Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Figyeljünk oda jobban az autizmussal élőkre!

2022. április 2. 18:14
Két év kihagyás után ismét megrendezte az AutiSpektrum Egyesület autizmus világnapi ünnepségét szombaton.

2007-ben döntött róla az ENSZ, hogy április 2-át az autizmus világnapjává nyilvánítja, 2014 óta pedig Veszprémben is szimpátia felvonulással és figyelemfelkeltő programokkal ünnepelték a világnapot.

Brokés Judit, az egyesület elnöke szerint erre nagy szükség is van. Bár a lakosság kb. két százaléka él autizmus spektrumzavarral, mégis csekély róluk a társadalom tudása, még mindig nagyon sok a tévhit, nagyon sok sztereotípia él az emberekben, és fontos lenne, ha reális kép alakulna ki az autistákról, a nehézségeikről és az erősségeikről is.

Idén ezt egy szimpátia felvonulással tették meg mintegy száz résztvevővel, majd a Kossuth utcáról indult menetet a Veszprémi Petőfi Színház előterében kulturális műsor várta: a teátrum énekes előadása után itt mutatkozott be a tavaly ősszel indult Horizont dobkör. A jelenleg öt autista gyermeket nevelő édesanyából álló dobkör célja, hogy felüdülést nyújtson a szülőknek, lehetőséget adjon a feszültségek levezetésére. Hiszen autista gyermeket nevelni nem mindig könnyű, bár önmagában gyermeket nevelni sem az. A Franczia Dániel ütőhangszeres művész vezette foglalkozásokon az anyukák mentálhigiénés beszélgetésen is részt vesznek, majd az ott felmerülő feszültségeket a dobolás során kiadhatják magukból. A tervek szerint egyébként a dobkört jövőre kinyitnák, hogy például SNI-s gyermeket nevelő anyukák is csatlakozhassanak.

Varga Endre, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, az autizmus világnapi program részben Az elfogadás építőkövei projektjük részeként valósult meg, ők maguk pedig elsőként siettek az egyesület segítségére, amikor Brokés Judit megkereste őket az ötlettel, hogy autista gyerekeket nevelő szülőkkel közösen szeretnének szervezetet létrehozni. Hozzátette, a civil kurázsi hegyeket tud megmozgatni, néha pedig kész világokat, és mindig van valami, amiért érdemes dolgozni, ez esetben az autizmus szélesebb körű elfogadottságáért.

Az egyesület évek óta jó kapcsolatot ápol a színházzal is, hisz utóbbi nagy családjában is vannak olyanok, akik ezzel a kihívással élik a mindennapjaikat. Ez nem baj, minden embernek megvan a maga keresztje, az a lényeg, hogy fogadjuk el és lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg segíteni egymást, ahogy arra a Lélektől lélekig fesztivállal is igyekszik például felhívni a figyelmet a színház. Jövőre, az EKF évben pedig szeretne a teátrum autista barát intézménnyé is válni – mondta el Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes.

A kulturális műsoron túl a rendezvényen a veszprémi óvodák és iskolák által készített papír virágokat és szélforgókat helyeztek el a résztvevők, valamint a megszokott kék lufi eregetés helyett ezúttal környezettudatos módon közös buborékfújást tartottak.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.