Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hozzá kell szoktatni a fiatalokat, hogy számít a véleményük

2022. február 4. 4:00
Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím kihirdetése óta először volt alkalma összeülni a pályázatot összeállító csapatnak, hogy immár az eredmény fejében megosszák tapasztalataikat, illetve elgondolkodjanak a folytatásról. Abban ugyanis kétségtelenül egyetértenek a felek, hogy a megálmodott projektek egy részét mindenképpen érdemes megvalósítani.

November 18-án Brüsszelben hirdetett eredményt az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) által kijelölt nemzetközi zsűri az Európa Ifjúsági Fővárosa cím kapcsán: a végső döntőbe Veszprém mellett Chisinau, Lviv és Gent városa került, amelyek közül a zsűri végül utóbbinak ítélte oda a díjat.

Bár a veszprémi csapat szomorkodhatna, amiért nem sikerült duplázni és így az Európa Kulturális Fővárosa év után közvetlenül nem birtokolhatunk egy újabb nemzetközi címet (fontos hozzátenni, a két titulus mögött más-más szervezet áll), inkább előremegy: a tagok már azon gondolkodnak, mit lehet tanulni a tapasztalatokból és hogyan valósíthatnák meg cím nélkül is a pályázat egyes elemeit.

Ennek első állomása volt a csütörtök délután a Pannon Köztérben megtartott beszélgetés a pályázatot összeállító önkormányzati, intézményi és civil szervezeti képviselők, illetve a fiatalok között.

Hegedűs Barbara alpolgármester elmondta, a pályázat egyik legfontosabb hozadéka, hogy alkalmat adott az intézmények és a fiatalok közötti kapcsolat erősítésére, hiszen hosszú távon épp az a cél, hogy utóbbiakat jobban bevonják a városi döntéshozatalba. Emellett a kezdetektől fogva célul tűzték ki, hogy eredménytől függetlenül minél több programelemet megvalósítsanak a közeljövőben – ez természetesen függ a költségvetési kerettől.

Egy ilyen elem a város ifjúsági stratégiájának megújítása, amelyet Erasmus pályázat keretében valósítanának meg, valamint azzal párhuzamosan minél több workshop és találkozási lehetőség megszervezése a fiatalokkal. Az alpolgármester szerint erre nagy szükség lenne, hiszen a jelenleg is érvényben lévő stratégiát még 2014-ben fogadta el a közgyűlés, a tervezési időszakot is beleszámítva így már egy közel tíz évvel ezelőtti koncepcióról van szó, ami nem követte le a város elmúlt egy évtizedének változásait. Mivel tulajdonos váltás történt az Ifjúsági Háznál, egy új közösségi helyszín kialakítása is szükséges, amely adott esetben nemcsak házként, hanem központként funkcionálhatna – a Dimitrov például alkalmas lehet erre.

Knauer Anna projektmenedzser elmondta, bár a zsűri nem Veszprémnek szavazta meg a címet, kifejezetten pozitívan ítélte meg a veszprémi csapat erőfeszítéseit, és azt a határozottságot, amellyel a fiatalok szerepvállalását igyekszik fokozni a város. Javaslatokat is tettek azonban, hogyan tudnák ezt még sikeresebben tenni. Fontos lenne például újabb platformokat megnyitni ehhez, még több információval szolgálni a fiatalok előtt álló kihívásokról, új gondolkodásmódot kialakítani az önkormányzat oldaláról, amellyel aktivizálhatnák a fiatalokat. Nagyon hasznos lenne egy info videó, amelyben elmagyarázzák, hogyan is zajlik a döntéshozatal, tulajdonképpen mit csinál a polgármester, a képviselők. Emellett az ifjúság eléréséhez szükség van további olyan fiatalos eszközök kialakítására, mint például a Fiatalok napja, de egy applikáció is jó szolgálatot tehet. Továbbá érdemes lenne a nehéz sorsú fiatalok megkeresésére nagyon hangsúlyt fektetni és számukra is szolgáltatásokat biztosítani.

Az interaktív találkozón szóba került az is, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a fogyatékkal élő fiatalokra, valamint az EKF-fel való kapcsolódás, ami segítheti a célok elérését. Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint nagyon fontos tudatosítani azt is, hogy sokszor azért nehéz elérni és aktivizálni a fiatalokat, mert nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy kikérik a véleményüket. Remélhetőleg ezen is fog változtatni a VeszprémGeneration projekt, amelynek keretében a Z generáció tagjai álmodhatják meg jövőbeli kültéri találkozási pontjaikat.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.