Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 17. Laura
Veszprém
17°C
2024. június 17. Laura
Veszprém
17°C

Nyilvános Baka András meghallgatásának jegyzőkönyve

2008. május 21. 21:27
Megküldte Baka András főbírójelölt meghallgatásának jegyzőkönyvét az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi valamint az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke ma veszprémi sajtótájékoztatóján.
 

A jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalát az OIT bíró tagjai kezdeményezték, mert a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy Baka András meghallgatása tisztességes, méltó módon zajlott-e le. A másfél órás jegyzőkönyv – mely az interneten is elérhető – közzétételét azért tartották szükségesnek az OIT tagjai, hogy világossá váljék: kifejthette-e a jelölt megfelelő időtartamban az álláspontját – tette hozzá a főbíró, megjegyezve: bárki olvashatja és levonhatja a konzekvenciákat.


Lomnici Zoltán ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Baka András korábban olyan nyilatkozatot tett, miszerint az OIT előtti meghallgatásakor nem kapott elég időt a programjának a kifejtésére. 

Bárándy Gergely az üggyel kapcsolatban korábban elmondta: véleménye szerint a dokumentumból mindenki számára világossá fog válni, hogy a mintegy másfél órán keresztül tartott meghallgatáson az elnökjelölt kifejthette véleményét a bírósági szervezettel, illetve terveivel kapcsolatban. Hozzátette: a testületnek nincs mit titkolnia, az eljárás tisztességes, méltányos és európai stílusú volt. A képviselő elmondta: az MSZP-frakció a jövő héten hétfőn dönt arról, támogatja-e a jelöltet.

Az OIT május 6-án hallgatta meg Baka Andrást és úgy döntött, nem támogatja főbírói jelölését. Sólyom László köztársasági elnök április végén mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

A jelenlegi főbírónak, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új vezetőt az államfőnek kell jelölnie. A leköszönő elnök a jövőre vonatkozóan azt mondta: ezen túl is csak az igazságszolgáltatásban tudja elképzelni a munkáját, hiszen máshol még nem is dolgozott, s nagyon foglalkoztatja és érdekli a bírák képzése is.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. tegnap 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. 2024. június 15. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.