Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Veszprémben alakult meg a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform

2022. március 12. 4:00 // Forrás: MTI, Vehir.hu
A kilencedik technológiai platform célja, hogy az európai uniós és a hazai gazdasági stratégiákkal összhangban felgyorsítsa Magyarország körforgásos gazdaságra történő átállását.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a gazdasági, akadémiai, civil és közigazgatási szereplők péntek délelőtt írták alá a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alapító okiratát a Pannon Egyetemen. A platform - mint szakmai, konzultációs és érdekképviseleti fórum elsődleges célkitűzése, hogy a magyar és európai stratégiákkal összhangban felgyorsítsa Magyarországon a körforgásos gazdaságra történő átállást.

Az ünnepélyes aláírást megelőzően Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora örömét fejezte ki, hogy itt alapítják meg a platformot, hisz mint mondta, itthon a Pannon Egyetem jogelődjén indult Magyarországon elsőként környezetvédelmi műszaki képzés 1973-ban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt hetek történései bebizonyították: az erőforrások rendelkezésre állása erősen korlátolt és hogy a hulladék újrahasznosítása nem csak környezetvédelem szempontjából fontos feladat.

Ovádi Péter parlamenti képviselő kiemelte, a Pannon Egyetem olyan tudásközpontot biztosít, amely gazdasági szempontból is erősíti a térség versenyképességét. Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos (és a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke) arról beszélt, hogy mind az Észak-Dunántúl, mint pedig a veszprémi régió készen áll, és érdekelt abban, hogy a platform sikeresen működjön. A fenntarthatóság egyik főpróbája a 2023-as EKF program lesz, mely kezdettől fogva célul tűzte ki a fenntarthatóság és a kultúra kapcsolatának elősegítését-mondta.

Gelencsér András, Porga Gyula, Ovádi Péter és Palkovics László érkezik a a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alapító ünnepségére.Gelencsér András, Porga Gyula, Ovádi Péter és Palkovics László érkezik a a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alapító ünnepségére.

A platform megalapításával kapcsolatban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott: a legalkalmasabb időpontban vagyunk, hogy létrejöjjön a 9. technológiai platform Magyarországon, hisz mostanában saját bőrünkön is megtapasztaljuk, hogy nincs elég alapanyag és energia.

Rámutatott: az elmúlt időszakban az autóipart különböző alapanyagok hiánya akadályozta, az energetikai helyzetet pedig az orosz-ukrán háború tette bonyolultabbá. Ezért minden olyan megoldásra szükség van, amely az energiaproblémát javítani tudja Hangsúlyozta azt is, hogy

bár korábban úri huncutságnak tartották a körforgásos gazdaság témakörét, most már látszik, hogy ez lesz a gazdaság alapja a jövőben.

 Az MTI tudósítása szerint az innovációs és technológiai miniszter a rendezvényen átfogó komplex prezentációban mutatta be a kormány klímapolitikai lépéseit hangsúlyozva, hogy a régióban Magyarország volt az első, amely törvénybe foglalta klímasemlegesség célját. Rámutatott: az elmúlt években a magyar gazdaság úgy növekedett, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent.

Kiemelte: az akkumulátor- fejlesztési, -gyártási és -újrahasznosítási képesség kialakítása stratégiai előnnyel bír majd a jövőben, ezért is alakították ki a Magyar Akkumulátor Stratégiát. Beszélt továbbá a naperőművi kapacitások bővítéséről, a hidrogén mint energiahordozó és -tároló jelentőségéről, valamint a közlekedés zöldítéséről is. Jelezte: a zöld busz programot 25 ezer fő alatti városokra is kiterjeszti a kormány. Arról is szólt, hogy a nukleáris energiát zöld energiaforrásnak kell tekinteni, és megerősítette, hogy a kormány megépíti Paks 2-t.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára ismertette a 2021-27-es uniós ciklus támogatási lehetőségeit, majd elmondta: a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 1200 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre öt fő prioritásban. Emellett a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) több forrása is igénybe vehető a körforgásos gazdaságra történő átállás elősegítésére.

Szintén az MTI írja, hogy Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a platform vezetője bemutatta az elnökséget, amelyben a tanácsadói, kis- és középvállalkozói, mezőgazdasági, ipari, építőipari és digitalizációs nagyvállalati, kamarai, önkormányzati és pénzpiaci szervezetek képviselői is helyet kapnak. Elmondta: májustól már dolgoznának munkabizottságaik, az év végére pedig több anyaggal is tudják már támogatni a kormányzatot.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter átfogó komplex prezentációban mutatta be a kormány klímapolitikai lépéseit.Palkovics László innovációs és technológiai miniszter átfogó komplex prezentációban mutatta be a kormány klímapolitikai lépéseit.

 Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: ma az energiaforrások több mint nyolcvan százaléka kötődik a fosszilis energiahordozókhoz, amelyeket a jövőben ki kell tudni váltani. Az átmenet egyik kulcsa a körkörös gazdaság lehet - jelentette ki.
    A Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform - mint szakmai, konzultációs és érdekképviseleti fórum - elsődleges célkitűzése a magyar és európai stratégiákkal összhangban felgyorsítsa Magyarországon a körforgásos gazdaságra történő átállást, mint a fenntartható jövő egyik legfőbb zálogát.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.