2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Indulhat a kerékpárutak fejlesztése a Közép-dunántúli Régióban

2008. május 22. 9:40
Székesfehérvár Megyei Jogú Város, valamint Tapolca Város polgármesterei írták alá a „KDOP-2007-4.2.2 – Kerékpárút hálózat fejlesztése” pályázat első támogatási szerződéseit Székesfehérváron, a Régió Házában. Az aláírásokat követően a két nyertes pályázó emléklapot vehetett át a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökétől, Pál Bélától.
A régió kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának kialakítására, bővítésére, a már meglévő elemek hálózatba szervezése céljából, valamint a kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó létesítmények kiépítésére, pl.: biztonságos és fedett tárolók létesítésére 2007 augusztusában írtak ki pályázatot 1 milliárd forint értékben. A támogatás minimum összege 10 millió, maximális értéke pedig 150 millió forint volt; a vissza nem térítendő támogatás mértéke pedig 80% - mondta el az eseményen a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Pál Béla hozzátette, a beérkezett 17 pályázat közül 8 nyertes született a bíráló bizottság döntése alapján, összesen 631 143 146 Ft támogatási összeggel. Az elnök elmondta továbbá, mivel nem használták fel a teljes keretösszeget, 2008 júniusának első felében több mint 343 millió forint értékben hirdetnek meg újabb pályázatot kerékpárutak fejlesztésére hasonló feltételek mellett.
Az ünnepélyes szerződéskötés alkalmával Székesfehérvár polgármestere kiemelte, az alsóvárosi kerékpárút építésének teljes beruházási összege 178,8 millió forint, melyhez a KDOP pályázaton több mint 134 millió forintot nyert a megyeszékhely. Ebből a pénzből 4,6 km-nyi kerékpárút épülhet meg jövő év májusáig. Warvasovszky Tihamér elmondta azt is, a létesítmény fontos területet kapcsol be a város környéki kerékpárúthálózatba. Az önkormányzat napokon belül elindítja a beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési eljárást, így szeptemberre már a kivitelezője is meglesz a projektnek.
Tapolca város első embere azt hangsúlyozta, a pályázaton elnyert több mint 39 millió forintos támogatással, a Tapolca és Tapolca-Diszel városrész közötti kerékpárút építésének második üteme valósulhat meg. Ács János szerint a kerékpárút a környék turisztikai vonzerejéhez kapcsolja majd a Veszprém megyei települést, ugyanakkor segíti a biztonságos közlekedést, valamint sokak számára a munkába járást. A polgármester arról is beszámolt, hogy a kerékpárút már meglévő részén az önkormányzat saját erőből fásítással, valamint padok kihelyezésével igyekezett pihenőhelyeket kialakítani a kerékpárosok számára, ezzel is komfortosabbá téve a bicikliúton való közlekedést.
Kovács Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója a szerződéskötés alkalmával többek között arról beszélt, hogy a pályázat keretében kizárólag a kerékpárút fejlesztéshez kapcsolódva csapadékvízcsatorna valamint forgalombiztonsági berendezések, informatikai tájékoztató táblarendszerek kiépítésére is nyílt és nyílik lehetőség, melyek szintén komoly fejlesztési lehetőségeket jelentenek a települések számára.
A pályázat további 6 nyertesével az elkövetkezendő hetekben írják majd alá a támogatási szerződéseket a Közép-dunántúli Régióban.

Beke G. László

További cikkek

Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.