Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Kis projektnek indult, végül szakképzési gigaberuházás lett a Jendrassik Venesz Technikum felújítása

2022. március 11. 17:45
Elkészült a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum vadonatúj tanműhelye, de az intézmény egy új épületszárnnyal és a magas színvonalú oktatáshoz szükséges infrastruktúrával is gazdagodott. A fejlesztés azon kívül, hogy választ ad a helyi cégek munkaerő igényére, az országos szakképzési stratégia szempontjából is iránytűként szolgál. Immáron a szakképzésre is lehet úgy tekinteni, mint karrierívre.

A Modern Városok Program finanszírozásában megvalósuló beruházás összesen 2,7 milliárd forintba került, ezt a kormány biztosította, amelynek keretében 2,4 milliárdból az infrastruktúrát alakították ki, 300 millióból pedig taneszközökkel bővült a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum.

Az ünnepélyes átadón péntek délután Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellérja ismertette a beruházás paramétereit, amiben a VEMÉVSZER Kft. volt a kivitelező és minden határidőre, tökéletes minőségben készült el. Ezek alapján

  • felújították az 1200 nm2-es tanműhelyet (teljes körű energetikai felújítás, tetőszigetelés, nyílászáró csere, homlokzatszigetelés, belül pedig burkolatcsere, elektromos hálózat cseréje, vizesblokkok felújítása;
  • 900 nm2-en új iskolaszárnyat húztak fel, ahol 10 új tantermet alakítottak ki vizesblokkokkal, tanári szobával;
  • új CNC tanműhelyet is építettek 220 nm2-en, amihez egy 60 nm2-es raktárhelyiség is tartozik.

Hogy pontosan mi hívta életre ezt a fejlesztést, arról Ovádi Péter, országgyűlési képviselő beszélt köszöntőjében, aki egészen 2016-ig ment vissza az időben, ekkor ültek le a helyi vállalkozókkal, hogy megvitassák, mi tudná előremozdítani a helyi gazdaságot, mire van leginkább szüksége a vállalatoknak. A képviselő elmondta, akkor majdnem mindenki a szakképzés erősítését emelte ki, ezért ebbe az irányba indultak el a tervek összeállításánál. Ezt az álmot aztán továbbálmodták, így egy még nagyobb és komplexebb projekt képe rajzolódott ki, amibe a csapatmunkának köszönhetően nem féltek belevágni. Most ennek az álomnak a megvalósulását láthatja mindenki, ami kis projektnek indult, de gigaberuházás lett belőle, fogalmazott a képviselő.

Az eseményen jelen volt Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára is, aki kihangsúlyozta, ez a projekt egy kiváló példa a win-win helyzetre, hiszen egyszerre a nyertese az önkormányzat, a helyi vállalkozások, az iskolák, a szülők és természetesen az itt tanuló gyerekek is.

„A szakképzés dolga, hogy kiszolgálja azt az igényt, amit a jól működő gazdaság életre hívott, azaz a jól képzett munkaerő biztosítását” - mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette, ma már karrierként lehet a szakképzésre tekinteni, hiszen a gazdaság jól működik,a cégek fejlődnek benne, így a munkavállalók számára is adott a folyamatos fejlődés, előrelépési lehetőség.

A VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban megvalósuló beruházás állami forrásból készülhetett el, amiről még 2019-ben döntöttek, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megállapodott róla Porga Gyula polgármesterrel. A városvezető az ünnepélyes átadón méltatta a beruházzást és kiemelte, a Modern Városok Program legfontosabb ismérve, hogy nem előre meghatározott indikátoroknak kell benne megfelelni, hanem a városok, így Veszprém is maga dönthette el, hogy mely területen szeretne fejleszteni. Így valósulhatott meg hiánypótló beruházásként a sportuszoda, vagy éppen a zeneiskola felújítása, de ők nem feledkeztek meg a helyi vállalatokról sem, ezért helyezték az egyik projekt középpontjába a szakképzés fellendítését.

Végezetül Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetője szólt a megjelentekhez, ő kiemelte, hogy az Ipar 4.0 stratégia egyik fontos pillére az infrastruktúra megerősítése, felújítása, ebben pedig a mostani veszprémi projekt példát mutat más városoknak is.

A mostani projekthez kapcsolódó Szakipark – Veszprémi Iparos Park beruházás munkálatai is a végéhez közelednek, hamarosan ott is átadják az elkészült csarnokot a legújabb CNC-technológiával.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.