2023. március 24.
//
Gábor névnap

Szemétszállítás tegnap is volt és holnap is lesz Veszprémben

A fake news jelenség minősített esete az, ami a veszprémi szemétszállítás körül kialakult az elmúlt napokban. Az országos médiában is megjelent hírt, miszerint sztrájkbizottság alakult és leállhat a megyeszékhelyen a hulladék elszállítása a valóságnak több szempontból sem felel meg, amit a szolgáltató tételesen cáfolni is tudott. Portálunk ráadásul olyan információk birtokába jutott, amiből az körvonalazódik, hogy az ügy mögött egy ember személyes hadjárata állhat.

Pár helyi internetes fórumon is megjelent az a cikk, amelyet egy országos hírportál jegyzett, ebben pedig azt taglalták, hogy a veszprémi szemétszállítás akár le is állhat, ha az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató nem tud megegyezni a szakszervezettel a béremelésről. A hírportál tényként közölte, hogy már a sztrájkbizottság is megalakult annak érdekében, hogy kiharcolják a béremelést, ami állításuk szerint 2020 óta nem emelkedett semmit. A cikkben egy konkrét személy állításaira hivatkozva azt is közölték, hogy a veszprémi szemétszállításban dolgozók bruttó kb. 220-280 ezer forint körül keresnek, ami aránytalanul kevesebb, mint a megye többi ilyen szolgáltatójánál.

Az említett személy, aki a szakszervezet nevében járt el, plusz adalékként hozzátette, hogy a szolgáltató, a VKSZ Zrt. valamint annak tulajdonában álló Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) illetékesei nem válaszoltak érdemben a bértárgyalási kezdeményezésre.

A sajtóban leírt vádak és a sztrájk felvetése látszólag súlyos helyzetet teremthetne Veszprémben, viszont a közszolgáltató csütörtöki hivatalos közleményében az összes állítást tételesen tudta cáfolni, sőt, portálunk birtokába jutott információk alapján az ügy könnyen 180 fokos fordulatot is vehet.

Viszont ezelőtt, nézzük a VKSZ Zrt. és leányvállalata a VHK Nonprofit Kft. álláspontját.

Az ilyen önkormányzati tulajdonú társaságoknál szigorú ügymenet van arra vonatkozóan, hogy minden írásban történő hivatalos megkeresést archiválni kell, ami az irattárban dátum szerint fellelhető. Viszont a VKSZ irattárában 2022. március 24-ig csupán egyetlen levelet őriznek a szakszervezettől, tehát az elnök részéről csupán egy megkeresés történt a bértárgyalásokra vonatkozóan, amire a szolgáltató határidőn belül válaszolt is. Ebben alapvetően türelmet kértek, ugyanis a béremelés feltételeiről - mivel önkormányzati tulajdonú társaságról van szó - csupán a költségvetés és az éves beszámolók elfogadása után van lehetőségük érdemben tárgyalni.

Habár a közleményben nem szerepelt, úgy tudjuk, hogy az állítással ellentétben, miszerint évek óta nem volt béremelés, a valóság az, hogy 2018 óta lépcsőzetesen emelkedtek a bérek, ami a pandémia ellenére 2020-ban is folytatódott, valamint dolgozókkal történt kisebb egyeztetésen már elhangzott, hogy a lehetőségekhez mérten a jövőben is tervez a szolgáltató hasonlót minden kollégájára, köztük a szemétszállításban dolgozókra is kiterjesztve.

Habár a szakszervezet képviselője többször hivatkozott a törvényi előírások be nem tartására a VKSZ és a VHK részéről, a szolgáltató szintén irattári adatokkal igazolva azt is közölte, semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak sztrájkbizottság megalapításáról március 24-ig, holott a szakszervezet részéről ennek a tájékoztatásnak a megtétele is kötelező lenne.

Ezek után talán nem meglepő, hogy az önkormányzati cégnél dolgozók nem tudnak semmiféle sztrájkbizottság felállításáról, sőt, egy neve elhallgatását kérő helyi munkavállaló kifejezetten a rosszallását fejezte ki a szakszervezet ilyen módú beavatkozása miatt, szerinte ez megakadályozhatja a munkavállalók és a vezetők közt folyó bértárgyalásokat.

De nézzük a konkrét számokat az állítások és a valóság függvényében.

A megjelent cikk állítása szerint a rakodók alapbére bruttó kb. 220-240 ezer forint körül mozog, a gépkocsivezetők pedig bruttó kb. 260-280 ezer forintot keresnek. Ez az alapfizetést úgynevezett járatpénzzel és egyéb cafetéria-elemekkel bővülhet még, de az írás szerint ezek nem számítanak jelentős tételnek. Az, hogy kinek mi számít jelentősnek természetesen relatív, viszont a valóságban ez a bérkereseti struktúra azt jelenti, hogy a rakodók akár bruttó 302, míg a gépkocsivezetők bruttó 351 ezer forintot is megkereshetnek Veszprémben.

Ezek a tények pedig egyből cáfolják a szakszervezet képviselőjének azt a kijelentését, miszerint a megyében itt keresnek a legrosszabbul a szemétszállításban dolgozók, hiszen a havi keresetük illeszkedik a megye többi szolgáltatójánál dolgozók átlagkeresetéhez. Arról nem is beszélve, hogy a VKSZ-nél rendszeresítve van a karácsonyi „pulykapénz”, valamint további, nem pénzbeli juttatások is, mint például vitaminok, ingyenes orvosi vizsgálatok, vagy kedvezményes nyaralási lehetőség.

A Vehir.hu-nak nyilatkozott az egyik olyan dolgozó, aki a VHK kötelékében a szemétszállítás területén dolgozik. Tőle tudjuk, hogy ugyan volt egy egyeztetés a lehetséges munkabeszüntetésről a szakszervezettel, de minderre csak a cikk publikálása és a közszolgáltatóval szembeni vádak sajtónyilvánosságra kerülése után került sor, amin a több, mint 30 dolgozó közül 4-en (!) vettek részt, de közülük is ketten néhány perc után otthagyták a megbeszélést.

Portálunknak azt is elmondta, hogy a szakszervezetis telefonon egyenként felkereste őket, viszont a többség egyáltalán nem volt nyitott a sztrájk felvetésére. Az elutasítás után pedig állítólag több esetben sértő és becsmérlő kijelentések hagyták el a száját az általa képviselt dolgozók irányába.

Mindebből pedig az látszik körvonalazódni, hogy az érdekvédelmi szervezet képviselője a szakszervezeti státuszát kihasználva, valamint a sajtónyilvánosság erejét felhasználva önös érdekből próbálja álhírekkel rossz fényben feltüntetni a veszprémi közszolgáltatót, ami viszont a város lakosaiban kelthet megalapozatlanul feszültséget.

Legfrissebb információink szerint a bértárgyalások a munkavállalók és a munkáltató közt megkezdődtek, viszont ezt már a járművezetők és rakodómunkások önállóan kezdeményezték a hivatalos utat betartva. A szemétszállításban pedig szó sincs leállásról.

Hajas Bálint

További cikkek

Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson.
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.