Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szabadságot nem adják ingyen

2022. március 13. 12:00
Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzásával megkezdődtek a március 15-ei ünnepségek Veszprémben.

Az eseményen Brányi Mária alpolgármester tartott ünnepi beszédet, aki úgy fogalmazott: 174 évvel ezelőtt Pesten nagyot dobbant a magyarok szíve, amikor a forradalmi ifjak felléptek követeléseikkel. A szabadság napra virradt fel március 15-én, a pesti forradalom híre futótűzként terjedt az országban, s hamarosan vidéken is megmozdulások kezdődtek. A polgárosuló Magyarország eszménye együtt tört felszínre a lelkekből az emberi szabadság egyetemes eszményével együtt. A forradalmárokat az igazság bajnokainak bátorsága vezette küzdelmeikben, elődeink pedig szabadságharcukat nem valami ellen, hanem valamiért vívták, s készek voltak akár életük árán is kiállni ügyükért. Egy új kor kezdődött akkor: az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc hosszú időre meghatározta a magyarok történelmét, biztosítva helyünket az európai nemzetek közösségében.

A múlt felidézése mellett azonban nem feledkezhetünk meg a jelen tragikus eseményeiről sem, amelyek újra eszünkbe vésik: a szabadságot nem adják ingyen, annak nagy ára van. „A határaink közelében kibontakozó tragikus háború óvatosságra int bennünket. A magyar haza és szabadság minden másnál értékesebb számunkra. Minden megemlékezés azt a célt szolgálja, hogy egymással közösségben újra és újra átéljük, jó szabadnak lenni egy szabad országban. Most, amikor a háború szelleme ismét a világra szabadult, különösen fontos számunkra mások szabadságának és önrendelkezésének tisztelete” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Tisztelet illeti tehát hőseinket, akik 1848–49 vérzivataros időszakában a magyarságért, a veszprémiekért is küzdöttek és helytálltak a csatatéren. Egy újjászületett, béklyóitól megszületett magyar nemzet felemelő képe kísérte őket, amikor örök álomra hajtották a fejüket a harcmezőn. Emlékezzünk most rájuk, a hős veszprémi, minden magyar és nem magyar szabadságharcosra, akik helytállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ma szabadon élhetünk egy szabad hazában.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Attoszekundumos felfedezésért adtak fizikai Nobel-díjat Attoszekundumos felfedezésért adtak fizikai Nobel-díjat ma 14:59 Első ízben adtak át állatvédelmi szakmai díjakat az állatok világnapja alkalmából Első ízben adtak át állatvédelmi szakmai díjakat az állatok világnapja alkalmából 2023. október 4-én, az állatok világnapján első ízben adták át a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által közösen alapított állatvédelmi szakmai díjakat. Az Év Állatvédő Állatorvosa, Jogásza, Állatkerti Szakembere, Civile és Közéleti Személyisége díjakat Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke adták át.  ma 13:06 Veszprémi projektekkel ismerkedhettek a jövő építészei Veszprémi projektekkel ismerkedhettek a jövő építészei Szakmai napot rendeztek a Táncsics Mihály Technikumban kedden az építészet világnapja alkalmából. ma 10:49 Hároméves stratégiai keretszerződést kötött a MOL és a Pannon Egyetem Hároméves stratégiai keretszerződést kötött a MOL és a Pannon Egyetem Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a MOL és a Pannon Egyetem, amelynek célja, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson az energiaipar számára és támogassa a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet. tegnap 11:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.