Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatták Arany Ferenc Hét lépés című könyvét az Utasban

2022. március 25. 16:00
Csütörtök este az Utas és Holdvilág Antikvárium adott otthont Arany Ferenc könyvbemutatójának, melyre igen nagy volt az érdeklődés.

A regény valójában már két évvel ezelőtt megjelent, de a covid-helyzet nem tette lehetővé, hogy a megjelenés évében közönség előtt is bemutassák. Rauscher Géza és Arany Ferenc gitárdallamokkal fogadta a megérkezőket. A beszélgetést Csathó Barna újságíró vezette.

Arany Ferenc amellett, hogy ír, egy veszprémi középiskolában tanít, mint kiderült, két nyár leforgása alatt tudta megírni a Hét lépés című regényét. Számára az irodalom főként a regényt jelenti, gyermekkorában is inkább ebben a műfajban találta meg a számára izgalmas olvasmányokat.

Arany Ferenc legújabb műve a második világháború eseményein keresztül mutat be egy valós családi történetet, egészen pontosan a szerző nagypapájának története ez. Mint mondja, nagypapája átélte, de nem beszélt a háborúról, édesapja viszont igen. A Veszprém megyei harcok is valósághűen vannak leírva, a levéltár és az internet segítségével ugyanis hiteles forráshoz jutott a szerző.

Ha a valóság-fikció kettősét nézzük, a szerző 85%-ot említett a valóság mellé, de mint mondja, mivel regényről beszélünk, elengedhetetlenek a fiktív elemek, hogy a mű véletlen se hasonlítson egyfajta szakirodalmi írásra. A kérdező rávilágított egy jelentős és örök dilemmára, méghozzá arra, hogy amikor a szerző saját családjának történetét írja meg, talán elkerülhetetlen a sértődés.

Arany is megerősítette, akadt olyan, hogy egy „lopott történetből” kisebb sértődés lett a családban, de, ahogy Hrabal szavaival élt: az író szemérmetlen tolvaj.

Az esten kiderült, Arany írói technikáit egyrészt John Braine, Hogyan írjunk regényt című művéből tanulta. A könyvbemutatón Arany Ferenc unokatestvére olvasott fel a könyvből részleteket.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. ma 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.