Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Paradicsomtól a pokolig - diákszemmel

2010. április 17. 9:13
Kisorsolták a színeket - A Petőfi Színház új kezdeményezésével a fiatalokat akarják közelebb vinni a színházhoz és a szépirodalomhoz.

A Diákszemmel az Ember Tragédiája című, hagyományteremtési szándékkal megalkotott programban 14 iskola vesz részt, mindegyik diákjai egy-egy színt ad elő Madách Imre művéből. Javasolt példány segítségével, maximált időtartamban, maguk által alkotott díszlet- és jelmezjelzések igénybevételével, és a társulat tagjainak segítségével zajlik majd az előadás, 2011. január 22-én.

A munka örömén túl, természetesen díjazás is jár a legtehetségesebb csoportnak. A zsűri döntése által legjobbnak ítélt iskola fiataljai nagy kedvezménnyel vásárolhatják meg a színház következő évi bérletét. Mindemellett nem csak a jelenetek, de az egyéni teljesítmények is díjazhatók lesznek.

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója szerint rendkívül fontos, hogy a diákok az igazi, komoly műveket is megismerjék, és esetleg megkedveljék. - Úgy véltük, érdekes és hasznos is lehet az, ha a diákok maguk valósítják meg a darabot. Így jobban megismerik a színház szakmai oldalát, ráadásul nekünk is támpontot ad, mire és hogyan kíváncsiak. Értesültem róla, hogy többen is szerettek volna kissé módosítani az anyagon, kissé átírni, átértelmezni a szöveget. Most azonban azt szeretnénk kérni, hogy ne változtassunk rajta, így érthetjük meg Madách sokrétű történelmi-filozófiai látásmódját. Természetesen, ha valakinek valamilyen eredeti ötlete, extra gondolata van, azt később megvalósíthatjuk.



Oberfrank Pál

Eperjes Károly művészeti tanácsadó hozzátette, már Bujtor Istvánnal is gondolkodtak az ötlet megvalósításán. – A mai világban a gyerekek elszoktak a komolyabb szövegek értelmezésétől. Másfelől olyan haszna is lenne a dolognak, hogy lássák, a színházi munka nem csak annyi, hogy magam mutogatom esténként a tévében. Mi nem vagyunk celebek. Már most rájöhetnek arra, hogy valamit jól csinálni az komoly munka, ezt a későbbi éveikben is hasznosíthatják. Az átírást én sem javasolnám, ám ha valaki Karinthy szintű változatot tud kreálni, azt is szívesen bemutatjuk. A cél azonban az, hogy a fiatalok megtanuljanak hozzányúlni egy komoly műhöz.



Oberfrank Pál és Eperjes Károly

A tájékoztató végén kisorsolták, hogy az Ember Tragédiájának melyik jelenetét, melyik iskola tanulói viszik színre. Az eredmények:

1. szín: a Kozmutza Flóra Speciális Készségfejlesztő Iskola
2. szín: Közgazdasági Szakközépiskola
3. szín: Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola
4. szín: Ipari Szakközépiskola
5. szín: Vetési Albert Gimnázium
6. szín: Táncsics Mihály Szakközépiskola
7. szín: Padányi Bíró Márton Római Katolikus Iskola
8. szín: Türr István Gimnázium, Pápa
9. szín: Lovassy László Gimnázium
10. szín: Medgyaszay István Szakképzős Iskola, Gimnázium
11. szín: Petőfi Sándor Gimnázium, Pápa
12. szín: Lóczy Lajos Gimnázium, Balatonfüred
13. szín: Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi
14. szín: Séf Szakképző Iskola
15. szín: Ipari Szakközépiskola
 

   

Tiger Szabolcs
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.