2022. június 30.
//
Pál névnap

Hozzá kell szoktatni a fiatalokat, hogy számít a véleményük

Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím kihirdetése óta először volt alkalma összeülni a pályázatot összeállító csapatnak, hogy immár az eredmény fejében megosszák tapasztalataikat, illetve elgondolkodjanak a folytatásról. Abban ugyanis kétségtelenül egyetértenek a felek, hogy a megálmodott projektek egy részét mindenképpen érdemes megvalósítani.

November 18-án Brüsszelben hirdetett eredményt az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) által kijelölt nemzetközi zsűri az Európa Ifjúsági Fővárosa cím kapcsán: a végső döntőbe Veszprém mellett Chisinau, Lviv és Gent városa került, amelyek közül a zsűri végül utóbbinak ítélte oda a díjat.

Bár a veszprémi csapat szomorkodhatna, amiért nem sikerült duplázni és így az Európa Kulturális Fővárosa év után közvetlenül nem birtokolhatunk egy újabb nemzetközi címet (fontos hozzátenni, a két titulus mögött más-más szervezet áll), inkább előremegy: a tagok már azon gondolkodnak, mit lehet tanulni a tapasztalatokból és hogyan valósíthatnák meg cím nélkül is a pályázat egyes elemeit.

Ennek első állomása volt a csütörtök délután a Pannon Köztérben megtartott beszélgetés a pályázatot összeállító önkormányzati, intézményi és civil szervezeti képviselők, illetve a fiatalok között.

Hegedűs Barbara alpolgármester elmondta, a pályázat egyik legfontosabb hozadéka, hogy alkalmat adott az intézmények és a fiatalok közötti kapcsolat erősítésére, hiszen hosszú távon épp az a cél, hogy utóbbiakat jobban bevonják a városi döntéshozatalba. Emellett a kezdetektől fogva célul tűzték ki, hogy eredménytől függetlenül minél több programelemet megvalósítsanak a közeljövőben – ez természetesen függ a költségvetési kerettől.

Egy ilyen elem a város ifjúsági stratégiájának megújítása, amelyet Erasmus pályázat keretében valósítanának meg, valamint azzal párhuzamosan minél több workshop és találkozási lehetőség megszervezése a fiatalokkal. Az alpolgármester szerint erre nagy szükség lenne, hiszen a jelenleg is érvényben lévő stratégiát még 2014-ben fogadta el a közgyűlés, a tervezési időszakot is beleszámítva így már egy közel tíz évvel ezelőtti koncepcióról van szó, ami nem követte le a város elmúlt egy évtizedének változásait. Mivel tulajdonos váltás történt az Ifjúsági Háznál, egy új közösségi helyszín kialakítása is szükséges, amely adott esetben nemcsak házként, hanem központként funkcionálhatna – a Dimitrov például alkalmas lehet erre.

Knauer Anna projektmenedzser elmondta, bár a zsűri nem Veszprémnek szavazta meg a címet, kifejezetten pozitívan ítélte meg a veszprémi csapat erőfeszítéseit, és azt a határozottságot, amellyel a fiatalok szerepvállalását igyekszik fokozni a város. Javaslatokat is tettek azonban, hogyan tudnák ezt még sikeresebben tenni. Fontos lenne például újabb platformokat megnyitni ehhez, még több információval szolgálni a fiatalok előtt álló kihívásokról, új gondolkodásmódot kialakítani az önkormányzat oldaláról, amellyel aktivizálhatnák a fiatalokat. Nagyon hasznos lenne egy info videó, amelyben elmagyarázzák, hogyan is zajlik a döntéshozatal, tulajdonképpen mit csinál a polgármester, a képviselők. Emellett az ifjúság eléréséhez szükség van további olyan fiatalos eszközök kialakítására, mint például a Fiatalok napja, de egy applikáció is jó szolgálatot tehet. Továbbá érdemes lenne a nehéz sorsú fiatalok megkeresésére nagyon hangsúlyt fektetni és számukra is szolgáltatásokat biztosítani.

Az interaktív találkozón szóba került az is, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a fogyatékkal élő fiatalokra, valamint az EKF-fel való kapcsolódás, ami segítheti a célok elérését. Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint nagyon fontos tudatosítani azt is, hogy sokszor azért nehéz elérni és aktivizálni a fiatalokat, mert nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy kikérik a véleményüket. Remélhetőleg ezen is fog változtatni a VeszprémGeneration projekt, amelynek keretében a Z generáció tagjai álmodhatják meg jövőbeli kültéri találkozási pontjaikat.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a forgalom számára az elkészült Füredi úti felüljárót, így ismét két irányból lehet közlekedni a Balaton irányába Veszprémből. A 8-as út déli elkerülőjének fejlesztése során zajvédő falakat is építettek az útszakasz teljes hosszában, véglegesen pedig 2022 decemberében fejezik be a munkákat.
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Veszprémben, a Pannon Egyetemen nyitott fejlesztőirodát a cég.
Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak
Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak
A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház dolgozóit díjazták Semmelweis-nap alkalmából.
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Több mint ötven fogvatartott kapta kézhez bizonyítványát Veszprémben.