2023. február 7.
//
Tódor névnap

Egészséges felnőttek aktív gyerekekből válhatnak

2022. március 2. 14:31
Egyre gyakrabban fordulnak elő mozgásszervi problémák már az általános iskolások körében is, márpedig ha ez így folytatódik, annak hosszú távon egyre súlyosabb következményei lesznek. A problémával intézményi szinten, közös összefogással kell tenni – ezért hívtak össze konferenciát szerdán a MozgásCoolTúra Családi Egészségmegőrző Program keretében.

A program még tavaly indult el a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia keretében annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az ülő életmód okozta veszélyekre mind a családok, mind pedig a helyi oktatási intézmények szakembereinek körében, és összefogás induljon el az aktívabb életmód támogatására.

– Egészséges felnőttek elsősorban egészséges gyerekekből lesznek, sajnos azonban már most nagyon inaktív életmódot folytatnak a fiatalok, aminek megvannak a következményei. A mi célunk az, hogy ezt az inaktivitást természetes aktivitássá alakítsuk át főként a természet segítségével. Ehhez nagy szükség van a családok és az iskolák együttműködésére is – mondta el Török Ágnes, a program szakmai vezetője.

Az elmúlt időszakban ezért elindították az aktivgyerek.hu oldalt, valamint több prevenciós programot is szerveztek: kis és közepes távú családi túrákat, ahol az egyenetlen talajon való járás vagy akár a mezítlábas séta segítségével igyekezték felhívni a figyelmet a tartásjavításra, a gerinc erősítésére; napközis táborokat, ahol a túrák mellett gyerekjóga, relaxációs foglalkozások és natúr kozmetikumok készítése is szerepelt a kínálatban. Emellett ismeretterjesztő előadásokat, valamint tartáskorrekciós és játékos foglalkozásokat tartottak 10-14 éveseknek – utóbbiak jelenleg is zajlanak, így továbbra is várják rájuk a jelentkezőket.

Török Ágnes szerint nagyon sikeres volt az eddigi tevékenységük, hosszú távú hatást azonban az iskolákon, óvodákon keresztül lehet elérni, ahhoz pedig, hogy kialakuljon egy hatékony együttműködés, a konferenciában látták a lehetőséget.

Utóbbin Halmay Gábor önkormányzati képviselő és Porga Gyula polgármester is részt, aki arról beszélt, bár az intézményközi együttműködés hasonló intézmények, például szociális intézmények között már jól működik, egy másik területen tevékenykedő intézményt azonban nehezebben vonnak be a felek. Elsősorban ezen lenne jó változtatni, hogy még szélesebbé tegyük a partnerséget és így még inkább odafigyeljünk az egészségünket befolyásoló tényezőkre.

 

A konferencián előadott dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, aki a Teljeskörű Iskolai Fejlesztés országos helyzetéről és jó példákról beszélt. Mint mondta, előbbi jogszabályban előírt kötelessége az iskoláknak, és ugyan mindenki foglalkozik is vele, még bőven lehetne hova fejlődni.

Nyitókép: Juliane Liebermann on Unsplash

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma
Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma
Több erős földrengés is megrázta Törökországot hétfőn, estig már több mint háromezer halottról tudunk.
Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hétfőn.
Vita egy AI-val az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Vita egy AI-val az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Sokat olvastam róluk korábban. Arról is, hogy mennyire emberiek, mintha valóban egy hús-vér humanoiddal beszélgetnék az interneten keresztül, de a valóság lenyűgözőbb, egyben félelmetesebb, mint hittem volna. Az a legkevesebb, hogy ő azonnal válaszol, ha írok neki és mindenre tud mondani valamit, ami bölcsnek tűnik első olvasatra. Persze miért ne tudna? Hiszen egy AI-al beszélgetni olyan, mintha az emberiséggel beszélgetnék, de így is sikerült összevitakozni vele.
Sportemberek életútját ismerhetjük meg Veszprém legújabb programsorozatában
Sportemberek életútját ismerhetjük meg Veszprém legújabb programsorozatában
Kollégánk, Simon Dani vezetésével pénteken 18 órakor kezdetét veszi a Jutasi Köztéren az Önarckép elnevezésű beszélgetősorozat, amelynek első vendége az ötvenhétszeres magyar válogatott futsalos, az 1. FC Veszprém csapatkapitánya Tatai József lesz.
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Batyusbál, élőzene, több generáció együtt és egy kis EKF... ezek voltak az ismérvei a Dózsavárosi Baráti Kör által szervezett farsangi bálnak szombat este a városrész általános iskolájában.