntetőeljárás zajlik szintén költségvetési csalás miatt.

Mint írják, Budai Gyula (a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője – a szerk.) 2021 áprilisában írt levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetéséért felelős államtitkárnak, Sors Lászlónak. A dokumentumban Budai arra hivatkozik, hogy egy videófelvétel került nyilvánosságra, amelyen a Czeglédy-ügy egyik vádlottja olyan dolgokról beszél, amelyek felvetik, hogy Kész Zoltán 2015-ös időközi választási kampánya és annak finanszírozása nem a jogszabályban meghatározott keretek között történt.

A felvételen állítólag többek közt elhangzik, hogy a kampányt Czeglédy Csaba a Human Operator Zrt-n, illetve az iskolaszövetkezeteken keresztül finanszírozta oly módon, hogy az iskolaszövetkezetek alkalmazottai – többek között diákok – aktívan részt vettek a kampányban. Czeglédy ezen kívül egy szombathelyi nyomdán keresztül a plakátok és szórólapok kinyomtatását segítette, valamint telefonos kampányt bonyolított az állítás szerint.

Ellenzéki aktivisták hada indult el kampányolni a 2015-ös időközi választás utolsó napjaiban VeszprémbenEllenzéki aktivisták hada indult el kampányolni a 2015-ös időközi választás utolsó napjaiban Veszprémben

Czeglédy egyébként egy korábbi interjújában nem tagadta, hogy részt vett az időközi veszprémi, illetve az azt követő tapolcai kampányban, mint mondta, a „háttérmunkában segítette” az ellenzéki indulókat, köztük Kész Zoltánt.

A PestiSrácok a NAV-nál is érdeklődött, hogy valóban indult-e eljárás Kész Zoltán kampányával összefüggésben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyan nem cáfolta a büntetőeljárás megindításának tényét, de konkrét személyekről és gazdasági szereplőkről nem állt módjukban információkat nyilvánosságra hozni.

Czeglédy Csaba Veszprémben 2017-ben, akkor egy sajtóper miatt volt jelenése a bíróságonCzeglédy Csaba Veszprémben 2017-ben, akkor egy sajtóper miatt volt jelenése a bíróságon

Kész Zoltán egyébként a 2018-as súlyos választási veresége után egy időre visszavonult a közéletből, újabban mégis Márki-Zay Péter, az összellenzék miniszterelnök-jelöltje mellett tűnik fel, több bennfenntes szerint Márki-Zay jobbkezeként. Továbbá Kész több nyilvános posztjában is támogatásáról biztosította Csonka Balázst, a DK helyi jelöltjét az április 3-ai országgyűlési választáson.

Az ügy pikantériájához tartozik az is, hogy Márki-Zay Péter, valamint időnként Kész Zoltán által is a kampányban a mellükre tűzött kék szalag pont a korrupcióellenességet és az elszámoltatást hivatott hirdetni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.