Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Szabadulj ki a komfortzónából, ismerj meg más generációkat!

2022. március 30. 13:58
Megosztani az élményeinket a barátainkkal rendkívül örömteli, de rövid idő alatt megtalálni a közös hangot idegenekkel és jót bolondozni velük talán még értékesebb tapasztalat. Erre ad lehetőséget kilenc alkalommal az EKF új Generációs Híd programsorozata a tavaly elkészült Pannon KözTéren.

Ideiglenes házikók alatt kúszom a földön, mint egy pár hónapos baba, egy labdán egyensúlyozva igyekszem előre jutni, tanulva a járást, aztán hamarosan fiatal felnőttként evezem az élet vizén – illetve az azt szimbolizáló evezőpadon –, majd hirtelen már az idős korban találom magam, ahol a legnagyobb sport kihívást az agyam tornáztatása jelenti a sakktábla segítségével, és egy gumiszalaggal egymáshoz kötve, a szomszédomba kapaszkodva tudok már csak előre totyogni.

Játszunk egy kicsit a generációk tapasztalataival, és közben közelebb kerülünk egymáshoz is. Merthogy sokszor a saját buborékunkban élünk, ugyanazokkal az emberekkel töltjük a szabadidőnket, pedig olykor nagyszerű érzés idegenekkel is találkozni és megtapasztalni, hogy ismeretlenül is tudtok kapcsolódni, jól érezni magatokat, élményeket szerezni, mert egyszerűen nyitottak vagytok. És még ha ezek az ismeretségek nem is válnak minden esetben szoros barátságokká, valahogy közösség épül.

Épp ez a célja az Európa Kulturális Fővárosa program új eseménysorozatának, melynek keretében összesen kilenc sport és hagyományőrzés témájú rendezvény valósul meg az idén.

A Generációs Híd ötlete egyébként Bonyhádi Szilviától, a VEB 2023 EKF programmenedzserétől származik, a koncepció kidolgozásában pedig a Pannon KözTér vezetője, dr. Kővári Edit és munkatársai, egyetemi hallgatók, középiskolás, valamint további EKF projektmenedzserek is részt vettek. A sport és hagyományőrző témájú események középpontjában a résztvevők közötti tapasztalatcsere, az eltérő generációk közötti párbeszéd indukálása áll: a szervezők szerint ez a két téma nagyban segítheti a generációs különbségekből adódó görcsök oldását, a kommunikáció elindítását, az egymás felé nyitást.

Az idei évre tervezett programok közül négy kötődik majd a sport tematikához, melyek szakmai vezetője a Veszprémi Egyetemi Sport Klub, míg a hagyományőrző vonal mentorálását Rácz Nóra, a Finn-Magyar Baráti Kör vezetője végzi, akinek nevéhez fűződik a városrészi kertkávézók meghonosítása is.

A rendezvénysorozat március 23-án el is startolt egy sport tematikájú szabadulószobás kalanddal, ahol 4-6 fős csapatok bizonyíthatták rátermettségüket és együttműködő képességüket, miközben a veszprémi sportélettel kapcsolatos kérdéseket és sportos feladatokat oldottak meg. A szabadulószoba tapasztalataink is remek mókának bizonyult, nem véletlenül tartották meg egymás után tizenkét alkalommal, a résztvevők között pedig egyetemista, családi, nyugdíjas és teljesen vegyes korosztályú csapat is akadt, míg a legfiatalabb versenyző hat éves volt.

Edvy László, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatója, a Veszprémi Egyetemi Sport Club elnökségi tagja és Atlétika szakosztályának vezetője elmondta a programjukat egyfajta étvágygerjesztőnek szánták: a feladatok nem bonyolultak, tulajdonképpen bárki reprodukálhatja őket. Tulajdonképpen ez a céljuk is: továbbgondolásra késztetni a közösségeket, mozgásra ösztönözni az egyes korosztályokat.

A sajtó tagjaiként mi is kipróbáltuk a szabadulószobát, jelentjük, sikeresen kijutottunkA sajtó tagjaiként mi is kipróbáltuk a szabadulószobát, jelentjük, sikeresen kijutottunk

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere szerint a város és az EKF célkitűzése, a közösségépítés láthatóan megvalósult az elmúlt időszakban, ez pedig reményeik szerint nemcsak az EKF idején lesz így, hanem az azt követő években is.

A Generációs Híd további programjai

Sport

Veszprém-Balaton csapatverseny (2022. május 14. szombat 14:00-19:00 óra)

Az 5 fős csapatok az alábbi öt közül legalább négy különböző sporteszközzel-mozgásformával (nordic walking, futás, görkorcsolya, kerékpár, roller) teljesítik a 15 km-es távot a Pannon Egyetemtől a Nereus strandig. A csapattagok útközben a sporteszközeiket kicserélhetik egymást közt, így elősegítve a gyorsabb közös haladást.

Hogyan sportoljunk köztereken? (2022. szeptember hónap, 4 órás időtartam)

A jelentkezők Veszprém térképén megjelölt közterekre látogathatnak el, ahol minden állomáson önkéntesek várják őket, akik megmutatják, hogy lehet az adott területet kreatívan, önállóan és szakszerűen sportolásra használni.

Kocsmasport-est (2022. november hónap, 4 órás időtartam)

A közkedvelt kvízestek sportos verziójában a csapatok sporthoz kapcsolódó kvízkérdésekre válaszolnak, majd ún. kocsmasportokban, mint például darts, csocsó, pingpong, ügyességi játékok stb. mérik össze képességeiket. A kvízkérdésekre a csapatok közösen válaszolnak, míg a kocsmasportokat a csapatok 1-1 képviselője teljesítheti. Az estet eredményhirdetés és opcionális karaoke program zárja.

Hagyományőrzés

Balkon- és fűszernövény kertészet (2022. április 12. 15:00-17:00 óra)

A Pannon KözTérudvarán (rossz idő esetén a nagy projektteremben) kertészmérnök előadást hallgatják meg a résztvevők a balkon- és fűszernövények ültetésének témájában. Ezt követően útmutatása mellett a résztvevők maguk is elkészítik balkonültetéseiket.

Hajfonás és ami mögötte van (2022. május 19. 15:00-17:00 óra)

A program a Pannon KözTér közösségi terében megvalósuló esemény lesz, ahol a hajfonás ősi motívumrendszerében jártas előadó és a legújabb trendek alapján dolgozó fiatal generációt képviselő frizurakészítő lesznek a meghívott vendégek. Az előadásokat követően lehetőség van az egyes fonatok elkészítésének megtanulására, kipróbálására.

Gasztronómia: Rétes- és pizzasütés (2022. szeptember 16:00-19:00 óra)

A program egy fatüzelésű kemencével rendelkező, lehetőleg autentikus veszprémi helyszínen megvalósuló program lesz, ahol a hagyományos, kézzel húzott rétes és az eredeti olasz pizza készítésének technikájába és titkaiba avatják be szakértő vendégek a résztvevőket. A pizzát és rétest helyben, fatüzelésű kemencében sütik majd kóstolják. A workshop során mindenki tevékenyen részt vesz a rétesnyújtásban és pizzakészítésben, az idősebb generáció képviselőitől - és az előadóktól - az ifjabbak elleshetik a könyvből meg nem tanulható műhelytitkokat, kézmozdulatokat, hogy az itt szerzett tudás és az elsajátított készségek birtokában otthon önállóan vagy saját családjukkal közösen is el tudják majd készíteni ezen ételeket.

Barkácsolás és kézimunka (2022. október 16:00-19:00 óra)

A program a Pannon KözTér közösségi terében megvalósuló esemény lesz, ahol egy madáretetőkészítésben és egy táskavarrásban jártas előadó lesznek a meghívott vendégek. A workshop résztvevői a gyakorlatban ismerkednek meg a famegmunkálás és a varrás alapjaival, majd az általuk készített madáretetőt és/vagy táskát haza is vihetik.

Családfakutatás (2022. november 16:00-19:00 óra)

A program a Pannon KözTér közösségi terében vagy a Veszprém Megyei Levéltár épületében megvalósuló esemény lesz a családfakutatásban jártas előadó közreműködésével. Az előadó ismerteti a családfakutatás otthoni és levéltári, hagyományos és digitális lehetőségeit, eredményeit, gyakorlati tanácsokkal látja a résztvevőket saját családfájuk kutatására vonatkozóan. A különböző generációk közti kapcsolatfelvétel, kommunikáció így nemcsak a fenti esemény ideje alatt valósul meg, hanem családon belül is: a résztvevők később, saját családfájuk kutatása során eljutnak és – tényleges vagy eszmei – kapcsolatot létesítenek felmenőikkel, a család - ma is élő vagy akár több száz esztendővel ezelőtt élt - idősebb tagjaival.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.