2023. március 24.
//
Gábor névnap

Elindult a Doni Hősök Emléktúra Veszprémből

Péntek délelőtt elindult az a kétnapos emléktúra, amivel a Don-kanyarban elesett hősökre emlékeznek meg katonai szervezetek tagjai és civilek közösen.

Huszonkettedik alkalommal szervezték meg a doni emléktúrát Veszprémben, amivel az 1943-as tragédia áldozatainak emléke előtt tisztelegnek, nem csak a katonai szervezetek, hanem civil emberek is. A kétnapos túra során első nap, azaz pénteken a Vámosi úti temetőből indult a menet Balatonfűzfőre. Szombaton pedig a Levéltár udvarából indulnak és több emlékhelyet érintve és megkoszorúzva Vilonyán fejezik be a megemlékezést.

A péntek délelőtti indulásnál a katonai protokol szerint megalapították a Bakony menetszázadot, amelyben a honvédség helyi tagjai mellett nyugállományú tisztek és civilek is részt vettek.

Az indulás előtt felolvasták Benkő Tibor, honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulus, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét, amit a Doni Hősök Emléktúrán résztvevőknek írtak.

Amikor az ezredfordulón néhány fő végrehajtotta az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, még senki nem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá válva hajthatunk fejet a Magyar Királyi Honvédség előtt. Bízunk benne, hogy a több civil szervezet által is, változatos helyszíneken szervezett aktív emlékezési formák között mindenki megtalálja a számára elérhető és neki megfelelő módot: legyen az egyénileg regisztrált túra, civilek és katonák közös menete, a teljesítményt előtérbe helyező menetgyakorlat, vagy az utolsó bakancsszögig hitelességre törekvő katonai hagyományőrzők emlékezése - írták levelükben.

Simon-Jójárt Sándor, a MATASZ VME elnöke, mögötte Csík Richárd, önkormányzati képviselőSimon-Jójárt Sándor, a MATASZ VME elnöke, mögötte Csík Richárd, önkormányzati képviselő

Ezt követően Simon-Jójárt Sándor, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének elnöke osztotta meg gondolatait, mint mondta, a túra során minden egyes lépéssel az emlékezés jusson eszükbe, továbbá arra kérte a civil résztvevőket, hogy beszélgessenek, kérdezzenek a katonáktól, idézzék fel együtt a Don-kanyari eseményeket.

Mielőtt elindult volna az emléktúra, a temetőben megkoszorúzták a II. világháború hősi halottainak emlékművét, külön-külön az elesett magyar, a szovjet és a német katonák emlékhelyeit.

A koszorúzáson részt vett Csík Richárd, önkormányzati képviselő is, aki Simon-Jójárt Sándorral közösen helyezett el koszorút a magyar emlékműnél, a ceremónia díszőrségét pedig a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola diákjai alkották, ezzel is segítve generációkon átívelően a doni hősök emlékének méltó megőrzését.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.
Katonáink erényeit a civil életben is viselnünk kell
Katonáink erényeit a civil életben is viselnünk kell
Ünnepi állománygyűléssel emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ kedd délelőtt az Agórában.
Tizenöt fiatal vonult be katonának
Tizenöt fiatal vonult be katonának
Tizenöt huszonéves fiatal kezdte meg a katonai alapkiképzést hétfő reggel a veszprémi Toborzó Központban. A nyolchetes kiképzésen a fizikai felkészítés mellett olyan, a katonai hivatáshoz kapcsolódó képességeket is elsajátítanak majd, mint a bajtársiasság, a katonai hierarchia és viselkedésminták helyes alkalmazása, valamint betekintést nyernek majd a különböző hadtestek feladataiba, hogy aztán az alapképzés után ennek a tudásnak a birtokában dönthessenek arról, hogy milyen területen folytatnák pályafutásukat.
Újra lehet Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezni
Újra lehet Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezni
Két kiképzési ciklus és mintegy ezer résztvevő – ez az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) elmúlt kétévi mérlege.
A Don-kanyarnál szolgált katonákra emlékeztek
A Don-kanyarnál szolgált katonákra emlékeztek
A második világháború magyar szempontból tragikus kimenetelű ütközetében résztvevő honvédekre emlékeztek kedden Zircen, ahol megnyitották a Magyar Tartalékosok Szövetségének országos programsorozatát.