2022. augusztus 20.
//
István névnap

Mozart története elevenedik meg a Veszprémi Petőfi Színház színpadán

Péntek este mutatják be Michael Kunze és Sylvester Levay musicaljét a Petőfi Színházban, Somogyi Szilárd Nádasdy Kálmán-díjas művész rendezésében.

Somogyi Szilárd már korábban is rendezett a királynék városában, nemrégiben a Titanic című nagyszabású musicalt láthatta a színház közönsége. Mozart történetének színpadi verziója megint csak kimondottan nagyszabásúnak ígérkezik, nagy szereplő gárdával, rengeteg jelmezzel, a színészeknek pedig jelentős mennyiségű gyorsöltözéssel.

A történet alapkérdése, hogy miként lehet felállni kiszolgáltatott helyzetből, és hogyan őrizhetjük meg önmagunkat s elveinket a művészetért? A mű hiteles irodalmi alapanyagból, levelezésből táplálkozik, tanító jellegű alkotás, magyar szerzővel: Sylvester Levay, és az ő Magyarországra adott külön engedélyével mutatják be a Veszprémi Petőfi Színházban.

Fotó: Veszprémi Petőfi SzínházFotó: Veszprémi Petőfi Színház

A címszerepben felváltva láthatjuk Kádár Szabolcs Jánost, valamint Nikita Bragát. Utóbbi kérdésünkre elmesélte, hogyan került a Veszprémi Petőfi Színház társulatába:

„Orosz származású vagyok, tizenhét évesen eljöttem otthonról tanulni, jelenleg a Budapesti Operettszínházban dolgozom, tanulmányaim során pedig Somogyi Szilárd volt az osztályfőnököm, aki a szóban forgó előadást rendezi.

Egyik este otthon üldögéltem, amikor megszólalt a telefonom, és valaki megkérdezte, van-e kedvem szerepelni a Mozartban. Rögtön igent mondtam, de azért félelmeim is voltak, hisz bár megtanultam magyarul és rengeteget gyakoroltam beszédtanárral, bármikor kiszúrhatják, hogy akcentusom van.”

Nikita hozzátette, remekül érzi magát a társulatban, mint mondja, a próbafolyamat alatt rendkívül segítőkészek voltak kollégái, mindenki arra törekedett, hogy a lehető legjobb eredmény szülessen. Kihívás számára, hogy megtalálja azt a pontot, ami még nem sok a nézőnek, ugyanakkor ízléses: „Hiszek abban, hogy ha igaznak látják a játékomat, akkor tetszik majd a közönségnek.”.

Az előadásról bővebben itt olvashat. 

Szabó Eszter

További cikkek

Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít. A HelloVEB.hu cikkében a „Rege a tihanyi visszhangról” beszélgettek.
Hamarosan beköltözhet a Veszprémi Petőfi Színház a régi zeneiskola épületébe
Hamarosan beköltözhet a Veszprémi Petőfi Színház a régi zeneiskola épületébe
Nemsokára a Veszprémi Petőfi Színház lakja be a régi zeneiskolát, amely nagymértékű fejlesztésen esett át. Az ősszel átadandó épületbe a teátrum számos tára költözik majd át.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Új teremben, új módszerekkel dolgozik a Pannon Színitanoda
Új teremben, új módszerekkel dolgozik a Pannon Színitanoda
Komáromi Sándor, a Paszta vezetője, a Pannon Egyetem oktatója megkeresésünkre számos újdonságról számolt be, melyek a drámapedagógiai képzésen kívül más területeket is érintenek.
Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen
Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen
Domonkos Ágnes, a Ptah Theatre vezetője férjével közösen tart színjátszót minden vasárnap, a Pannon Színitanodában.