Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Lokálpatrióta összefogással fejlődik a kórház gyermekosztálya

2022. február 12. 11:54
Helyi lokálpatrióta összefogásnak köszönhetően új klímaberendezéssel bővül a megyei kórház gyermekrészlege. Az adománygyűjtést az Adamecz család kezdeményezte, amely jótékony akció végén több millió forint gyűlt össze felajánlásokból, ezáltal a helyi embereknek a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvánnyal közösen jelentős javulást sikerült elérniük a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának komfortjában.

Tavaly nyáron az Adamecz család is megtapasztalhatta azt, milyen, amikor kánikulai időjárás mellett egy kisgyermeknek légkondicionálás nélküli kórteremben kell feküdnie. Az itt töltött időszak alatt hamar megfogalmazódott Adamecz Zoltánban, hogy helyi összefogással egyszerűen lehetne változtatni ezen a korán sem ideális állapoton a megyei kórház gyermekellátási részlegén.

A helyi vállalkozó - aki jelen esetben inkább családapa és lokálpatrióta mivoltában jelent meg – adománygyűjtést hirdetett a közösségi médiában a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére, hogy meg tudják vásárolni és be tudják szereltetni az osztály klímáját szabályzó berendezést.

Adamecz ZoltánAdamecz Zoltán

Az idén 20 éves Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány tényleges mentési feladatok ellátása mellett adományok gyűjtéséből és az adó 1%-nak felajánlásaiból származó forrásait a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekellátásának támogatására fordítja.

Alig két nap alatt 2 millió forint gyűlt össze a felajánlásokból, ez az összeg végül még egy millió forinttal emelkedett, így végül 3 millió forinttal sikerült hozzájárulni az összesen 3,3 milliós beruházáshoz, amelynek jelképes átadóját péntek délután tartották a Hangvillában.

Az ünnepélyes eseményen az ötletgazda, Adamecz Zoltán kiemelte, ő is csak úgy szembesült a fennálló problémával, hogy személyesen tapasztalta meg a nyár folyamán, milyen egy klíma nélküli kórteremben feküdnie a gyermekeknek.

„Ha az ember lokálpatrióta, akkor nem vár mások segítségére, maga cselekszik először” - mondta. Számos veszprémi civil, közszereplő és vállalkozó is segítette felajánlásával a gyűjtést, így sikerült gyorsan összegyűjteni a kitűzött célnél is nagyobb összeget, bár az ötletgazda szerint még ennél is többen lehettek volna a felajánlók.

Hogy az adománygyűjtés jogilag is minden szabálynak megfeleljen, Adamecz Zoltán felesége, dr. Kovács Eszter segítette a munkát.

Az új klímaberendezés a gyermekosztály 20 ágyas „B” részlegét fogja kiszolgálni nyártól. A beruházás fontosságát mi sem bizponyítja jobban, mint amit dr. Szabó Éva, a centrum egykori vezetője kiemelt az átadókor, miszerint sok gyermek lázas betegséggel kerül be nyáron is az osztályra, az ő szempontjukból még fontosabb, hogy a kórtermek klímája megfelelő legyen, még akkor is, ha odakint a 30 fokot is meghaladja a hőmérséklet.

Balról jobbra: dr. Tenk Tamás, Adamecz Zoltán, dr. Kovács Eszter, dr. Szabó ÉvaBalról jobbra: dr. Tenk Tamás, Adamecz Zoltán, dr. Kovács Eszter, dr. Szabó Éva

Korábban egyébként az osztály másik részlegén már sikerült megvalósítani egy ugyanilyen fejlesztést, az idei évtől viszont már a teljes gyermekellátási rész klimatizált lesz.

A jövő teendőit illetően Adamecz Zoltán elmondta, további hasonló jótékony akciók terve már körvonalazódik, de elsősorban azt a mentalitást emelte ki, miszerint lehetőleg mindenki járjon nyitott szemmel, és ha van lehetőség segíteni valahol, akkor ne habozzon senki cselekdni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.