Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nemzeti összetartozás erősítésére mérkőznek meg egymással

2022. március 12. 15:00
Első alkalommal rendezik meg Veszprémben az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot a hosszú hétvégén.

Az eseményen négy ország fiataljai mérhetik össze tudásukat sakkban, birkózásban, asztaliteniszben és kézilabdában: a veszprémiek mellett felvidékiek és délvidékiek, valamint erdélyi diákok versenyeznek a bajnokságon.

Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság közel húsz éves múltra tekint vissza, Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke még 2003-ban indította útjára azzal a céllal, hogy összekovácsolja a határon innen és túl, elsősorban Kárpátalján élő magyarokat, erősítve a nemzet tudatot. A rendezvény emellett tehetségkutatóként is működik, hiszen a bajnokságokon több később sikeres sportoló is megfordult az évek alatt.

A korábbi találkozókon egyébként olykor akár 250-300 diák is megfordult, idén mintegy 160-an érkeztek városunkba, akik a hétvége során nemcsak a sport mérkőzéseken vesznek részt, de városnézésen is, valamint az állatkertbe is ellátogatnak. Emellett a szervezők történelmi és irodalmi vetélkedővel is készülnek.

A résztvevőket péntek este Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester köszöntötte az Agórában tartott ünnepélyes megnyitón. A parlamenti képviselő úgy fogalmazott, Veszprémben büszkék vagyunk arra, hogy egy sportos városban élhetünk, ahol rengeteg amatőr és profi egyesület működik, köztük a Telekom Veszprém, illetve több olimpikon is köthető a megyeszékhelyhez. Ugyanakkor arra is büszkék vagyunk, hogy itt meg tudjuk élni a magyarságunkat, most pedig külön öröm, hogy a határon túli magyarokkal mérkőzhetünk meg és együtt ünnepelhetünk velük – hangsúlyozta.

Porga Gyula szerint Veszprém a találkozások városa is, ahol mindig nagy szeretettel látjuk vendégül különböző nemzetek képviselőit, a szívünknek azonban mégis csak az a legkedvesebb, ha külhoni magyarokat köszönthetünk a városban. Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság erre kiváló alkalmat ad, s nagy öröm, hogy sok évi „irigykedés” után végre hozzánk is eljutott a verseny. Reméljük, ez az esemény alkalmat ad arra is, hogy megismerkedjenek városunkkal a fiatalok és 2023-ban, az EKF évében, majd azután is újra és újra visszatérjenek hozzánk – fejezte ki gondolatait a polgármester.

A fiatalok a hétvégén a Veszprém Agórában, a Március 15. úti sportcsarnokban és az egyetemi tornacsarnokban, illetve a birkózók esetében Ősiben mérkőznek majd meg egymással.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.