Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
32°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
32°C

Hamarosan elkezdődik a 8-as – 82-es összekötő út építése

2022. január 27. 4:00
Az új, 8229. számú, a nyolcas főút Budapest úti csomópontját a 82-es úttal összekötő szakasz kivitelezését a Strabag végzi.

A tervezett 8229. számú út a nyolcas út Budapest úti csomópontjának északi körforgalmából indul ki, és a büntetésvégrehajtási intézet csomópontjában csatlakozik majd a 82-es útba. 

Mit építenek?

Az új szakaszon két új turbó körforgalmat alakítanak ki: az egyiket a sportlétesítmények parkolójánál, a másikat pedig a 82-es úton a börtönnél. A sportnegyed és a nyolcas út között 2+1, a sportközpont és a 82-es út között 2+2 sávot alakítanak ki összesen 1083 méter hosszan (a körforgalmak becsatlakozó ágait nem beleszámítva). A tervezett átkötés mellett párhuzamosan a sportcentrum turbó körforgalmától egy három méter széles, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat is létrehoznak. 

A nyolcas főút csomópontjától a keleti oldalon egy 4 méter burkolatszélességű, stabilizált földút épül, 886 méter hosszban. Ez a földút biztosítja a keleti oldal útkapcsolat szempontjából elzárt ingatlanainak elérhetőségét. Az összekötő út nyugati oldalán lévő ingatlanok feltárására létesül az F1 jelű, 149 méter hosszú földút.

A projekthez kapcsolódóan megerősítik a 82-es út burkolatát az Aréna körforgalom és a kádártai körforgalom között. A kivitelezéshez kapcsolódóan több közművezetéket áthelyeznek és jelentős csapadékvízrendezést valósítanak meg a 82-es főút csomópontja körül. A kádártai körforgalom előtt, a főút alatt lévő 15 méter hosszú, 1,50 méter szabadnyílású leromlott állapotú, téglaboltozatú átereszt elbontják, és helyette új, nagyobb vízelvezetési kapacitással bíró keretátereszt alakítanak ki. 

Az átkötő út két oldalán kandeláber sor épül, ami biztosítja a megfelelő megvilágítási értékeket – helyenként kiegészítve a gyalog- és kerékpárút mellett alacsonyabb fénypontmagasságú közvilágítási létesítményekkel. A projekt keretében 177 fát és 18.000 cserjét ültetnek el az átkötő út és a csomópontok környezetében.

Márciustól szeptemberig kell forgalomkorlátozásra készülni a 82-es út börtön csomópontja környékénMárciustól szeptemberig kell forgalomkorlátozásra készülni a 82-es út börtön csomópontja környékén

Mikor építik?

A kivitelezési munkák 2022. január végével kezdődnek meg. Első ütemben az összekötő út földmunkái és a szükséges közműkiváltások készülnek el. A téli útüzemeltetési munkákat követően március közepétől várható a 82-es főút csomópontjának átépítése, mely előreláthatóan szeptember végéig tart. A csomópont átépítése több ütemben, forgalomkorlátozás bevezetése mellett  valósul meg. A kivitelezési munkák várható befejezése 2022 decembere.

Az építés ideje alatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezetnek be, mely elsősorban a 82-es főút forgalmát érinti. Az új csomópont környezetének kivitelezése során jelzőlámpával irányított félpályás forgalomterelésre kell majd számítani. Emiatt jelentős torlódásra lehet számítani mind Kádárta mind Veszprém centrum irányából. A 82-es főúti körforgalom kivitelezésének idejére a személyautót használóknak terülőútként a Hajmáskér irányába történő kerülést javasolja a kivitelező.

A forgalmirend-változásokról a beruházó NIF Zrt. folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.

vehir.hu
további cikkek
Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése A veszprémi helyi közösségi közlekedés további zöldítése érdekében a V-Busz Kft. 3 db elektromos autóbuszt kíván beszerezni a Zöld Busz Program keretében, melyből az első autóbusz 2024. június 28-án az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével érkezett a társasághoz. A pályázat Támogatói Okirata 2024. június 6-án került aláírásra. A projekt azonosítója: HUMDA ZBP 2024/4-1. A projekt összköltsége nettó 535.000.000 forint, amelyből 426.680.000 forint érkezik támogatásként (79,75%), míg a 108.320.000 forint (20,25%) önrészt részben a tulajdonos Önkormányzat, részben pedig a V-Busz Kft. biztosítja saját forrásból. A projektet tervezett befejezési határideje 2026.06.30.  2024. június 28. 12:23 Gázolás miatt késnek a vonatok Gázolás miatt késnek a vonatok Halálra gázolt egy embert a Keszthelyről Budapestre tartó vonat kedden délelőtt Agárdon. 2024. június 25. 12:40 Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól az előszezoni időszaknál is gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal, valamint javuló szolgáltatásokkal teszi kényelmesebbé a balatoni kirándulásokat a MÁV-VOLÁN-csoport. 2024. június 21. 13:12 Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. 2024. június 19. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.