2022. december 5.
//
Vilma névnap

Bajtársaikra emlékeztek a földön és levegőben is a magyar ejtőernyős katonák

Hősi halottjaikra emlékeztek a veterán ejtőernyősök szerda délután a jutaspusztai emlékműnél. A 81 évvel ezelőtt történt tragédia, ahol 21 katona vesztette életét a mai napig elevenen él, de elsősorban nem erre a balesetre, hanem a katonák örökségére kell emlékezni, hangzott el az ünnepségen, ahol emlékugrást is végrehajtottak az utódok.

1941. április 12-én egy Savoya Marchetti SM-75 típusú repülőgép emelkedett a magasba Jutaspuszta mellett, fedélzetén 30 katonával, akik ejtőernyős zászlóaljként a Délvidékre tartottak, hogy fellépésükkel segítsék a Jugoszlávia területén élő magyar lakosság védelmét a háborúban. A gép nem sokkal a felszállás után megbillent és lapos szögben a földbe csapódott. A fedélzetén utazó emberek közül 23-man a becsapódás után szörnyethaltak, köztük az a vitéz Bertalan Árpád is, aki korábban megszervezte a magyar ejtőernyős egységet, ezzel örökre beírva magát a honvédségi emlékezetbe.

Veszprémben régi tradíció, hogy az áldozatos tiszteletére felállított emlékműnél Jutaspusztán a tragédia évfordulóján minden évben megemlékezést tartanak.

Az idei ünnepségen jelen volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki magas rangú katonai vezetők, veterán ejtőernyősök és civilek előtt beszédében úgy fogalmazott, a tradíció nem a hamu őrzését jelenti, hanem a láng továbbadását. Utalva ezzel arra, hogy Veszprém tradicionálisan katonaváros, ahol a honvédség szerves részét képezi a megyeszékhely közéletének és kultúrájának is.

A polgármester úgy fogalmazott, szeretné, ha a katonák Veszprémre mindig úgy tekintenének, mint az egyik otthonukra, a város pedig csak akkor lehet sikeres, ha ápolja és fenntartja az ő hagyományaikat.

Vitéz Bertalan Árpád, aki megszervezte az ejtőernyős egységet Magyarországon és aki szintén ebben a tragédiában vesztette az életét 1941-ben úgy szállt fel a géppel, mint parancsnok, de legendaként zuhant le. Ezt már Sándor Zsolt, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese mondta ünnepi beszédében, aki kiemelte, hogy ezen hősök emlékezete úgy segíti összekötni a katonákat, mint a heveder az ejtőenyősöket.

Beszédében elmondta, elsősorban nem a tragédiára, hanem ezen katonák örökségére kell emlékezni ma. Büszkeségét fejezte ki, mivel a magyar ejtőernyősök véleménye szerint bátrak, akik nem félnek végrehajtani új feladatokat sem.

A honvédségi parancsnokhelyettes kitért arra is, hogy folyamatosak a fejlesztések a területükön, hamarosan új helikopterek is érkeznek az országba, ezzel pedig tovább tudják erősíteni a haza védelmét, ami a katonák első szűmú feladata.

Az ünnepségen a jelenlévők ezt követően megkoszorúzták az emlékművet, valamint felolvasták a tragédiában elhunyt katonák nevét is.

A helyszínre érkező MI-17 típusú katonai helikopterből, miután az tiszteletből áthúzott az emlékmű felett, összesen 10 ejtőernyős végzett emlékugrást, tisztelegve a 81 évvel ezelőtt elhunyt bajtársaik előtt.

Fotók: Egyed Melinda

Hajas Bálint

További cikkek

Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
Idén is nagy érdeklődés mellett szervezték meg a Mikulás-futást, amelyen közel 300-an indultak a Csatár-hegy lábától a Tekeres-völgyön át a különböző távokra vasárnap délelőtt.
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Decemberben ugyan több ezer turistát várnak a Balatonra a térség turisztikai szakemberei, de úgy vélik, hogy a balatoni települések összefogásával, a finn modellhez hasonló Mikulás-projekttel jobban ki lehetne használni az adventi időszakot.
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Meggyújtották Veszprém adventi koszorújának második gyertyáját, a remény szimbólumát.
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Menő, ha már suliba nem kísér az anyukád, gyere a megállóba, várunk a barátokkal. Ne lógjál a Facebook-on, utazzál V-Buszon!