Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Stratégiai partnerként működik együtt az érsekség és az EKF-program

2022. január 28. 4:00
Az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében kötött megállapodást csütörtök délután írták alá.

Mostantól stratégiai partnerként működik együtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. A megállapodást Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos írta alá csütörtök délután a Szaléziánumban.

A sajtóeseményen elhangzott, az EKF-program és az egyházmegye közös meggyőződése, hogy közösen hatékonyabban tudnak hozzájárulni az EKF programok sikerességéhez. Kiemelték, az együttműködés a régió kulturális hagyományainak megőrzése és megújítása érdekében támaszkodik arra az ezeréves hagyományra, amelyet az ország egyik legrégibb egyházmegyéje képvisel.

A megállapodást követően Markovits Aliz elmondta, fontos lépésnek tartja, hogy az EKF-program mostantól partnerként tudhatja maga mögött a térség egyik legmeghatározóbb intézményét. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy szeretnék közös útra terelni a vallási, történelmi hagyományokra és a kulturális fejlesztésre irányuló célkitűzéseket.

Markovits Alíz, Udvardy György és Navracsics Tibor írta alá Veszprémi Főegyházmegye és az EKF-program közti stratégiai megállapodást csütörtök délután a Szaléziánumban.Markovits Alíz, Udvardy György és Navracsics Tibor írta alá Veszprémi Főegyházmegye és az EKF-program közti stratégiai megállapodást csütörtök délután a Szaléziánumban.

Navracsics Tibor az érsekség és a város történelmi együttműködésének fontosságára utalt beszédében. Hangsúlyozta, Veszprém a magyar történelemben a honfoglalás óta fontos szerepet játszik, az első központi funkciói is 1000 éves múltra tekintenek vissza. „ A város hírnevét a püspöki központ alapozta meg, és azóta is meghatározza a város egyházi szerepkörét. A Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális törekvéseihez nem csak a színházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti területek fejlesztése tartozik hozzá szorosan, hanem a régió történelmi, vallási hagyományainak felelevenítése, láthatóvá tétele és azok következő generációnak való továbbadása is”-fogalmazott.

Udvardy György szerint az együttműködéssel közösen járulnak hozzá a 2023-as projekt céljaihoz, a térség értékeinek széleskörű bemutatásához és azok megújulásához. Mint mondta, szeretnék megnyitni és megmutatni megújult liturgikus tereiket, a Főegyházmegye országosan is jelentősnek minősülő gyűjteményét és turisztikai helyszíneiket, továbbá örömmel támogatják a város és az EKF kulturális programjait.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03 EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Európa Kulturális Fővárosa EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Január elején Athénban hivatalosan is átadta a stafétabotot Veszprém az utód EKF városoknak, a programév lezárulta mégsem pontot hagy maga után: ez itt még csak a kettőspont helye. Arról, milyen eredményeket hozott 2023 Veszprém és a Bakony-Balaton régió életében, illetve mi várható a folytatásban, sajtótájékoztatón számolt be Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 2024. január 22. 23:53 Mintha véget sem ért volna az EKF-év Európa Kulturális Fővárosa Mintha véget sem ért volna az EKF-év Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év. 2024. január 18. 21:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.