2023. június 6.
//
Norbert névnap

Új szintre lép a közbiztonság Veszprémben

A Városházán formális keretek közt írták alá az együttműkődési megállapodásokat az újonnan megalapított Veszprémi Polgárőr Egyesület és a partner szervezetek és hatóságok képviselői. Az új polgárőrség Veszprém egész területén fog tevékenykedni a jó közbiztonság fenntartása érdekében.

Közel egyéves előkészítő munka után megalakult Veszprém új polgárőrsége, amelyet hiánypótló civil szervezetként hívtak életre az alapítók. Korábban városrészenként működtek ilyen, a közbiztonság fenntartását segítő szervezetek, viszont az utóbbi években ezek közül volt amelyik megszűnt vagy összeolvadt egy másikkal. A Veszprémi Polgárőr Egyesület most ezt a hiányosságot fogja pótolni, ráadásul rögtön az induláskor olyan partnereket tudhat maga mögött, mint az önkormányzat, a rendőrség és a katasztrófavédelem.

Szerda délután ünnepélyes keretek közt ezeket az partnerségeket együttműködési megállapodások aláírásával is megerősítették a felek, ahol Takács László, az új egyeüslet elnöke köszöntötte a résztvevőket és a tagokat.

Az eseményen jelen volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki méltatta a széleskörű összefogást, amivel megalapították az új polgárőrséget. Kiemelte a rendőrök áldozatos munkáját, amiben nagy segítségre lesznek azok a civilek, akik csatlakoztak az új egyesülethez, ezzel új szintre léphet Veszprém közbiztonsága, fogalmazott.

Ez egyébként amúgy sem áll rosszul Veszprémben, a bakonyi megyeszékhelyet az ország legbiztonságosabb városai közt tartják számon.

Ezt Porga Gyula polgármester is kiemelte az eseményen, aki minden közösség alapjának nevezte a megfelelő közbiztonság meglétét, amihez viszont nem elég önmagában a rendőrség kitartó munkája, az önkormányzat és a civil szféra támogatása is kell, ami láthatóan tökéletes összhangban van Veszprémben.

A Veszprémi Polgárőr Egyesület rögtön öt együttműködési megállapodást is aláírt, elsőként a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal, az önkormányzattal, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a VERGA Erdőgazdálkodási Zrt-vel és a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém megyei igazgatóságával.

Ezek közül a rendőrséggel való együttműködés szükséges volt ahhoz, hogy minden jogszabálynak megfeleljen a szervezet, viszont a többi megállapodás is azt támasztotta alá, hogy a városban széles körű támogatásra számíthat a Veszprémi Polgárőr Egyesület.

Dr. Fellegi Norbert rendőr ezredes, megyei rendőrkapitány a rendvédelmi erők részéről úgy fogalmazott, két fontos stratégiai partnerük van, az önkormányzatok és a polgárőrségek. Kiemelte, hogy a közbiztonság ma a legfontosabb értékek közé emelkedett, éppen ezért minden támogatást meg fog adni a civil szervezet működéséhez.

Finta Péter (MLSZ Vp. megyei igazgatóság), dr.Fellegi Norbert, rendőrkapitány, Mezei József (Vp. Megyei Polgárőr Egyesületek), Porga Gyula, polgármester, Takács László (Veszprémi Polgárőr Egyesület) Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, dr. Túrós András (Országos Polgárőr Szövetség), Dányi Béla (Vp. megyei Kat. Véd. Ig.), Ugron Ákos (VERGA Zrt.)Finta Péter (MLSZ Vp. megyei igazgatóság), dr.Fellegi Norbert, rendőrkapitány, Mezei József (Vp. Megyei Polgárőr Egyesületek), Porga Gyula, polgármester, Takács László (Veszprémi Polgárőr Egyesület) Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, dr. Túrós András (Országos Polgárőr Szövetség), Dányi Béla (Vp. megyei Kat. Véd. Ig.), Ugron Ákos (VERGA Zrt.)

A megyében egyébként a 216 településből 116 polgárőr egyesület működik. Ezt az adatot már Mezei József, a Veszprém Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke mondta, aki az új szervezetnek az anyagi támogatáson felül 10 db láthatósági mellényt is átadott, ezzel is elősegítve azt, hogy minél hamarabb megkezdehessék a munkájukat.

Végezetül dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke mondta el, miért is van nagy jelentősége egy új polgárőr egyesület megalakulásának. Ahogy fogalmazott, a városi környezet nem kedvez az olyan önkéntes munkáknak, ahol a szabadidőt kell feláldozni a közjó érdekében, viszont Veszprém most példát is mutatott ennek ellenkezőjében.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.