Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Stratégiai partnerként működik együtt az érsekség és az EKF-program

2022. január 28. 4:00
Az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében kötött megállapodást csütörtök délután írták alá.

Mostantól stratégiai partnerként működik együtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. A megállapodást Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos írta alá csütörtök délután a Szaléziánumban.

A sajtóeseményen elhangzott, az EKF-program és az egyházmegye közös meggyőződése, hogy közösen hatékonyabban tudnak hozzájárulni az EKF programok sikerességéhez. Kiemelték, az együttműködés a régió kulturális hagyományainak megőrzése és megújítása érdekében támaszkodik arra az ezeréves hagyományra, amelyet az ország egyik legrégibb egyházmegyéje képvisel.

A megállapodást követően Markovits Aliz elmondta, fontos lépésnek tartja, hogy az EKF-program mostantól partnerként tudhatja maga mögött a térség egyik legmeghatározóbb intézményét. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy szeretnék közös útra terelni a vallási, történelmi hagyományokra és a kulturális fejlesztésre irányuló célkitűzéseket.

Markovits Alíz, Udvardy György és Navracsics Tibor írta alá Veszprémi Főegyházmegye és az EKF-program közti stratégiai megállapodást csütörtök délután a Szaléziánumban.Markovits Alíz, Udvardy György és Navracsics Tibor írta alá Veszprémi Főegyházmegye és az EKF-program közti stratégiai megállapodást csütörtök délután a Szaléziánumban.

Navracsics Tibor az érsekség és a város történelmi együttműködésének fontosságára utalt beszédében. Hangsúlyozta, Veszprém a magyar történelemben a honfoglalás óta fontos szerepet játszik, az első központi funkciói is 1000 éves múltra tekintenek vissza. „ A város hírnevét a püspöki központ alapozta meg, és azóta is meghatározza a város egyházi szerepkörét. A Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális törekvéseihez nem csak a színházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti területek fejlesztése tartozik hozzá szorosan, hanem a régió történelmi, vallási hagyományainak felelevenítése, láthatóvá tétele és azok következő generációnak való továbbadása is”-fogalmazott.

Udvardy György szerint az együttműködéssel közösen járulnak hozzá a 2023-as projekt céljaihoz, a térség értékeinek széleskörű bemutatásához és azok megújulásához. Mint mondta, szeretnék megnyitni és megmutatni megújult liturgikus tereiket, a Főegyházmegye országosan is jelentősnek minősülő gyűjteményét és turisztikai helyszíneiket, továbbá örömmel támogatják a város és az EKF kulturális programjait.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.