Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C

Félelemből cselekedni?

2022. március 14. 17:04
Könnyebb életünk lehet-e akkor, ha céljaink helyett a félelmeinkre koncentrálunk? Egy életmódguru szerint igen. Seneca pedig azt mondja: gondolatban sokkal gyakrabban szenvedünk, mint a valóságban.

Azt mondják, az embereket, kétféle módon lehet motiválni: ostorral, vagy répával. Vagy a jutalmat és az elérendő célt lebegtetjük előttük, vagy azt, amit szeretnének elkerülni. Nincsenek tiszta, ilyen, vagy olyan típusok, helyzettől függően mindenkinél más működik. Milyen furcsa és kimerítő lenne, ha mindenkit ostorozni és a félelmeivel kellene szembesíteni ahhoz, hogy változzon. Tim Ferris író és életmódguru szerint azonban ha a céljaink helyett a félelmeinkre koncentrálunk, sokkal könnyebben hozhatunk meg nehéz döntéseket, végső soron pedig az életünk is könnyebbé válik. Elsőre talán érdekes megközelítés ez, de mint később kiderül, nem egészen arról van szó, hogy egész életünket félelmeinktől gúzsba kötve éljük.

Ferris egy TED-es videóban azt mondja, a legnehezebb döntések, amelyeket a leginkább félünk meghozni, megmondani, megkérdezni, gyakran pont azok, amiket a leginkább meg kell tennünk. Hogyan tehetjük ezt egyszerűbbé? Ferris erre a sztoikus filozófiából kiindulva hoz ötleteket, és mondja azt, hogy elsősorban azt fontos meghatároznunk és látnunk, hogy mi az, ami tőlünk függ, és mi az, amire nincs ráhatásunk. A kettőt szét kell választanunk, és kizárólag az előbbire kell fókuszálni. -Ez csökkenti az érzelmi reagálást, ami bizonyos helyzetekben aduász lehet-mondja.

Az, hogy persze félelmeink valósak-e, nem mindig egyértelmű, hisz leginkább a korábbi tapasztalatainkra támaszkodunk, és folyamatosan projekciókat gyártunk a jövőre vonatkozólag. Minden, és szinte bármi egy nap alatt változhat, és utáni úgyis jön valami más. Mindenképp elgondolkodtató, és az előadásban Ferris sem véletlenül idézi Senecát, aki azt mondja: "Gondolatban sokkal gyakrabban szenvedünk, mint a valóságban.”

Tim ennek az idézetnek a hatására kezdte el gyakorolni a "premeditatio malorum"-ot, vagyis előre elképzelni a lehetséges rosszat. Vagyis: ez a legrosszabb eshetőségek részletes elképzelése, azoké a félelmeké, amelyek meggátolnak a cselekvésben. Egy saját, 3 oldalból álló írásbeli módszert is kidolgozott erre.

Az első a „mi lenne ha...?” oldal, ami értelemszerűen azokat a dolgokat tartalmazza, amitől félünk és nyugtalanít bennünket. Ha ez megvan, három oszlop következik: a meghatározásé, a megelőzésé és a megjavításé. A második oldalra az előnyöket írjuk fel, vagyis azt, hogy mi lenne az előnye egy próbálkozásnak vagy egy részsikernek. Itt a félelem leküzdésére és az előnyökre kell koncentrálnunk.  A harmadik oldalra, ami talán a legfontosabb, azt írjuk fel: "Az elszalasztott lehetőségek ára. Vagyis: kérdezzük meg magunktól, ha ezt nem teszem meg, ha most nem döntök, és máskor sem, hasonló helyzetekben, milyen lesz az?

„ Jók vagyunk abban, hogy elképzeljük, mi bajunk származhat, ha kipróbálunk valamit, például fizetésemelést kérünk. Amit viszont sokszor nem veszünk figyelembe, az a status quo ára, hogy ha semmi nem változik. Kérdezzük meg magunktól, ha ezt nem teszem meg, ha most nem döntök, és máskor sem, hasonló helyzetekben, milyen lesz az életem 6 hónap, 12 hónap, 3 év múlva?” -mondja Ferris a videóban. Állítja, ezt a gyakorlatot negyedévente elvégzi, és az összes szörnyű katasztrófát sikerült elkerülnie az életben.

Nem csodaszer

A módszer persze nem csodaszer, és ezt Ferris sem állítja, de mindenképp érdekes megközelítése a döntéseink befolyásolásának. Azt is mondja, számos ember volt rá hatással élete során, különösképp a modern sztoikus, Jerzy Gregorek, aki szerint „könnyű döntések, nehéz élet. Nehéz döntések, könnyű élet".

„A nehéz döntések azok, amiket a leginkább félünk meghozni, megkérdezni, elmondani, de ezek azok, amelyeket a legfontosabb megtennünk. A legnehezebb kihívások és problémák megoldása soha nem lesz kellemes beszélgetés, sem önmagunkkal, sem másokkal” -bíztat minket arra Ferris arra, hogy gyakran kérdezzük meg magunktól életük során: mely területén érdemesebb inkább a félelmeket meghatározni, mint a célokat? És Seneca szavait is mindenképp érdemes felvésni: gondolatban sokkal gyakrabban szenvedünk, mint a valóságban.” 

A cikk alapjául szolgáló teljes előadás ide kattintva tekinthető meg.

Címlapfotó: Freepik

Ge. Á.
további cikkek
Boldog gyereknapot varázsolt a Cholnoky Kerekasztal Boldog gyereknapot varázsolt a Cholnoky Kerekasztal Játékokkal lepte meg a Cholnoky Kerekasztal Egyesület a lakótelep három köznevelési tagintézményét gyereknap alkalmából. ma 18:56 Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. ma 13:26 Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen oktatás Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen Folytatódott az ingyenes notebookok kiosztása a veszprémi iskolákban is, ezúttal az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamos diákok juthattak hozzá az eszközökhöz, amiket a magyar kormány biztosít az ország iskolásainak és pedagógusainak. ma 15:42 Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Valahol már most eldőlt, hogy nem lesz változás a polgármesteri székben, máshol pedig az, hogy bármi történik az önkormányzati választáson, egészen biztos, hogy új vezetője lesz a településnek. Szétnéztünk Veszprém határán túl, hogy a környező településeken és a vármegye nagyobb városaiban kik és milyen színekben indulnak polgármesternek. ma 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.