2023. február 3.
//
Balázs névnap

Jogtörténész: a kommunizmus nem pusztult el, ma szivárványszínű pogányságnak álcázza magát

-Le kell lepleznünk, hogy később ne kelljen újabb emléktáblákat állítani az áldozatoknak - mondta Kahler Frigyes jogtörténész a kommunizmus áldozatainak emléknapján péntek délelőtt Veszprémben.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján tartottak koszorúzást péntek délelőtt a Veszprémi Törvényszék udvarán.

A kommunista diktatúra időszakában a Várbörtönben raboskodó és az ott kivégzett politikai elítélteknek emléket állító táblánál elsőként a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezete nevében Pintér Kornél köszöntötte a megemlékezőket, majd dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke szólt a megemlékezőkhöz. Mint mondta, a fél évszázaddal korábbi események a magyar igazságszolgáltatás szégyenteljes, sötét korszakának tekinthető, és most, a 21. század bíróságának feladata, hogy szembe nézzen a múlttal, megadja a tiszteletet, és fejet hajtson az igazságtalanul elitéltek emléke előtt.

Dr. Kahler Frigyes jogtörténész, egyetemi docens emlékező beszédében azt részletezte, hogy a kommunista diktatúra miként alapozott gyűlöletre, osztályharcra, terrorra, és hogyan gyilkolt,- és nyomorított meg, fosztotta ki, valamint kötötte szellemi gúzsba az embereket. A terror mellett a hazugság és a megtévesztés volt a kommunizmus másik fegyvere -mondta.

Felidézte, az újabb kutatások szerint a Szovjetunióban 20 millió emberéletet követelt a kommunizmus, mely tulajdonképpen Nyikolaj Alekszandrovics Bergyajev filozófus szavaival élve egy türelmetlen vallásnak is tekinthető, hisz minden gondolatot, amely oppozíciót tartalmaz, megsemmisítendőnek tart. Magyarország is megtapasztalta ámokfutását, a világ pedig 1956 fénycsóvájában értesülhetett arról, miről is szól.

Káhler Frigyes 2022. február 25-én mondott emlékezőbeszédet a Veszprémi Törvényszék udvarán.Káhler Frigyes 2022. február 25-én mondott emlékezőbeszédet a Veszprémi Törvényszék udvarán.

Kahler szerint kimondhatjuk, a kommunizmus egyenlő: 100 millió halott és mérhetetlen szenvedés. Gyakorlata megbukott, ám vírusa nem pusztult el, csak mutálódott: a napjainkban zajló küzdelem megmutatja az egykor volt bolsevikok és belőlük származó kultúrbolsevikok gyakorlatának valódi arcát, amely valójában a halál kultúrája, és a legtöbben globalizmusnak vagy neoliberalizmusnak nevezik.

-Meg kell ismerkednünk a barna pogányság, és a nácizmus után a szivárványpogányság fogalmával is, és tisztában kell lennünk vele, hogy milyen veszélyt rejt ránk és a hazánkra nézve. Céljaik ugyanazok, mint az internacionalista kommunizmusé voltak: a nemzetállamok felszámolása, a hit kiírtása, a család felszámolása és szétverése, a társadalom atomizálása és konzumidióta tömeggé való gyúrása- mondta. Úgy látja, mindez létünket fenyegeti és le kell ezt lepleznünk, és fel kell venni ellene a küzdelmet, hogy később ne kelljen újabb emléktáblákat állítani az áldozatoknak.

Az eseményen Udvardy György veszprémi érsek mondott imát, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit, többek között Porga Gyula polgármester is.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Környezetvédelmi versenyt szervezett óvodásoknak a Szilágyi Keresztény Iskola.