Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Digitális Húsáruház a jövő megoldásainak megismeréséért és megtanulásáért

2022. március 21. 15:57
Megnyitotta kapuit a belvárosban a régi húsáruház helyén az a digitális tudásközpont, ahol a technológia legújabb vívmányaival lehet majd megismerkedni: olyan eszközökkel és megoldásokkal, amelyek már most, vagy hamarosan a mindennapi élet részévé válnak. Az interaktivitásra építő központ a gyermekek digitális oktatása mellett az idősebb korosztály számára is segít felzárkózni a legújabb technológiák területén.

A digitális megoldások ismerete – vagy ahogy néhányan nevezik, a digitális írástudás – mindenki életében jelen van, mára megkerülhetetlen lett a fiataloktól a nyugdíjas korúakig egyaránt. A kihívás éppen ezért abban rejlik a XXI. században, hogy mindenki megfelelő módon elsajátíthassa és alkalmazza ezeket a technológiákat. Ez a társadalmi folyamat hívta életre azokat a digitális tudásközpontokat, ahol szakavatatott oktatók segítségével lehetőséget adnak arra, hogy bárki elsajátíthassa ezeket az okos-megoldásokat, fejlessze saját kompetenciáját a digitális térben.

Veszprémben az Európa Kulturális Főváros program, valamint az országos Digitális Jólét Program Hálózat közös projektjeként jöhetett létre az a központ, ami ezt a célt hivatott elősegíteni a megyeszékhelyen is, és ami hétfő délelőtt nyitotta meg kapuit.

Mindehhez a belvárosban az egykori húsáruház régóta használaton kívüli épülete adja az otthont. A veszprémi városközpontban álló, az önkormányzat tulajdonában lévő épület korábban volt iskola, bankfiók, de az épületet leginkább az egykori húsáruházi funkciója miatt ismerik a veszprémiek.

Az új központban – amely 300 m2-en alig három hónap alatt elkészült – a modern oktató- és bemutató termek mellett felvonultatták a legújabb digitális technológiákat, a robotikától kezdve a 3D nyomtatókon, mesterséges intelligencián keresztül a VR-szemüvegekig szinte minden innovatív megoldás megtalálható.

A megnyitóünnepségen Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy a Digitális Jólét Programmal közösen megvalósíthatták ezt a fejlesztést Veszprémben is, amely amellett, hogy hiánypótló szerepet tölt be, tökéletesen illeszkedik az EKF célkitűzéseihez is, miszerint új funkciókkal és új élettel töltsék meg a régi belvárosi épületeket. Hozzátette, a központnak hála a digitalizáció segítségével tudják egyszerre támogatni az oktatást és a kultúrát is.

Markovits Alíz és dr. Solymár Károly BalázsMarkovits Alíz és dr. Solymár Károly Balázs

Az eseményen jelen volt dr. Solmyár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelte: "a Digitális Tudásközpontok a digitális technológia bemutatásán és a digitális kompetencia fejlesztésen túl betekintést nyújtanak a jövő munkaerőpiacára, amelyben a mai diákok dolgozni fognak, ezáltal hozzájárulnak a természettudományos és mérnöki pályaorientációhoz és a magas hozzáadott értékű technológiák alkalmazásának széleskörű elterjesztéséhez, amely nemcsak az egyének, hanem a nemzet versenyképességét is javítja.”

Hozzátette, a fiatalok mellett az idősebbek életében is kezdenek egyre meghatározóbbá válni a digitális technológiák, számukra elsősorban biztonságot ad, ha rendelkeznek ilyen eszközökkel, amelyeket magabiztosan tudnak kezelni. Éppen ezért a tudásközpontok ezen korosztály számára is szerveznek majd képzéseket.

Országosan a Digitális Jólét Program Hálózat 2,4 milliárd forint értékben hozott létre több városban (Békés, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Oroszlány és Veszprém ) ilyen központot, a veszprémi intézményre pedig 500 millió forintot fordítottak ebből a keretösszegből, amelyhez az EKF program további 110 millió forinttal járult hozzá.

Veszprém megye egyébként országos szinten is kitűnik, amikor az innovatív megoldások alkalmazásáról van szó, erre Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője hívta fel a figyelmet, aki statisztikákra alapozva közölte, hogy Budapest után Veszprém megyében jegyzik a legtöbb innovációt, ez pedig azt jelenti, hogy a térségben átlagon felüli az ilyen előremutató, kreatív gondolkodású ember.

A digitális tudásközpont célja elsősorban az, hogy már az általános iskola elvégzése után a gyermekek rendelkezzenek azokkal a kompetenciákkal, amelyek a későbbiekben még inkább megkönnyítik az életüket és hatékonyabban tudnak alkalmazkodni az egyre bővülő digitális megoldások világához.

Ezért a központok létrehozásával az adott régióban működő köznevelési és szakképző intézmények, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és DJP Pontok számára lehetőség nyílik a kompetenciafejlesztő foglalkozások, képzések, szakkörök, workshopok, osztálykirándulások, és pedagógusi továbbképzések megvalósítására. Az intézményi kapcsolódások mellett a központok közösségi térként is funkcionálnak, helyet adva a fiatalok és a fejlődni kívánó felnőttek számára.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a megnyitón főleg a fiatalok oktatását emelte ki, mint a központ legfontosabb küldetése, mint mondta, Veszprém ezzel az innovatív gondolkodásával ismét iránytű lehet más magyar városoknak is a sikeres jövő építésében. „Mérnök informatikusként külön fontos számomra, hogy egy jelentős kormányzati befektetés eredményeképpen a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó eszközök használatán keresztül, szórakoztató módon fejlődhet a város és a régió diákságának informatikai kultúrája” – fogalmazott.

Porga Gyula polgármester pedig ismét rávilágított az EKF egyik legfontosabb küldetésére, amiben a régi és Veszprém szempontjából ikonikus épületek megújítását tűzték ki célul. „Büszkék lehetünk rá, hogy a komoly múlttal rendelkező épület újra egy korábbi funkciójának, a tanításnak ad otthont, és nem utolsó sorban a belváros esztétikai javításához is hozzájárul a megújult intézmény” - mondta a polgármester.

Porga Gyula és Ovádi PéterPorga Gyula és Ovádi Péter

Továbbá bejelentette azt is, hogy a Vehir.hu-n lebonyolított ötletpályázaton és az azt követő szavazáson végül a Digitális Húsáruház névre voksoltak a legtöbben, így a jövőben ezt a nevet viseli majd hivatalosan is a veszprémi központ.

A városból és a régióból érkező diákokat és tanáraikat áprilistól várják a központ oktatói egy-egy rendhagyó informatikaóra vagy - szakkör keretein belül, addig egyelőre - előzetes bejelentkezés után – csak felnőttek látogathatják.

Az iskolák számára díjmentes órákon a tanulók megismerhetik Bodrit, a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek.

A tudásközpontban a fiatalok a jövőben a legújabb karriertervezési diagnosztikai eszközök és szakértők által alkalmazott professzionális módszertanok segítségével felmérhetik készségeiket és kompetenciáikat. Az elemzés eredményei olyan pályaorientációs javaslatot alapoznak meg, amelynek köszönhetően a tervezésben résztvevő pályakezdő a számára ideális karriert tervezheti meg.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.