Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C

Tollinjekció az intézményekben, töltőállomás a Haszkovó fordulónál

2022. február 25. 10:00
Allergiás reakció kezelésére alkalmas tollinjekciót szerez be intézményeibe az önkormányzat – döntött csütörtökön a közgyűlés. A V-Busz közben olyan akkumulátorra pályázik, amelyről az év első felében érkező elektromos buszokat tölthetik.

A napirend előtti interpellációról és felszólalásról itt írtunk. A költségvetés vitájáról részletesen itt tudósítottunk.

Kéznél lesz az allergiás reakciókat kezelő injekció

Csütörtökön döntött a közgyűlés az EpiPen tollinjekciók beszerzéséről és kihelyezéséről több intézménybe. 

Az EpiPen (30 kilogramm fölött) és az EpiPen Junior (15-30 kilogramm között) injekció rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható. Az EpiPen steril oldat előre töltött tollban, sürgősségi, izomba történő injekciózáshoz alkalmazható. Az EpiPent úgy tervezték meg, hogy egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is könnyen használni tudja.

A gyógyszerekre az önkormányzat egymillió forintot biztosít a költségvetésben, beszerzéséről a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény egészségügyi részlegvezető orvosa, dr. Soós Hajnalka gondoskodik. A veszprémi Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részéről dr. Tenk Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos vállalta, hogy az EpiPen tollinjekciók használatáról, valamint a csecsemő és gyermek újraélesztésről képzést tart az intézményeknek.

Energiatárolóra pályázhat a V-Busz

Az első félév végére érkezik öt elektromos busz Veszprémbe. Hogy a töltésük fenntartható módon történhessen, energiatároló egység beszerzésére pályázik a V-Busz.

Az önkormányzat tavaly lehetővé tette, hogy a V-Busz a Zöld Busz Programban öt elektromos meghajtású autóbusz beszerzésére pályázzon. A cég ennek megfelelően előkészítette a pályázatot és az autóbuszok beszerzésére irányuló feltételes közbeszerzési eljárást. A benyújtott pályázatban 865 millió forintos teljes költségvetéssel számoltak, melynek a pályázati kiírás maximum 75%-át (648,7 millió forint) hivatott fedezni. Ezt a támogatást a cég el is nyerte, október 14-én pedig aláírták a támogatói szerződést. A nyílt uniós közbeszerzési eljárást a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte el, ami a tervezettnél olcsóbban, 164 millió forintos darabáron vállalta az elektromos buszok beszerzését. A támogatásból így megspórolt részt (33 millió forintot) töltőberendezés, töltőinfrastruktúra kialakítására használhatja fel a V-Busz. 

A töltőinfrastruktúra telepítésének tervezett helyszíne a Haszkovó forduló. Az 1970-es évek óta fel nem újított telepet az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan komplex fejlesztésnek vetik alá, az elektromos buszok töltőállomásaihoz pedig most – szintén a Zöld Busz Programban – olyan energiatároló 600 kW-os akkumulátorra pályázik a cég, amivel a kihelyezendő napelemekkel megtermelt energiát tárolni lehet, így a buszok töltése éjszaka elvégezhető lesz. Hogy a pályázatban valós piaci árat tudjanak megjelölni, a V-Busz feltételes közbeszerzés kiírásával szondázza a piacot. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. ma 11:59 Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. tegnap 20:15 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. 2024. július 23. 10:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.