Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Kik működtetik majd az Európa Kulturális Fővárosa program zászlóshajóit?

2022. január 27. 14:02
Eldőlt, mely cégek bérelhetik és üzemeltethetik elkészültük után a régi gyerekkórházat és a Ruttner-házat. Csütörtökön idén először ülésezett a képviselő-testület.

Lezárult a pályázat, megnevezték azokat a bérlőket, akik elkészültük után üzemeltethetik az Európa Kulturális Fővárosa program két zászlóshajóját: a volt gyerekkórházat és a Jókai utcai Ruttner-házat. Mindkét épület felújításán jelenleg is dolgoznak a szakemberek, a tervek szerint 2023 elejére készülnek el.

A kivitelező már dolgozik a gyermekkórház felújításánA kivitelező már dolgozik a gyermekkórház felújításán

Az egykori gyerekkórház különböző mozgáskultúrához kapcsolódó csoportos tevékenységeknek ad majd otthont fixen és időszakosan bérelhető termek kialakításával és egy bisztró jellegű étteremmel, hangsúlyt fektetve a gyermekkel érkező vendégekre. Az épület északi homlokzatához kapcsolódóan rendezvényteret alakítanak ki. A kórház egykori mosodájában az épület felújítása során elsősorban a városban működő néptánc csoportok számára alakítanak ki rendezvényteret irodákkal, raktárral, büfével, valamint az épületben külön egységként létrehoznak egy falmászó termet. Elkészülte után az ingatlanokat bérlőként az önkormányzati tulajdonban lévő Swing-Swing Kft. üzemelteti majd évi 49,8 millió forintos bérleti díj fejében. A cég neve nem ismeretlen a veszprémiek számára, hiszen ugyanez a társaság üzemelteti a Hangvillát is. A bérleti szerződés tíz évre szól.

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) alacsonynak tartja a meghatározott bérleti díjat, ugyanakkor azt pozitívumnak tartja, hogy önkormányzati cég nyerte el a feladatot. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) azt kérdezte, hogyan lehet elkerülni, hogy a kültéri rendezvények hanghatása a környéken élőket ne zavarja? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) szerint az üzemeltető feladat, hogy megtalálja a kényes egyensúlyt, ehhez szükség lehet egy kis időre, a helyzet annyiban szerencsés, hogy a rendezvényeket a belső udvarban szervezik majd, aminek közvetlen szomszédságában az egyetemi campus és a park található, így kevésbé lesz zavaró, hiszen "nem azért építünk közösségi tereket, hogy azokkal az ott élőket bosszantsuk". 

A Ruttner-ház jövőre már nem csúfítja, hanem szépíti a Jókai utcátA Ruttner-ház jövőre már nem csúfítja, hanem szépíti a Jókai utcát

A Jókai utca 8. szám alatt található Ruttner-házban a Várbörtön látogatói számára jegyértékesítésre alkalmas fogadó tér, vendéglátáó egység valamint hostel típusú, osztálykirándulásokat kiszolgálni képes, 35 fő elhelyezésére alkalmas szállás jön létre a felújítás során. Az ingatlan bérleti jogát a veszprémi Patent Hostel Kft. nyerte el havi 480 ezer forintos bérleti díjért, határozatlan időre.

Ez történt még a közgyűlésen:

  • A napirend előtt történtekről külön cikkben, itt írtunk.
     
  • A Városháza épületeinek fejlesztésére 40 millió forintra pályázik az önkormányzat a Belügyminisztérium kiírásán, a remélt támogatáshoz további 40 millió forint önerő biztosítását vállalta a város. A beruházás célja az épületek működési költségeinek csökkentése. 
     
  • Megválasztották az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait: dr. Bálint Ferenc, dr. Földesi Csaba Tibor és dr. Herczeg Attila mellett a póttagok dr. Matók Barbara és dr. Fülöp György Imre. A választási bizottságnak a törvény szerint többek között nem lehet tagja képviselő, alpolgármester, jegyző, másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja, a Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katona, honvéd tisztjelölt, honvéd altiszt-jelölt és a tényleges szolgálatot ellátó önkéntes tartalékos katona, bármely párt tagja,  a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet tagja, a választókerületben induló jelölt és hozzátartozója.
     
  • Beszámolt 2021-es tevékenységéről az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás. A napirend vitájában Kovács Rajmund (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) azt kérdezte, milyen módon történik a szelektív hulladék feldolgozása a királyszentistváni telepen? Bázsa Botond, a társulás elnöke azt válaszolta, hogy a hulladékot energia-termelésre használják, ami erre nem alkalmas, azt lerakják. Gerstmár Ferenc (MSZP–LMP–P) arról érdeklődött, mit lehet tenni, hogy a költségek ne haladják meg a bevételt? Bázsa Botond a hulladékszállítás-költségeinek észszerűsítését nevezte meg egyik lehetőségként, mint mondta, ennek a kérdéskörnek a részletes kidolgozása folyamatban van. 
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.