2023. március 22.
//
Beáta névnap

A szabadságot nem adják ingyen

Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzásával megkezdődtek a március 15-ei ünnepségek Veszprémben.

Az eseményen Brányi Mária alpolgármester tartott ünnepi beszédet, aki úgy fogalmazott: 174 évvel ezelőtt Pesten nagyot dobbant a magyarok szíve, amikor a forradalmi ifjak felléptek követeléseikkel. A szabadság napra virradt fel március 15-én, a pesti forradalom híre futótűzként terjedt az országban, s hamarosan vidéken is megmozdulások kezdődtek. A polgárosuló Magyarország eszménye együtt tört felszínre a lelkekből az emberi szabadság egyetemes eszményével együtt. A forradalmárokat az igazság bajnokainak bátorsága vezette küzdelmeikben, elődeink pedig szabadságharcukat nem valami ellen, hanem valamiért vívták, s készek voltak akár életük árán is kiállni ügyükért. Egy új kor kezdődött akkor: az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc hosszú időre meghatározta a magyarok történelmét, biztosítva helyünket az európai nemzetek közösségében.

A múlt felidézése mellett azonban nem feledkezhetünk meg a jelen tragikus eseményeiről sem, amelyek újra eszünkbe vésik: a szabadságot nem adják ingyen, annak nagy ára van. „A határaink közelében kibontakozó tragikus háború óvatosságra int bennünket. A magyar haza és szabadság minden másnál értékesebb számunkra. Minden megemlékezés azt a célt szolgálja, hogy egymással közösségben újra és újra átéljük, jó szabadnak lenni egy szabad országban. Most, amikor a háború szelleme ismét a világra szabadult, különösen fontos számunkra mások szabadságának és önrendelkezésének tisztelete” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Tisztelet illeti tehát hőseinket, akik 1848–49 vérzivataros időszakában a magyarságért, a veszprémiekért is küzdöttek és helytálltak a csatatéren. Egy újjászületett, béklyóitól megszületett magyar nemzet felemelő képe kísérte őket, amikor örök álomra hajtották a fejüket a harcmezőn. Emlékezzünk most rájuk, a hős veszprémi, minden magyar és nem magyar szabadságharcosra, akik helytállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ma szabadon élhetünk egy szabad hazában.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén Budapesten hétfőn.
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Egy kertrajongó életében a kora tavasz az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak. Újfent tiszta lappal és nagy tervekkel indulunk neki a szezonnak, és egyben fogadalmakkal is, hogy az előző év tapasztalataiból okulva idén miképp leszünk eredményesebbek. Rengeteg öröm forrása egy saját veteményeskert, és ha még nem próbáltad eddig: legyen az idei év az első, amikor ezt megtapasztalod! A konyhakert egy életre szóló kaland, és minden szezon tartogat majd valami újat, meglepőt.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn.