Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tragikusan elhunyt lengyel elnökre emlékeztek Veszprémben

2022. április 10. 11:36
A Hangvilla melletti Lengyel-Magyar Barátság Parkjában felállított emlékműnél koszorúzással tisztelegtek Lech Kaczyński, egykori lengyel köztársasági elnök előtt vasárnap délelőtt. Az eseményen Lengyelország magyarországi nagykövetségéről is érkeztek.

Tizenkét éve történt a II. világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiája, a szmolenszki légikatasztrófa, amely példátlan módon megtizedelte az ország elitjét.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczyński államfővel és hitvesével, magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőkkel, neves közéleti személyiségekkel, akik Katynban és más helyszíneken 1940 tavaszán, a szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által lemészárolt több, mint 21 ezer lengyel hadifogoly és politikai foglyok emlékére rendezett 70. évfordulós gyászünnepségre tartottak. A balesetben a küldöttség és a gép teljes személyzete – összesen 96 ember – az életét vesztette.

Erre a tragédiára emlékeztek meg Veszprémben is vasárnap délelőtt a Hangvilla előtti Lengyel-Magyar Barátság parkjában tavaly év végén felállított, Lech Kaczyńskit ábrázoló emlékműnél.

A megemlékezésen Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket és idézte fel a 12 évvel ezelőtti tragdéia eseményeit.

Kövesdi Hanna és Joanna BieńczakKövesdi Hanna és Joanna Bieńczak

Az eseményen jelen volt Joanna Bieńczak, a Lengyel Nagykövetség Politikai-közigazdasági osztályának titkára is, aki megköszönte a veszprémi közösségnek, hogy ápolják a két nemzet történelmi jó barátságát és, hogy nem felejtenek el megemlékezni a Lengyelország számára fontos eseményekről sem.

A megemlékezés végén a jelenlévők – köztük az önkormányzat részéről Sótonyi Mónika és Halmay Gábor, önkormányzati képviselők – koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Lech Aleksander Kaczyński (Varsó, 1949. június 18. – Szmolenszk közelében, 2010. április 10.) lengyel jogász, politikus, 2000–2001 között igazságügyminiszter Jerzy Buzek kormányában, 2001 nyarán a konzervatív Jog és Igazságosság párt társalapítója és első elnöke, 2002–2005 között Varsó polgármestere, 2005-től haláláig Lengyelország köztársasági elnöke. Jarosław Kaczyński volt miniszterelnök ikertestvére.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. ma 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. ma 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. tegnap 15:14 Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. tegnap 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.