Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Példás mentés volt 53 éve Herenden

2022. február 6. 12:06
Ötvenhárom esztendeje történt a legsúlyosabb hazai katonai-vasúti baleset Herenden. A tragédiáról főhajtással és koszorúzással emlékeztek délelőtt a családtagok, katonák és vasutasok.

A vasútállomás falára Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) 2016-ban helyezte ki azt a márványtáblát, amely tíz katona és a mozdonyvezető nevét jelzi az utókornak.

1969. január 31-én reggel történt tragédiára emlékeztet beszédében Ladiszlaidesz László, nyugállományú őrnagy, a BEOSZ elnöke. Fölelevenítette: a lenti lövészezred harckocsi százlóaljának katonái (hivatásos és sorállományúak) hazafelé tartottak gyakorlatukról. Az álló szerelvényükbe hátulról rohant bele a már fékező, de így is nagy sebességű gyorsvonat, melynek mozdonyvezetője ugyan észlelte a hibás váltóállítást, de az ütközést nem tudta elkerülni.

Forrás: lococlub.huForrás: lococlub.hu

A mentés azonnal megkezdődött, előbb a helybéliek, vasutasok, katonák, majd mentőautók és katonai kocsik sora szállította a sebesülteket a veszprémi kórházba, ahol a pihenőidejükről és szabadságukról berendelt és önként azonnal jelentkező orvosok és ápolók is gyorsan megérkeztek.

Az adatok szerint az álló (katonai) szerelvényen azonnal elhunyt nyolc katona, később a kórházban újabb kettő, továbbá a mozdonyvezető. Az életveszélyes, súlyos és könnyebb sérültek száma a két vonaton összesen 64 volt.

Megemlékezők a herendi vasútállomáson. Középen a túlélő Horváth család utódjaMegemlékezők a herendi vasútállomáson. Középen a túlélő Horváth család utódja

A megemlékezésre Nagykerekiből eljött az egyik túlélő, Balogh Zsigmond fia és családja (fia állomásfőnök, unokája, Patrik pedig katona lesz).

Végezetül a család, majd a Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém megyei elnöke, Soós Lajos, a Veterán Ejtőernyősök és Repülősök Egyesületének elnöke, a BEOSZ és más katonai szervezetek képviselői, vasutasok, magánszemélyek koszorúzták meg az emléktáblát.

Zatkalik András

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.