Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyilvános Baka András meghallgatásának jegyzőkönyve

2008. május 21. 21:27
Megküldte Baka András főbírójelölt meghallgatásának jegyzőkönyvét az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi valamint az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke ma veszprémi sajtótájékoztatóján.
 

A jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalát az OIT bíró tagjai kezdeményezték, mert a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy Baka András meghallgatása tisztességes, méltó módon zajlott-e le. A másfél órás jegyzőkönyv – mely az interneten is elérhető – közzétételét azért tartották szükségesnek az OIT tagjai, hogy világossá váljék: kifejthette-e a jelölt megfelelő időtartamban az álláspontját – tette hozzá a főbíró, megjegyezve: bárki olvashatja és levonhatja a konzekvenciákat.


Lomnici Zoltán ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Baka András korábban olyan nyilatkozatot tett, miszerint az OIT előtti meghallgatásakor nem kapott elég időt a programjának a kifejtésére. 

Bárándy Gergely az üggyel kapcsolatban korábban elmondta: véleménye szerint a dokumentumból mindenki számára világossá fog válni, hogy a mintegy másfél órán keresztül tartott meghallgatáson az elnökjelölt kifejthette véleményét a bírósági szervezettel, illetve terveivel kapcsolatban. Hozzátette: a testületnek nincs mit titkolnia, az eljárás tisztességes, méltányos és európai stílusú volt. A képviselő elmondta: az MSZP-frakció a jövő héten hétfőn dönt arról, támogatja-e a jelöltet.

Az OIT május 6-án hallgatta meg Baka Andrást és úgy döntött, nem támogatja főbírói jelölését. Sólyom László köztársasági elnök április végén mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

A jelenlegi főbírónak, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új vezetőt az államfőnek kell jelölnie. A leköszönő elnök a jövőre vonatkozóan azt mondta: ezen túl is csak az igazságszolgáltatásban tudja elképzelni a munkáját, hiszen máshol még nem is dolgozott, s nagyon foglalkoztatja és érdekli a bírák képzése is.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.