2022. november 26.
//
Virág névnap

A nemzeti összetartozás erősítésére mérkőznek meg egymással

Első alkalommal rendezik meg Veszprémben az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot a hosszú hétvégén.

Az eseményen négy ország fiataljai mérhetik össze tudásukat sakkban, birkózásban, asztaliteniszben és kézilabdában: a veszprémiek mellett felvidékiek és délvidékiek, valamint erdélyi diákok versenyeznek a bajnokságon.

Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság közel húsz éves múltra tekint vissza, Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke még 2003-ban indította útjára azzal a céllal, hogy összekovácsolja a határon innen és túl, elsősorban Kárpátalján élő magyarokat, erősítve a nemzet tudatot. A rendezvény emellett tehetségkutatóként is működik, hiszen a bajnokságokon több később sikeres sportoló is megfordult az évek alatt.

A korábbi találkozókon egyébként olykor akár 250-300 diák is megfordult, idén mintegy 160-an érkeztek városunkba, akik a hétvége során nemcsak a sport mérkőzéseken vesznek részt, de városnézésen is, valamint az állatkertbe is ellátogatnak. Emellett a szervezők történelmi és irodalmi vetélkedővel is készülnek.

A résztvevőket péntek este Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester köszöntötte az Agórában tartott ünnepélyes megnyitón. A parlamenti képviselő úgy fogalmazott, Veszprémben büszkék vagyunk arra, hogy egy sportos városban élhetünk, ahol rengeteg amatőr és profi egyesület működik, köztük a Telekom Veszprém, illetve több olimpikon is köthető a megyeszékhelyhez. Ugyanakkor arra is büszkék vagyunk, hogy itt meg tudjuk élni a magyarságunkat, most pedig külön öröm, hogy a határon túli magyarokkal mérkőzhetünk meg és együtt ünnepelhetünk velük – hangsúlyozta.

Porga Gyula szerint Veszprém a találkozások városa is, ahol mindig nagy szeretettel látjuk vendégül különböző nemzetek képviselőit, a szívünknek azonban mégis csak az a legkedvesebb, ha külhoni magyarokat köszönthetünk a városban. Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság erre kiváló alkalmat ad, s nagy öröm, hogy sok évi „irigykedés” után végre hozzánk is eljutott a verseny. Reméljük, ez az esemény alkalmat ad arra is, hogy megismerkedjenek városunkkal a fiatalok és 2023-ban, az EKF évében, majd azután is újra és újra visszatérjenek hozzánk – fejezte ki gondolatait a polgármester.

A fiatalok a hétvégén a Veszprém Agórában, a Március 15. úti sportcsarnokban és az egyetemi tornacsarnokban, illetve a birkózók esetében Ősiben mérkőznek majd meg egymással.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Bár az időjárás csak a késő őszt idézi, dátum szerint már Advent első hétvégéjét ünnepli a keresztény kultúrkör. Ehhez kapcsolódva Veszprémben a hagyományos adventi vásár programjait kibővítve idén már koncertsorozattal is készültek a belvárosban.
A bántalmazott nők gyakran magukat okolják
A bántalmazott nők gyakran magukat okolják
A nők elleni erőszakra hívta fel a figyelmet pénteki rendezvényével a Zonta klub.
Navracsics Tibor: a mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet jóváhagyják
Navracsics Tibor: a mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet jóváhagyják
A mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet minden valószínűséggel jóváhagyják, és az év végéig Magyarország meg tudja kötni az Európai Bizottsággal (EB) azokat a megállapodásokat, amelyek nyomán megérkezhetnek az uniós források, vagyis nem veszít pénzt Magyarország - jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön sajtóbeszélgetésen Budapesten.
Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat
Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat
Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 16 200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.