2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Hamarosan elkezdődik a 8-as – 82-es összekötő út építése

Az új, 8229. számú, a nyolcas főút Budapest úti csomópontját a 82-es úttal összekötő szakasz kivitelezését a Strabag végzi.

A tervezett 8229. számú út a nyolcas út Budapest úti csomópontjának északi körforgalmából indul ki, és a büntetésvégrehajtási intézet csomópontjában csatlakozik majd a 82-es útba. 

Mit építenek?

Az új szakaszon két új turbó körforgalmat alakítanak ki: az egyiket a sportlétesítmények parkolójánál, a másikat pedig a 82-es úton a börtönnél. A sportnegyed és a nyolcas út között 2+1, a sportközpont és a 82-es út között 2+2 sávot alakítanak ki összesen 1083 méter hosszan (a körforgalmak becsatlakozó ágait nem beleszámítva). A tervezett átkötés mellett párhuzamosan a sportcentrum turbó körforgalmától egy három méter széles, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat is létrehoznak. 

A nyolcas főút csomópontjától a keleti oldalon egy 4 méter burkolatszélességű, stabilizált földút épül, 886 méter hosszban. Ez a földút biztosítja a keleti oldal útkapcsolat szempontjából elzárt ingatlanainak elérhetőségét. Az összekötő út nyugati oldalán lévő ingatlanok feltárására létesül az F1 jelű, 149 méter hosszú földút.

A projekthez kapcsolódóan megerősítik a 82-es út burkolatát az Aréna körforgalom és a kádártai körforgalom között. A kivitelezéshez kapcsolódóan több közművezetéket áthelyeznek és jelentős csapadékvízrendezést valósítanak meg a 82-es főút csomópontja körül. A kádártai körforgalom előtt, a főút alatt lévő 15 méter hosszú, 1,50 méter szabadnyílású leromlott állapotú, téglaboltozatú átereszt elbontják, és helyette új, nagyobb vízelvezetési kapacitással bíró keretátereszt alakítanak ki. 

Az átkötő út két oldalán kandeláber sor épül, ami biztosítja a megfelelő megvilágítási értékeket – helyenként kiegészítve a gyalog- és kerékpárút mellett alacsonyabb fénypontmagasságú közvilágítási létesítményekkel. A projekt keretében 177 fát és 18.000 cserjét ültetnek el az átkötő út és a csomópontok környezetében.

Márciustól szeptemberig kell forgalomkorlátozásra készülni a 82-es út börtön csomópontja környékénMárciustól szeptemberig kell forgalomkorlátozásra készülni a 82-es út börtön csomópontja környékén

Mikor építik?

A kivitelezési munkák 2022. január végével kezdődnek meg. Első ütemben az összekötő út földmunkái és a szükséges közműkiváltások készülnek el. A téli útüzemeltetési munkákat követően március közepétől várható a 82-es főút csomópontjának átépítése, mely előreláthatóan szeptember végéig tart. A csomópont átépítése több ütemben, forgalomkorlátozás bevezetése mellett  valósul meg. A kivitelezési munkák várható befejezése 2022 decembere.

Az építés ideje alatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezetnek be, mely elsősorban a 82-es főút forgalmát érinti. Az új csomópont környezetének kivitelezése során jelzőlámpával irányított félpályás forgalomterelésre kell majd számítani. Emiatt jelentős torlódásra lehet számítani mind Kádárta mind Veszprém centrum irányából. A 82-es főúti körforgalom kivitelezésének idejére a személyautót használóknak terülőútként a Hajmáskér irányába történő kerülést javasolja a kivitelező.

A forgalmirend-változásokról a beruházó NIF Zrt. folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.

vehir.hu

További cikkek

Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai menetoszlopokra kell számítani szombaton az utakon Hódmezővásárhely és Veszprém között - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Terelőúton közlekednek a 23-as buszok szombaton
Terelőúton közlekednek a 23-as buszok szombaton
Arról, hogy miért válaszd a közösségi közlekedést
Arról, hogy miért válaszd a közösségi közlekedést
A fenntartható közlekedés volt a téma azon a kerekasztal beszélgetésen, aminek kedden a Pannon Köztér adott otthont.
Már nem kell sokat várni, hogy megjelenjenek az új közbringák Veszprémben
Már nem kell sokat várni, hogy megjelenjenek az új közbringák Veszprémben
Hamarosan újabb alternatívája lesz a veszprémieknek a városi közlekedésben azáltal, hogy élesedik a V-Bike elektromos közbringa rendszer. A 10 töltőpont már látszik elszórtan a városban, a 100 darab kerékpár pedig már itt van Veszprémben.
A lakosokkal közösen ötletelnek a Botev környékén a közlekedés megoldásán
A lakosokkal közösen ötletelnek a Botev környékén a közlekedés megoldásán
Lakossági fórumot tartott a Botev iskola környékén élőkkel a városrész két önkormányzati képviselője, Csík Richárd és Kovács Áron, hogy közösen találjanak megoldást a reggelente tapasztalható közlekedési káoszra. Az egyeztetés eredményeképp a következő hetekben ideiglenes jelleggel tesztelnek egy új megoldást, amit továbbfejlesztenek, amennyiben beválik.