2023. március 24.
//
Gábor névnap

Bajtársaikra emlékeztek a földön és levegőben is a magyar ejtőernyős katonák

Hősi halottjaikra emlékeztek a veterán ejtőernyősök szerda délután a jutaspusztai emlékműnél. A 81 évvel ezelőtt történt tragédia, ahol 21 katona vesztette életét a mai napig elevenen él, de elsősorban nem erre a balesetre, hanem a katonák örökségére kell emlékezni, hangzott el az ünnepségen, ahol emlékugrást is végrehajtottak az utódok.

1941. április 12-én egy Savoya Marchetti SM-75 típusú repülőgép emelkedett a magasba Jutaspuszta mellett, fedélzetén 30 katonával, akik ejtőernyős zászlóaljként a Délvidékre tartottak, hogy fellépésükkel segítsék a Jugoszlávia területén élő magyar lakosság védelmét a háborúban. A gép nem sokkal a felszállás után megbillent és lapos szögben a földbe csapódott. A fedélzetén utazó emberek közül 23-man a becsapódás után szörnyethaltak, köztük az a vitéz Bertalan Árpád is, aki korábban megszervezte a magyar ejtőernyős egységet, ezzel örökre beírva magát a honvédségi emlékezetbe.

Veszprémben régi tradíció, hogy az áldozatos tiszteletére felállított emlékműnél Jutaspusztán a tragédia évfordulóján minden évben megemlékezést tartanak.

Az idei ünnepségen jelen volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki magas rangú katonai vezetők, veterán ejtőernyősök és civilek előtt beszédében úgy fogalmazott, a tradíció nem a hamu őrzését jelenti, hanem a láng továbbadását. Utalva ezzel arra, hogy Veszprém tradicionálisan katonaváros, ahol a honvédség szerves részét képezi a megyeszékhely közéletének és kultúrájának is.

A polgármester úgy fogalmazott, szeretné, ha a katonák Veszprémre mindig úgy tekintenének, mint az egyik otthonukra, a város pedig csak akkor lehet sikeres, ha ápolja és fenntartja az ő hagyományaikat.

Vitéz Bertalan Árpád, aki megszervezte az ejtőernyős egységet Magyarországon és aki szintén ebben a tragédiában vesztette az életét 1941-ben úgy szállt fel a géppel, mint parancsnok, de legendaként zuhant le. Ezt már Sándor Zsolt, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese mondta ünnepi beszédében, aki kiemelte, hogy ezen hősök emlékezete úgy segíti összekötni a katonákat, mint a heveder az ejtőenyősöket.

Beszédében elmondta, elsősorban nem a tragédiára, hanem ezen katonák örökségére kell emlékezni ma. Büszkeségét fejezte ki, mivel a magyar ejtőernyősök véleménye szerint bátrak, akik nem félnek végrehajtani új feladatokat sem.

A honvédségi parancsnokhelyettes kitért arra is, hogy folyamatosak a fejlesztések a területükön, hamarosan új helikopterek is érkeznek az országba, ezzel pedig tovább tudják erősíteni a haza védelmét, ami a katonák első szűmú feladata.

Az ünnepségen a jelenlévők ezt követően megkoszorúzták az emlékművet, valamint felolvasták a tragédiában elhunyt katonák nevét is.

A helyszínre érkező MI-17 típusú katonai helikopterből, miután az tiszteletből áthúzott az emlékmű felett, összesen 10 ejtőernyős végzett emlékugrást, tisztelegve a 81 évvel ezelőtt elhunyt bajtársaik előtt.

Fotók: Egyed Melinda

Hajas Bálint

További cikkek

Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson.
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.