2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Vollein Ferenc festményeiből nyílt tárlat a megyei könyvtárban

A 22 éves festőnek ez az 52. önálló kiállítása, munkásságát az Európa Kulturális Főváros program is támogatja.

Péntek délután nyílt meg Vollein Ferenc 52. önálló tárlata az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. A Színek az égből című kiállítás már korábban is járt Veszprémben, ez a negyedik alkalom, hogy a fiatal festő a megyeszékhelyen mutatkozik be. Legutóbb 2020-ban mutatta be munkásságát a Petőfi Színházban. A mostani alkalom azért is különleges, mert a megnyitó egyben Vollein Ferenc negyedik, munkásságát összegző kiadvány bemutatója is volt egyben. A szerzemény előszavát az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós írta.

A veszprémi születésű Vollein Ferenc Badacsönyörsön él és alkot. Több mint 10 éve foglalkozik elmélyülten a festészettel, amelynek során kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereket ért el. Mára már a kortárs naiv képzőművészeti iskola egyik legismertebb hazai és nemzetközi képviselőjeként tartják számon. Iskoláját Várpalotán, a Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola Gimnázium képzőművészet szakán végezte.

Navracsics Tibor, Vollein Ferenc és Szemes Péter esztéta. A megnyitón utóbbi mutatta be a művész munkásságát.Navracsics Tibor, Vollein Ferenc és Szemes Péter esztéta. A megnyitón utóbbi mutatta be a művész munkásságát.

Alkotásait leginkább az Ó-és Újszövetség, a magyar történelem, a balatoni és a toszkán táj ihleti. Eddig 44 önálló tárlatot rendezhetett kiemelt képzőművészeti jelentőségű hazai és nemzetközi kiállítóhelyeken, továbbá számos csoportos kiállításon is részt vett. Alkotópályázatok nyertese, rangos művészeti ösztöndíjakkal rendelkezik.

Stílusa nehezen meghatározható, de a szakemberek véleménye alapján különleges egyedi szín- és formavilággal rendelkezik. Többen állítják, az avantgarde egyik legjelentősebb, de Magyarországon kevésbé preferált irányzatához, a naiv-neoreneszánsz iskolájához áll a legközelebb, s annak egyik kiemelkedő, hazai és nemzetközi képviselőjeként határozzák meg.

Alkotásai máris fellelhetők rangos és hazai nemzetközi köz-és magángyűjteményekben: többek közt Budapesten a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményben, Dr. Nagy Krisztián Magángyűjteményben, Balatonfüreden a Vaszary Villa és Galéria gyűjteményében, Japánban, a Toyamai Gyermekművészeti Múzeum Képtárában és Genfben, a Bayer-Unep Székházban, valamint Rómában, a Vatikáni Múzeum és Képtári pápai magángyűjteményében.

Utóbbi városhoz kapcsolódik egyik legnagyobb szintű elismerése: 2016-ban Ferenc pápa általános pápai audencia keretében több ezer ember előtt, Rómában, a Szent Péter téren fogadta őt, ekkor nyújthatta át neki a Szent Márton megkereszteli édesanyját című olaj-vászon alkotását. Vollein Ferenc műve Picasso, Chagall és Dalí alkotásai mellett látható a világhírű Vatikáni Múzeum-és Képtár gyűjteményében -elsőként az élő, kortárs magyar festőművészek közül. Itthon legnagyobb egyházi körökből ajánlották a fiút és festményét a Vatikánnak. Az említetteken túl több mint 90 festménye került különféle köz-és magángyűjteményekbe.

A pénteki megnyitó díszvendége Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kormánybiztosa volt, aki úgy fogalmazott, Vollein Ferenc személyisége és munkássága nem csak a térség, hanem az egész nemzet, és Európa számára is jelentőséggel bír. A térség emblematikus képviselője ő, aki az Európa Kulturális Főváros projekt szellemiségét jelenít meg-mondta. Az EKF-projekt egy ábrahámhegyi kiállítás megvalósításában támogatja Vollein Ferenc munkásságát.

„Vollein Ferenc azt a csodát teszi meg, amit a művészet legmagasabb szintjei képesek: a valóságot, a képzeletet, a mesét és a hétköznapi realitást hozza közel egymáshoz és teszi széppé számunkra. Ha a képeit megnézi valaki, akkor nem csak a kifejezésmód, a színvilág és megközelítésmód, ami fantasztikus és eredeti, de önmagában a választott témák, a figurák, a megközelítés is”-hangsúlyozta.

A tárlat a könyvtár nyitvatartási ideje alatt látogatható 2022. február 26-ig.

Ge. Á.
Szalai Csaba

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.