2023. június 8.
//
Medárd névnap

Nyilvános Baka András meghallgatásának jegyzőkönyve

2008. május 21. 21:27
Megküldte Baka András főbírójelölt meghallgatásának jegyzőkönyvét az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi valamint az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke ma veszprémi sajtótájékoztatóján.
 

A jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalát az OIT bíró tagjai kezdeményezték, mert a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy Baka András meghallgatása tisztességes, méltó módon zajlott-e le. A másfél órás jegyzőkönyv – mely az interneten is elérhető – közzétételét azért tartották szükségesnek az OIT tagjai, hogy világossá váljék: kifejthette-e a jelölt megfelelő időtartamban az álláspontját – tette hozzá a főbíró, megjegyezve: bárki olvashatja és levonhatja a konzekvenciákat.


Lomnici Zoltán ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Baka András korábban olyan nyilatkozatot tett, miszerint az OIT előtti meghallgatásakor nem kapott elég időt a programjának a kifejtésére. 

Bárándy Gergely az üggyel kapcsolatban korábban elmondta: véleménye szerint a dokumentumból mindenki számára világossá fog válni, hogy a mintegy másfél órán keresztül tartott meghallgatáson az elnökjelölt kifejthette véleményét a bírósági szervezettel, illetve terveivel kapcsolatban. Hozzátette: a testületnek nincs mit titkolnia, az eljárás tisztességes, méltányos és európai stílusú volt. A képviselő elmondta: az MSZP-frakció a jövő héten hétfőn dönt arról, támogatja-e a jelöltet.

Az OIT május 6-án hallgatta meg Baka Andrást és úgy döntött, nem támogatja főbírói jelölését. Sólyom László köztársasági elnök április végén mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

A jelenlegi főbírónak, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új vezetőt az államfőnek kell jelölnie. A leköszönő elnök a jövőre vonatkozóan azt mondta: ezen túl is csak az igazságszolgáltatásban tudja elképzelni a munkáját, hiszen máshol még nem is dolgozott, s nagyon foglalkoztatja és érdekli a bírák képzése is.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.