Lehetetlen az öregedésgátló bőrápolásról beszélni anélkül, hogy bizonyos összetevők ne kerülnének szóba a beszélgetés során, amelyek közül az egyik a kollagén. Mi ennek az oka? Többek között az, hogy a kollagén a bőrünk szerkezetét alkotó legfontosabb fehérje.
A kollagén felelős azért, hogy telt, fiatalos bőrünk legyen. Azonban az öregedésnek és más külső tényezőknek köszönhetően sajnos idővel a termelése csökken. Mi több a 20-as éveink közepétől évente a szervezetünkben megtalálható kollagén 1%-át, a menopauzát követő öt évben pedig közel a 30%-át veszítjük el, ami ráncosodáshoz és a bőr kiszáradásához vezethet.
A kollagén termelése fokozható megfelelő étkezéssel!
Prolin, L-lizin és glicin - ezek azok az aminosavak, amelyek fontosak a kollagén szintéziséhez. A glicin főleg a sertés- és csirkebőrben, valamint a zselatinban található meg, míg az L-lizin a halban, valamint a baromfi- és marhahúsban.
Az ázsiai országokban élőkkel ellentétben számunkra nem hangzik túl ínycsiklandóan megenni a hal fejét, bőrét vagy a szemgolyóját, amelyeknek legmagasabb a kollagéntartalma. De szerencsére nem ez az egyetlen alternatívája annak, hogy pótoljuk a hiányzó kollagént a szervezetünkben. Mivel a már fentebb is megemlített prolin ugyanúgy fellelhető a búzacsírában, a káposztában, a spárgában, a gombában és a tejtermékekben is.
Egyéb lehetőségek
Az Aloe vera például a sejtnövekedést serkentő tulajdonsága miatt fokozhatja a kollagén termelését - akár közvetlenül a bőrre visszük fel, akár szájon át alkalmazzuk táplálékkiegészítő formájában, mindkét megoldás optimális lehet.
Mindemelett érdemes még C-vitamin tablettát is fogyasztani. Egy korábbi kutatás ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy ha biztosítjuk a megnövelt C-vitamin bevitelét a sejteknek, akkor a kollagén termelése akár a nyolcszorosára is növekedhet - úgy, hogy a többi fehérje szintézise nem változik. Szedjünk emellé még hialuronsavat is, és a kettő egymás hatását felerősítve komplexen támogatja majd a fiatalos bőr megőrzését!
A további alternatívák között szerepelnek még a drogériák polcain sorakozó nagy márkák arckrémei, amelyekből Dunát lehetne rekeszteni, de a kollagén hatása úgy tud a legjobban érvényesülni, ha táplálékkiegészítőkkel jutattjuk be a szervezetbe. Hogy az ital vagy a kapszula verzió mellett tesszük le a voksunkat, az már teljesen csak rajtunk múlik. Mindkét változat megtalálható a BodySelect Premium Supplements prémium kollagén készítményei között.
Mennyit kell bejuttatnunk a szervezetbe?
Az ajánlott mennyiséget több tényező is befolyásolhatja, többek között a nemünk, az életkorunk, a testtömegünk, és az, hogy mi a célunk a kollagén pótlásával.
18 és 30 éves korunk között 5, 31 és 50 éves korunk között 10, míg 50 éves kor felett 15 gramm az ajánlott napi adag. A testalkattól függően pedig 5-10 gramm javasolt.
Amennyiben főleg arra törekszünk, hogy a bőrünk és a hajunk egészségét javítsuk, akkor általában 2,5-10 gramm kollagénpeptidet érdemes fogyasztani, 2-3 hónapon keresztül. Míg az ízületi gyulladásnál 10 gramm kollagénpeptid/nap a megfelelő adag, körülbelül fél éven át.