2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Hozzá kell szoktatni a fiatalokat, hogy számít a véleményük

Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím kihirdetése óta először volt alkalma összeülni a pályázatot összeállító csapatnak, hogy immár az eredmény fejében megosszák tapasztalataikat, illetve elgondolkodjanak a folytatásról. Abban ugyanis kétségtelenül egyetértenek a felek, hogy a megálmodott projektek egy részét mindenképpen érdemes megvalósítani.

November 18-án Brüsszelben hirdetett eredményt az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) által kijelölt nemzetközi zsűri az Európa Ifjúsági Fővárosa cím kapcsán: a végső döntőbe Veszprém mellett Chisinau, Lviv és Gent városa került, amelyek közül a zsűri végül utóbbinak ítélte oda a díjat.

Bár a veszprémi csapat szomorkodhatna, amiért nem sikerült duplázni és így az Európa Kulturális Fővárosa év után közvetlenül nem birtokolhatunk egy újabb nemzetközi címet (fontos hozzátenni, a két titulus mögött más-más szervezet áll), inkább előremegy: a tagok már azon gondolkodnak, mit lehet tanulni a tapasztalatokból és hogyan valósíthatnák meg cím nélkül is a pályázat egyes elemeit.

Ennek első állomása volt a csütörtök délután a Pannon Köztérben megtartott beszélgetés a pályázatot összeállító önkormányzati, intézményi és civil szervezeti képviselők, illetve a fiatalok között.

Hegedűs Barbara alpolgármester elmondta, a pályázat egyik legfontosabb hozadéka, hogy alkalmat adott az intézmények és a fiatalok közötti kapcsolat erősítésére, hiszen hosszú távon épp az a cél, hogy utóbbiakat jobban bevonják a városi döntéshozatalba. Emellett a kezdetektől fogva célul tűzték ki, hogy eredménytől függetlenül minél több programelemet megvalósítsanak a közeljövőben – ez természetesen függ a költségvetési kerettől.

Egy ilyen elem a város ifjúsági stratégiájának megújítása, amelyet Erasmus pályázat keretében valósítanának meg, valamint azzal párhuzamosan minél több workshop és találkozási lehetőség megszervezése a fiatalokkal. Az alpolgármester szerint erre nagy szükség lenne, hiszen a jelenleg is érvényben lévő stratégiát még 2014-ben fogadta el a közgyűlés, a tervezési időszakot is beleszámítva így már egy közel tíz évvel ezelőtti koncepcióról van szó, ami nem követte le a város elmúlt egy évtizedének változásait. Mivel tulajdonos váltás történt az Ifjúsági Háznál, egy új közösségi helyszín kialakítása is szükséges, amely adott esetben nemcsak házként, hanem központként funkcionálhatna – a Dimitrov például alkalmas lehet erre.

Knauer Anna projektmenedzser elmondta, bár a zsűri nem Veszprémnek szavazta meg a címet, kifejezetten pozitívan ítélte meg a veszprémi csapat erőfeszítéseit, és azt a határozottságot, amellyel a fiatalok szerepvállalását igyekszik fokozni a város. Javaslatokat is tettek azonban, hogyan tudnák ezt még sikeresebben tenni. Fontos lenne például újabb platformokat megnyitni ehhez, még több információval szolgálni a fiatalok előtt álló kihívásokról, új gondolkodásmódot kialakítani az önkormányzat oldaláról, amellyel aktivizálhatnák a fiatalokat. Nagyon hasznos lenne egy info videó, amelyben elmagyarázzák, hogyan is zajlik a döntéshozatal, tulajdonképpen mit csinál a polgármester, a képviselők. Emellett az ifjúság eléréséhez szükség van további olyan fiatalos eszközök kialakítására, mint például a Fiatalok napja, de egy applikáció is jó szolgálatot tehet. Továbbá érdemes lenne a nehéz sorsú fiatalok megkeresésére nagyon hangsúlyt fektetni és számukra is szolgáltatásokat biztosítani.

Az interaktív találkozón szóba került az is, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a fogyatékkal élő fiatalokra, valamint az EKF-fel való kapcsolódás, ami segítheti a célok elérését. Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint nagyon fontos tudatosítani azt is, hogy sokszor azért nehéz elérni és aktivizálni a fiatalokat, mert nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy kikérik a véleményüket. Remélhetőleg ezen is fog változtatni a VeszprémGeneration projekt, amelynek keretében a Z generáció tagjai álmodhatják meg jövőbeli kültéri találkozási pontjaikat.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.