Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'A kereszténységnek önvédelmi harcot kell vívnia' - megdöbbentő kiállítás nyílt Veszprémben

2022. január 31. 10:26
A világon 360 millió keresztény szenved atrocitásoktól, ezzel a kereszténység lett a legüldözöttebb vallás. A bölcsőjének számító Európa nagy részében mégis módszeresen zajlik a szellemi alapú keresztényellenesség, más helyeken pedig valós népirtás zajlik. Ezt a korán sem egyszerű problémát boncolgatták a Híd a generációk között című előadáson vasárnap délután Veszprémben vezető konzervatív értelmiségiek. A rendezvény egyben a „Kereszt-tűzben” című kiállítás megnyitója is volt, ami a következő hetekben megtekinthető a Hangvillában.

A vidéki városok közül elsőként Veszprémbe érkezett meg az a kiállítás, amit az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság szervezett meg és Budapest, valamint Veszprém mellett már ellátogatott több európai nagyobb városba, sőt, Washingtonba is. A Hangvilla első emeleti konferenciatermében berendezett tárlaton olyan megdöbbentő képek, adatok és háborús övezetekből kimentett keresztény relikviák is megtekinthetők, amelyek mind-mind a keresztényüldözés világszintű problémájára hívják fel a figyelmet, ami nem kevesebb, mint 360 millió embert érint, a nyugati mainstream média mégis rendszerszinten hallgat róla.

A kiállításmegnyitó egyben egy közéleti kerekasztal-beszélgetéssel volt egybekötve, amelynek a moderátora a korábbi TV-s riporter, jelenleg a Védett Társadalom Alapítvány kurátora, Földi-Kovács Andrea volt, beszélgetőpartnerei pedig az alapítvány elnöke, Földi László, Trombitás Kristóf, a másik kurátor, továbbá Udvardy György, veszprémi érsek és Azbej Tristan, államtitkár.

A rendezvényt egyébként a Pannon Ifjúság Fejlesztéért Alapítvány szervezte meg az IKSZ veszprémi szervezetével együttműködésben, fővédnöke pedig Ovádi Péter, országgyűlési képviselő volt, aki köszöntőbeszédében kiemelte Veszprém jelentőségét a magyar keresztény kultúra megszilárdításában, ami egészen Szent István királyunk idejére nyúlik vissza. A rendezvény házigazdája Halmay Gábor, az IKSZ veszprémi szervezetének elnöke volt.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a kereszténység jelenleg olyan válságos idejét éli, amikor a Közel-Keleten és Afrika nyugati részén szó szerint felrobbantják a templomokat, Európában pedig nem akarják ezt meglátni, sőt, az öreg kontinensen is számos keresztény templomot bezártak már, amíg a mecsetek sorra épülnek.

Ezzel szemben Magyarország szinte az egyetlen olyan ország, ahol nem rombolják, nem elnyomják a kereszténységet, hanem képletesen és szó szerint is építik azt. De nem csak ebben jár élen az ország, a Hungarian Helps program – amelynek megvalósításáért Azbej Tristan felel államtitkári szinten – az első program, amely kormányzati szinten foglalkozik az üldözött kereszténységgel.

Azbej Tristan kiemelte, a magyar kormány volt az első, aki kimondta: a probléma megoldását nem az jelenti, hogy ellenőrieztlenül befogadjuk a menekülteket, hanem helyben, az ő főldjeiken orvosoljuk a problémát, elsősorban keresztény testvéreink megsegítésével. A program keretében már számos, a dzsihadisták által lerombolt közel-keleti keresztény templomot, iskolát épített újjá a magyar állam.

Udvardy György a pápa szavait idézte a témával kapcsolatban, miszerint keresztényként érzékenyen kell tekintenünk embertársainkra, de ugyanakkor fel kell ismernünk a veszélyeket is, ilyen látásmóddal kell szemlélni a világot ezekben az időkben.

A beszélgetés során szóba került az az értékválság is, ami a nyugati kultúrát jellemzi. Ezt Földi László foglalta össze, szerinte jelenleg az a tét, hogy a keresztény kultúrával együtt feladjuk-e a normalitást is. Utalva ezzel a nyugaton tomboló LMBTQ-lobbira, a generideológiára és minden olyan progresszívnek mondott irányzatra, ami a józan ész szabályait és a normalitást rúgja fel.

Ezzel kapcsolatban Trombitás Kristóf fogalmazta meg a legkeményebb szavakkal a problémát. Szeinte Európa minden szempontból gyenge. Ez látszik a határvédelmen, valamint azon, hogy ahol kísérletet tettek, hogy integrálják a migránsokat a társadalomba, mindenhol elbukott ez a próbálkozás, mert Európának nincs tekintélye, nincs identítása.

Az LMBTQ propaganda pedig ezt kihasználva sejt szinten begyűrűzött a társadalmakba, ahol főleg a fiatalokat célozzák meg nézeteik hirdetésével. Az előadók egyet értettek abban, hogy a legnehezebb az, hogy újra „divatossá tegyék” a keresztény értékeket. „Az, ami a normalitást jelenti nem elég progresszív és divatos a fiatalok körében” - hangzott el. Pedig, ha abból a megközelítésből vesszük gorcső alá ezt a kérdést, hogy a fiatalok főleg a lázadó habitust képviselik, a liberális diktatúra világában a konzervatív értékrendek képviselete még meg is felelne ennek a lázadó mentalitásnak.

Erre erősített rá Udvardy György is, aki szerint a kereszténységben meg kell mutatni az erőt is, azt, hogy érdemes csatlakozni ehhez az egyébként békét kereső közösséghez, akinek viszont most önvédelmi harcait kell megvívnia.

Elhangzott, hogy az áprilisi magyar választások tétje nem csak az, hogy ki kerül kormányra és milyen irányvonal mentén vezeti tovább országot, hanem a különböző ideológiák kőkemény összecsapása is lesz. Az viszont bizonyos, hogy a Hungarian Helps program folytatása, vagy eltörlése április 3-án dől el, hiszen ahogy Azbej Tristan kiemelte, Gyurcsány Ferenc korábban egy interjúban kijelentette, egyik első dolguk az lesz kormányváltás esetén, hogy megszüntetik ezt a programot.

A beszélgetés szüneteiben a közönség előtt bemutatkozott a KántoRock egyházi könnyűzenei formáció, valamint a Budapesti Operettszínház két művésze, Lukács Anita és Both Gábor is.

Végezetül a jelenlévők megtekinthették a Hangvilla első emeletén berendezett kiállítást, ahol személyesen Azbej Tristan tartott tárlatvezetést. A nagyközönség a következő két hétben a Hangvilla nyitvatartási idejében ugyanúgy felkeresheti ezt a nem mindennapi tárlatot.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.