Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
-5°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
-5°C

Hamarosan elkezdődik a 8-as – 82-es összekötő út építése

2022. január 27. 4:00
Az új, 8229. számú, a nyolcas főút Budapest úti csomópontját a 82-es úttal összekötő szakasz kivitelezését a Strabag végzi.

A tervezett 8229. számú út a nyolcas út Budapest úti csomópontjának északi körforgalmából indul ki, és a büntetésvégrehajtási intézet csomópontjában csatlakozik majd a 82-es útba. 

Mit építenek?

Az új szakaszon két új turbó körforgalmat alakítanak ki: az egyiket a sportlétesítmények parkolójánál, a másikat pedig a 82-es úton a börtönnél. A sportnegyed és a nyolcas út között 2+1, a sportközpont és a 82-es út között 2+2 sávot alakítanak ki összesen 1083 méter hosszan (a körforgalmak becsatlakozó ágait nem beleszámítva). A tervezett átkötés mellett párhuzamosan a sportcentrum turbó körforgalmától egy három méter széles, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat is létrehoznak. 

A nyolcas főút csomópontjától a keleti oldalon egy 4 méter burkolatszélességű, stabilizált földút épül, 886 méter hosszban. Ez a földút biztosítja a keleti oldal útkapcsolat szempontjából elzárt ingatlanainak elérhetőségét. Az összekötő út nyugati oldalán lévő ingatlanok feltárására létesül az F1 jelű, 149 méter hosszú földút.

A projekthez kapcsolódóan megerősítik a 82-es út burkolatát az Aréna körforgalom és a kádártai körforgalom között. A kivitelezéshez kapcsolódóan több közművezetéket áthelyeznek és jelentős csapadékvízrendezést valósítanak meg a 82-es főút csomópontja körül. A kádártai körforgalom előtt, a főút alatt lévő 15 méter hosszú, 1,50 méter szabadnyílású leromlott állapotú, téglaboltozatú átereszt elbontják, és helyette új, nagyobb vízelvezetési kapacitással bíró keretátereszt alakítanak ki. 

Az átkötő út két oldalán kandeláber sor épül, ami biztosítja a megfelelő megvilágítási értékeket – helyenként kiegészítve a gyalog- és kerékpárút mellett alacsonyabb fénypontmagasságú közvilágítási létesítményekkel. A projekt keretében 177 fát és 18.000 cserjét ültetnek el az átkötő út és a csomópontok környezetében.

Márciustól szeptemberig kell forgalomkorlátozásra készülni a 82-es út börtön csomópontja környékénMárciustól szeptemberig kell forgalomkorlátozásra készülni a 82-es út börtön csomópontja környékén

Mikor építik?

A kivitelezési munkák 2022. január végével kezdődnek meg. Első ütemben az összekötő út földmunkái és a szükséges közműkiváltások készülnek el. A téli útüzemeltetési munkákat követően március közepétől várható a 82-es főút csomópontjának átépítése, mely előreláthatóan szeptember végéig tart. A csomópont átépítése több ütemben, forgalomkorlátozás bevezetése mellett  valósul meg. A kivitelezési munkák várható befejezése 2022 decembere.

Az építés ideje alatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezetnek be, mely elsősorban a 82-es főút forgalmát érinti. Az új csomópont környezetének kivitelezése során jelzőlámpával irányított félpályás forgalomterelésre kell majd számítani. Emiatt jelentős torlódásra lehet számítani mind Kádárta mind Veszprém centrum irányából. A 82-es főúti körforgalom kivitelezésének idejére a személyautót használóknak terülőútként a Hajmáskér irányába történő kerülést javasolja a kivitelező.

A forgalmirend-változásokról a beruházó NIF Zrt. folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.

vehir.hu
további cikkek
Havazásra figyelmeztet a Magyar Közút, narancs riasztás ónos eső miatt Havazásra figyelmeztet a Magyar Közút, narancs riasztás ónos eső miatt Jelentősebb mennyiségű hó érkezhet – figyelmeztet keddi közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2023. december 5. 18:20 Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, késések a Győr-Veszprém vasútvonalon Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, késések a Győr-Veszprém vasútvonalon Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, a vasútállomás közelében, ezért Veszprémvarsány és Bakonyszentlászló között szünetel a vonatforgalom, a Győr-Veszprém vonalon késésekre kell számítani csütörtök délelőtt. 2023. november 23. 9:42 További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben Elsősorban a lakossági igényekre reagálva döntött a város, hogy saját forrásból hol folytatja az útfelújításokat. A képviselők és az alpolgármester azt ígérték, hogy jövő év május közepéig elkészülnek ezek. 2023. november 15. 12:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.