Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

A nemzeti összetartozás erősítésére mérkőznek meg egymással

2022. március 12. 15:00
Első alkalommal rendezik meg Veszprémben az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot a hosszú hétvégén.

Az eseményen négy ország fiataljai mérhetik össze tudásukat sakkban, birkózásban, asztaliteniszben és kézilabdában: a veszprémiek mellett felvidékiek és délvidékiek, valamint erdélyi diákok versenyeznek a bajnokságon.

Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság közel húsz éves múltra tekint vissza, Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke még 2003-ban indította útjára azzal a céllal, hogy összekovácsolja a határon innen és túl, elsősorban Kárpátalján élő magyarokat, erősítve a nemzet tudatot. A rendezvény emellett tehetségkutatóként is működik, hiszen a bajnokságokon több később sikeres sportoló is megfordult az évek alatt.

A korábbi találkozókon egyébként olykor akár 250-300 diák is megfordult, idén mintegy 160-an érkeztek városunkba, akik a hétvége során nemcsak a sport mérkőzéseken vesznek részt, de városnézésen is, valamint az állatkertbe is ellátogatnak. Emellett a szervezők történelmi és irodalmi vetélkedővel is készülnek.

A résztvevőket péntek este Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester köszöntötte az Agórában tartott ünnepélyes megnyitón. A parlamenti képviselő úgy fogalmazott, Veszprémben büszkék vagyunk arra, hogy egy sportos városban élhetünk, ahol rengeteg amatőr és profi egyesület működik, köztük a Telekom Veszprém, illetve több olimpikon is köthető a megyeszékhelyhez. Ugyanakkor arra is büszkék vagyunk, hogy itt meg tudjuk élni a magyarságunkat, most pedig külön öröm, hogy a határon túli magyarokkal mérkőzhetünk meg és együtt ünnepelhetünk velük – hangsúlyozta.

Porga Gyula szerint Veszprém a találkozások városa is, ahol mindig nagy szeretettel látjuk vendégül különböző nemzetek képviselőit, a szívünknek azonban mégis csak az a legkedvesebb, ha külhoni magyarokat köszönthetünk a városban. Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság erre kiváló alkalmat ad, s nagy öröm, hogy sok évi „irigykedés” után végre hozzánk is eljutott a verseny. Reméljük, ez az esemény alkalmat ad arra is, hogy megismerkedjenek városunkkal a fiatalok és 2023-ban, az EKF évében, majd azután is újra és újra visszatérjenek hozzánk – fejezte ki gondolatait a polgármester.

A fiatalok a hétvégén a Veszprém Agórában, a Március 15. úti sportcsarnokban és az egyetemi tornacsarnokban, illetve a birkózók esetében Ősiben mérkőznek majd meg egymással.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.