2022. december 5.
//
Vilma névnap

Elindult a Doni Hősök Emléktúra Veszprémből

Péntek délelőtt elindult az a kétnapos emléktúra, amivel a Don-kanyarban elesett hősökre emlékeznek meg katonai szervezetek tagjai és civilek közösen.

Huszonkettedik alkalommal szervezték meg a doni emléktúrát Veszprémben, amivel az 1943-as tragédia áldozatainak emléke előtt tisztelegnek, nem csak a katonai szervezetek, hanem civil emberek is. A kétnapos túra során első nap, azaz pénteken a Vámosi úti temetőből indult a menet Balatonfűzfőre. Szombaton pedig a Levéltár udvarából indulnak és több emlékhelyet érintve és megkoszorúzva Vilonyán fejezik be a megemlékezést.

A péntek délelőtti indulásnál a katonai protokol szerint megalapították a Bakony menetszázadot, amelyben a honvédség helyi tagjai mellett nyugállományú tisztek és civilek is részt vettek.

Az indulás előtt felolvasták Benkő Tibor, honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulus, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét, amit a Doni Hősök Emléktúrán résztvevőknek írtak.

Amikor az ezredfordulón néhány fő végrehajtotta az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, még senki nem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá válva hajthatunk fejet a Magyar Királyi Honvédség előtt. Bízunk benne, hogy a több civil szervezet által is, változatos helyszíneken szervezett aktív emlékezési formák között mindenki megtalálja a számára elérhető és neki megfelelő módot: legyen az egyénileg regisztrált túra, civilek és katonák közös menete, a teljesítményt előtérbe helyező menetgyakorlat, vagy az utolsó bakancsszögig hitelességre törekvő katonai hagyományőrzők emlékezése - írták levelükben.

Simon-Jójárt Sándor, a MATASZ VME elnöke, mögötte Csík Richárd, önkormányzati képviselőSimon-Jójárt Sándor, a MATASZ VME elnöke, mögötte Csík Richárd, önkormányzati képviselő

Ezt követően Simon-Jójárt Sándor, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének elnöke osztotta meg gondolatait, mint mondta, a túra során minden egyes lépéssel az emlékezés jusson eszükbe, továbbá arra kérte a civil résztvevőket, hogy beszélgessenek, kérdezzenek a katonáktól, idézzék fel együtt a Don-kanyari eseményeket.

Mielőtt elindult volna az emléktúra, a temetőben megkoszorúzták a II. világháború hősi halottainak emlékművét, külön-külön az elesett magyar, a szovjet és a német katonák emlékhelyeit.

A koszorúzáson részt vett Csík Richárd, önkormányzati képviselő is, aki Simon-Jójárt Sándorral közösen helyezett el koszorút a magyar emlékműnél, a ceremónia díszőrségét pedig a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola diákjai alkották, ezzel is segítve generációkon átívelően a doni hősök emlékének méltó megőrzését.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Halottaikra emlékeztek a honvédek
Halottaikra emlékeztek a honvédek
Halottak napi megemlékezést tartott a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja pénteken az alsóvárosi temetőben, ahol Szabó György alezredes mondott ökumenikus imádságot az elhunytakét. Fotóriport.
Haditorna sportversenyt rendeztek középiskolásoknak
Haditorna sportversenyt rendeztek középiskolásoknak
A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése-, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében, a Magyar Honvédség a 2022/2023-as tanévben ismét meghirdette az Országos Haditorna Versenyt. A Veszprém megyei fordulónak a Honvéd Sporttelep adott otthont szerdán, ahol 15 középiskolás csapat mérte össze erejét.
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Szerda reggel az Óváros térről felváltva indultak az iskolai osztályok, hogy felfedezzék Veszprém egyedülálló természeti, kulturális és katonai értékeit.
Bevonultak az önkéntes katonák
Bevonultak az önkéntes katonák
Veszprém megyében összesen 20 fiatal kezdte meg az alapkiképzést hétfőn az önkéntes katonai szolgálat keretében. A jelentkezők közül volt olyan, akit felsőoktatási jelentkezéshez járó pluszpontok motiváltak, de többen hosszú távon szeretnék elkötelezni magukat a katonai pálya mellett.