Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Költészet made in Hungary

2010. április 13. 17:39
Hétfőn délután a Költészet napja alkalmából ifjú költők tisztelegtek József Attila és a magyar költészet nagyjai előtt.

Az esőtől vissza nem riadt, lelkes közönség száma ugyan csekély volt, de a figyelmüket lekötelezték az Ipari Szakközépiskola diákjainak előadása és a Slam Poetry Veszprém Ifi csapata ismét odatette magát a Pannon Egyetem kulturális életének tálkájába.

A műsorvezető, Kotroczó Máté (MAteDon) szemtelenül laza stílusa sikeresen elfeledtette a közönséggel a mindennapok kötöttségeit. Az előadók utcai ruhában, egyedi stílussal adták elő a verseket. A műsor első felében az előadók klasszikus magyar költők, Ady, Pilinszky, Arany, Salamon Ernő és Reményik Sándor verseit hallhattuk. A második felvonásban pedig a slam poetry (ejtsd: „szlem poetri”) lényegét – a költészet popularizációját – hangoztatva, saját költeményüket verselték.

Egyes műsorszámokban zenei aláfestésekkel is éltek. Hallhattuk például József Attila …aki szeretni gyáva vagy című versét, a Beatles együttes Yesterday című dalának zenéjére, Dobsi József és a műsorvezető előadásában. Bogdán Ádám és S. Ádám a nyelvben rejlő ritmust meglovagolva néhol rapre hajazó stílusban mondták meg az igazukat. Míg Banos Krisztián komoly, Elekes Csaba modern zenére verselte el saját művét. Aki a klasszikus költészet felé hajlik, az is megtalálhatta a magáét Nagy Zoltán verseiben, Bakonyi Gergő előadásában.

Kotroczó Máté az előadókról elmondta, ezek a gyerekek már nem gyerekek többé, hisz úgy tolmácsolták költőink szavait, hogy Latinovits vagy Sub Bass Monster is megirigyelhette volna. Szájukból s versek mindenki számára érthetővé, és ismerőssé váltak.

Máté nem titkoltan büszke arra, hogy Budapest után másodikként sikerült meghonosítaniuk a slam poetry műfaját. Mert a slam poetry nem csak versfelolvasás, és nem is csak színház, minden ízében a szívünkhöz szól vagy éppen arcul csap minket.

Az uszkve háromnegyed órás előadásnak talán sikerült meggyőznie a közönséget, hogy érdemes megmerítkezni a modern kultúrában is. Értékes, élő nyelvünket a slam poetry költészetnek is sikerült magáévá tenni. A Veszprémi Slam Poetry mindenkit szeretettel vár minden hónap utolsó csütörtökén, a Skorpió Iris Pubban.
 

Galéria
Költészet made in Hungary
Kotroczó Máté
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.