Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

A tragikusan elhunyt lengyel elnökre emlékeztek Veszprémben

2022. április 10. 11:36
A Hangvilla melletti Lengyel-Magyar Barátság Parkjában felállított emlékműnél koszorúzással tisztelegtek Lech Kaczyński, egykori lengyel köztársasági elnök előtt vasárnap délelőtt. Az eseményen Lengyelország magyarországi nagykövetségéről is érkeztek.

Tizenkét éve történt a II. világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiája, a szmolenszki légikatasztrófa, amely példátlan módon megtizedelte az ország elitjét.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczyński államfővel és hitvesével, magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőkkel, neves közéleti személyiségekkel, akik Katynban és más helyszíneken 1940 tavaszán, a szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által lemészárolt több, mint 21 ezer lengyel hadifogoly és politikai foglyok emlékére rendezett 70. évfordulós gyászünnepségre tartottak. A balesetben a küldöttség és a gép teljes személyzete – összesen 96 ember – az életét vesztette.

Erre a tragédiára emlékeztek meg Veszprémben is vasárnap délelőtt a Hangvilla előtti Lengyel-Magyar Barátság parkjában tavaly év végén felállított, Lech Kaczyńskit ábrázoló emlékműnél.

A megemlékezésen Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket és idézte fel a 12 évvel ezelőtti tragdéia eseményeit.

Kövesdi Hanna és Joanna BieńczakKövesdi Hanna és Joanna Bieńczak

Az eseményen jelen volt Joanna Bieńczak, a Lengyel Nagykövetség Politikai-közigazdasági osztályának titkára is, aki megköszönte a veszprémi közösségnek, hogy ápolják a két nemzet történelmi jó barátságát és, hogy nem felejtenek el megemlékezni a Lengyelország számára fontos eseményekről sem.

A megemlékezés végén a jelenlévők – köztük az önkormányzat részéről Sótonyi Mónika és Halmay Gábor, önkormányzati képviselők – koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Lech Aleksander Kaczyński (Varsó, 1949. június 18. – Szmolenszk közelében, 2010. április 10.) lengyel jogász, politikus, 2000–2001 között igazságügyminiszter Jerzy Buzek kormányában, 2001 nyarán a konzervatív Jog és Igazságosság párt társalapítója és első elnöke, 2002–2005 között Varsó polgármestere, 2005-től haláláig Lengyelország köztársasági elnöke. Jarosław Kaczyński volt miniszterelnök ikertestvére.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   2023. december 1. 12:08 Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. 2023. november 30. 14:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.