Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szabadságot nem adják ingyen

2022. március 13. 12:00
Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzásával megkezdődtek a március 15-ei ünnepségek Veszprémben.

Az eseményen Brányi Mária alpolgármester tartott ünnepi beszédet, aki úgy fogalmazott: 174 évvel ezelőtt Pesten nagyot dobbant a magyarok szíve, amikor a forradalmi ifjak felléptek követeléseikkel. A szabadság napra virradt fel március 15-én, a pesti forradalom híre futótűzként terjedt az országban, s hamarosan vidéken is megmozdulások kezdődtek. A polgárosuló Magyarország eszménye együtt tört felszínre a lelkekből az emberi szabadság egyetemes eszményével együtt. A forradalmárokat az igazság bajnokainak bátorsága vezette küzdelmeikben, elődeink pedig szabadságharcukat nem valami ellen, hanem valamiért vívták, s készek voltak akár életük árán is kiállni ügyükért. Egy új kor kezdődött akkor: az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc hosszú időre meghatározta a magyarok történelmét, biztosítva helyünket az európai nemzetek közösségében.

A múlt felidézése mellett azonban nem feledkezhetünk meg a jelen tragikus eseményeiről sem, amelyek újra eszünkbe vésik: a szabadságot nem adják ingyen, annak nagy ára van. „A határaink közelében kibontakozó tragikus háború óvatosságra int bennünket. A magyar haza és szabadság minden másnál értékesebb számunkra. Minden megemlékezés azt a célt szolgálja, hogy egymással közösségben újra és újra átéljük, jó szabadnak lenni egy szabad országban. Most, amikor a háború szelleme ismét a világra szabadult, különösen fontos számunkra mások szabadságának és önrendelkezésének tisztelete” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Tisztelet illeti tehát hőseinket, akik 1848–49 vérzivataros időszakában a magyarságért, a veszprémiekért is küzdöttek és helytálltak a csatatéren. Egy újjászületett, béklyóitól megszületett magyar nemzet felemelő képe kísérte őket, amikor örök álomra hajtották a fejüket a harcmezőn. Emlékezzünk most rájuk, a hős veszprémi, minden magyar és nem magyar szabadságharcosra, akik helytállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ma szabadon élhetünk egy szabad hazában.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 17:06 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  2024. február 24. 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.