Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén

2022. március 24. 11:33
Tarnów segítséget kért, Mosttal most fűznénk szorosabbra a viszonyt. Összefoglalónk a képviselő-testület márciusi üléséről.

Napirend előtt Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) arról kérdezte a polgármestert, hogy milyen megoldási lehetőségek illetve törekvések vannak a Kupa utca környékének parkolási nehézségeire? A Kupa utca – Dózsa utca sarkán parkolónak használt területet korábban kijelölték értékesítésre, ami kiváltotta a környéken élők ellenérzését. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) a terület átminősítését tartja megoldásnak, ami a következő hónapokban kerülhet a közgyűlés elé.

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a várban zajló munkálatokkal kapcsolatban szólalt fel. Mint mondta, a bazilika felújításával kapcsolatban félinformációk terjengenek, az érsekség pedig nem tett eleget a pontos tájékoztatásért, a kérdésben civilek által szervezett fórumon az érsek nem vett részt. A képviselő azt kérte, a polgármester járjon közbe a tervek, látványtervek nyilvánosságra hozataláért, ami ha elégedettséget nem is, de bizonyosságot teremtene.

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a munkakultúráról beszélt napirend előtt, hangsúlyozva: a veszprémi alkalmazottak példát mutatnak a munkához való hozzáállás terén. Ugyanakkor úgy értesült, hogy a város egyik vállalatánál a munkavállalók képviselőit elmondásuk szerint szándékosan és folytatólagosan negligálják. Guzslován a polgármester közbenjárását kérte a helyzet rendezésére. Porga Gyula azt felelte, hogy zajlik a folyamat, a cég vezetői a béke megteremtésén és a konfliktus megoldásán dolgoznak.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) a vasútállomás felújításával kapcsolatban szólt. “Az első ütem munkái ősszel indulhatnak el, így a kivitelezésre rendelkezésre álló idő nem tűnik soknak” – fogalmazott. “A vasútállomás és környékének megújítása azonban a mostani ütemezés szerint jövő tavaszra készülhet el (…) Bízzunk benne, hogy az utolsó pillanatra maradt beruházás megfelelően tudja majd kiszolgálni az igényeket, de a vasútállomás és környéke megújításának eddigi késlekedése arra mindenképp rávilágít, hogy a prioritást érdemlő fejlesztéseknél nagyobb agilitásra van szükség.”

Lengyel testvérvárosunk, Tarnów segítséget kért. A település az ukrán határhoz közel helyezkedik el, a menekülthullám miatt óriási nyomás nehezedik rájuk, naponta több ezer háború elől menekülőről kell gondoskodniuk. Testvérvárosunk a helyzet kezelésében kért segítséget. Veszprém képviselő-testülete 2500 eurós támogatás nyújtásáról döntött, amit a Hetman Jan Tarnowski Alapítvány részére utalnak. Az alapítványhoz befolyt támogatásokat a menekülők ellátására, elszállásolására, gyógyszereikre, egészségügyi ellátásukra, integrációs tevékenységeikre és minden más fontos szükségletükre fordítják.

Kiírták a közbeszerzést az Iparos Park üzemeltetésére. A Modern Városok Programban megvalósuló szakképző-telepet csütörtök délután avatják fel, erről hamarosan külön cikkben számolunk be.

Együttműködési megállapodást köt Veszprém és a csehországi Most város. Mint azt előterjesztésében Porga Gyula veszprémi polgármester felvázolta: a két település között az elmúlt években elsősorban a kultúra és a művészetek terén alakultak ki kapcsolatokat, melyeket szeretnének kiszélesíteni és hivatalossá tenni. A közgyűlés jóváhagyásával a két polgármester Mostban fogja aláírni az ezt megalapozó szerződést. 

Az állatkert megalapította a Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítványt, melynek elsődleges célja az elkerülő északkeleti szakasza mellett létesülő új állatvédelmi kompetencia-központ működtetése lesz, ezen belül a Veszprémben és környékén gazdátlan, elárvult, sérült állatok mentésében való részvétel, azok befogadása, szakszerű gondozása, a szükséges állatorvosi ellátás biztosítása, fizikai és pszichikai rehabilitációjának elősegítése, örökbeadásuk menedzselése. Emellett céljuk az állatvédelmi, természet- és környezetvédelmi ismeretterjesztés, oktatás szervezése, az ilyen célú rendezvények megrendezése és támogatása.
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.