2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Nyáry Krisztián paprikáskrumpli mellett mesélt a Holtszezon közönségének

A Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál pénteki nyitó napján Nyáry Krisztián író vendégeskedett, méghozzá a Fricskában.

A hely teljesen megtelt, a fél nyolcas kezdés ideálisnak bizonyult a zökkenőmentes indításhoz. A szóban forgó programsorozat a Kortársak vacsorára elnevezést kapta, és az eredeti elképzelés az volt, hogy a meghívott író miközben a moderátor kérdéseire válaszol, megfőzi a közönségnek az általa választott kedvenc ételét.

Nyáry Krisztián úgy döntött, maradna inkább csak a beszélgetésnél, így a Fricska csapata mindeközben elkészítette Nyáry kérésére a paprikáskrumplit, amit a végén feltálaltak a közönségnek.

Nyáry a moderátor kérésére kis időutazást tett, így elvezette a közönséget az íróvá válás pillanatáig. Egészen a középiskolai tanulmányokig visszament, mesélt a szentesi évekről, a híres Horváth Mihály Gimnáziumról, hogy a színes bohóccipőktől miként kapott kedvet az iskolához. Tanulmányait később Pécsen folytatta, ahol tanársegéd is lett, végül kommunikációs szakemberként dolgozott egészen addig, míg 2012-ben egy fotó közzétételével elindult valami. A kép a síelő Radnóti Miklóst és Gyarmati Fannit ábrázolja.

Ettől a ponttól kezdve barátai és követői érdeklődésének eleget téve újabb és újabb posztokat tett közzé, az egyszavas képaláírások egy mondatosak lettek, a mondatok hamar szaporodtak, s végül könyvekké váltak. Az írók levelezéseiből regényt író Nyáry, a moderátor kérdésére, mint, hogy a levelek megírói számoltak-e azzal, hogy egyszer az utókor feldolgozza azokat úgy felelt, több esetben is beszélhetünk arról, hogy ebben a tudatban írták meg a leveleket így vagy úgy.

Talán a legnagyobb „kulisszatitok”, mely korábbi költőkről szól és Nyáry nevéhez kötnek, az Radnótihoz és Gyarmati Fannihoz fűződik. Bár Nyáry kifejtette, nem az övé a felfedezés, már másutt is publikálták, de az ő neve által lett ismeretes, hogy Radnótinak Fanni mellett más szerelme is volt, noha – az állításokkal ellentétben – erről Fanni is tudott.

Az esten szó esett arról is, hogy Nyárynak sok esetben a kutatás folyamata nagyobb izgalmat okoz, mint maga a mű megírása, pedig számos nehézségbe ütközött már egy-egy könyv anyagának megszerzésében, hiszen a szerzői jog kérdése bonyolult és macerás.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.