Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együtt a Balatonért / Suchman Tamás szerint meghalt a balatoni zászlóshajó projekt

2008. április 3. 21:36
Az egységes döntéshozatal hiánya miatt a balatoni zászlóshajó program nem működhet tovább, a tervezett fejlesztések ezért csak külön valósulhatnak meg - mondta Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Idegenforgalmi Bizottság együttes ülésén. Az elnök szerint a Balaton fejlesztésére 2013-ig költhető 143 milliárd forintos európai uniós forrás kevés, ennek legalább a duplájára lenne szükség. A Balaton lobbistái most együtt harcolnak azért, hogy tavunk Európa legbiztonságosabb tava legyen. A jövőbeni fejlesztéseket konszezusos döntések alapján, turisztika értékeink megtartása mentén képzelik el. Ennek egységességét foglalja majd össze a Balaton törvény is. Új kikőtők kellenek, fejlesztenék a kerékpárutakat és nagy álom, hogy létrejöjjön egy Balatoni Regionális Vasúttársaság.
Suchmann Tamás megjegyezte, hogy mindenképpen harcolni fog az egységes Balaton-régió kialakításáért, az egységes kezelés fontosságát próbálja a tó környéki régiók vezetőivel is megértetni. A marketing stratégia szerint a Balaton, Európa legbiztonságosabb tava kell, hogy legyen. A cél eléréséért egy 100 milliós mentő hajóért is lobbiznak.

A közlekedés javítása érdekében, a tanácskozáson résztvevők szerint javítani kell az infrastruktúrát, egy regionális vasúttársaságot kell létrehozni, ami a nosztalgia és helyi gyorsvonatokat is magában foglal. Ehhez pályázati forrásokra van szükség. Jó lenne kimondani, hogy rendelkezünk egy Balatoni Regionális Vasúttársasággal - hangzott el az eseményen. Suchman Tamás  arra is utalt, hogy a kerékpár utak mentén nincsenek pihenőhelyek, nem lehet kultúráltan zuhanyozni, de ez kialakítható akár az üres MÁV épületeken belül is. A zánkai üdülőváros érdekében a BFT elnöke Lampert Mónika szociális miniszternél lobbizik, annak érdekében, hogy az üdülőcentrum teljes egészében a fogyatékkal élőket fogadhassa.



Az ülésen megjenet a Balatoni Hajózási Zrt igazgatója is.  dr. Horváth Gyula is hiányolja az egységes törvénykezést a Balatonnál. Úgy vélekedett, hogy újabb vitorlás és csónakkikötőket kellene létesíteni, meggyorsítani az engedélyezési folyamatokat, melyek jelenleg két-három évig is eltarthatnak. A gondolattal maximálisan egyetért Wossala György, az Európai Vitorlás Szövetség elnöke is. Wossala szerint a vitorlázás a vízi turizmus motorja. Mint mondta, a Balaton befogadó képessége határozza meg, hogy a víz felületén mennyi vitorlás vagy csónak lehet. Ezt ma a szakemberek tíz-tizenkét ezerre teszik. Roppant kényes kérdés , hogy hol jelölnek ki új vízi kikötőket, mert az esetleges gazdasági érdekekkel szemben a területek természet-védelem alatt állnak-mondta a felvetésekre reflektálva, Rosta Sándor a Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

Az egybegyűltek elfogadták  a 2007-2013 közötti időszakra szóló hosszútávú fejlesztési koncepciót és az ugyanerre az időszakra vonatkozó Fejlesztési Programot is.

 
Füssy Angéla
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.