Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C

Kárpátalján élő forrásunk beszámolt az aktuális helyzetről

2022. február 24. 13:26
A magyar és ukrán állampolgársággal is rendelkező, a kárpátaljai Nagybégányban élő forrásunk elmondta, válságos állapot uralkodik Ukrajnában, amely következtében ártatlan gyermekek is veszélyben vannak.

Február 24. minden bizonnyal sötét napként fog fennmaradni az emberek emlékezetében: Oroszország ugyanis támadást indított Ukrajna ellen. Az ukrán-orosz határ romokban hever, ahogy számtalan repülőtér is. A legszörnyűbb ugyanakkor az, hogy a hírek szerint már ártatlan polgárok is áldozatul estek a bombázásokban. Százezrek menekülnek az országból: a főváros, Kijev is ostrom alatt van.

Portálunk forrása – aki neve elhallgattatását kérte – elmondta, szívfájdító a helyzet, ugyanis azon emberek, akik idősek, nem rendelkeznek gépjárművel és anyagi takarékkal, szinte magukra maradtak. A kárpátaljai Nagybégányban (kb. 15 km-re helyezkedik Magyarországtól) élő férfitól megtudhattuk, a reggeli órákban a bölcsődékből, óvodákból és iskolákból is hazaküldték a gyermekeket nyomós okkal:

a település közelében is támadás várható, közölték velük.

Evakuálásra váró emberek egy buszon Donyeckben 2022. február 19-én (archív fénykép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)Evakuálásra váró emberek egy buszon Donyeckben 2022. február 19-én (archív fénykép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)

A benzinkutakon hajnal óta több órás sor áll, a közlekedés hanyatlik. Rengetegen vették célba a magyar határt: szerencsések azok, akik a rokonaikhoz tudnak menekülni. Mivel ukrán állampolgársággal is rendelkezem, bármelyik percben besorozhatnak katonának

– mondta el forrásunk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök harcra szólított fel népét: fegyvert ígért minden önkéntesnek. Mindeközben Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset. Jelen cikkünk a nap folyamán további, új információkkal is bővülhet forrásunk által.

Kapcsolódó cikk
Orbán: elítéljük Oroszország katonai fellépését
A miniszterelnök a közösségi médiában közzétett videóüzenetben fejtette ki álláspontját.

 Frissítés (16.00):

Információink szerint hosszú sorok alakultak ki a magyar–ukrán határátkelőknél: a záhony-csapi és a beregsurány-asztélyi határállomáson egyaránt 1-1 órás a torlódás Magyarország irányába.

Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.