2023. június 5.
//
Fatime névnap

Nagycsütörtökkel elkezdődött a szent háromnap

2022. április 14. 13:21
MTI / Veszprémi Érsekség / vehir
Nagycsütörtökkel elkezdődött a húsvéti szent háromnap, az egyházi év legfontosabb időszaka. Délelőtt a püspöki székhelyeken országszerte megtartották a krizmaszentelési misét, amelyen a főpásztorok megszentelték a szentségek kiszolgáltatásához használt olajokat.

Veszprémben Udvardy György érsek mutatta be a szentmisét. Szentbeszédében elmondta: a főegyházmegye papsága Jézus Krisztus keresztáldozatára és az üdvösség állapotára irányítja tekintetét. Jézus egyértelművé tette: ő az Atya küldötte, tőle kapta küldetését és a lélek erejében bízik. Kinyilatkoztatja: az Isten ismeri az ember minden szomorúságát, a betegséget, a magányt, az ellenségeskedést és a végső kétségbeesést. Ezért hirdet közelséget, gyógyulást, szabadulást és irgalmas cselekedetet. Jézus a kiválasztottakra, a papságra bízza ezt a küldetését, azt kéri tőlük, váljanak eggyé vele, és vigyék közel az emberekhez.

Szolgálatuk során átlényegülnek a hétköznapi tevékenységek: amikor beszélnek, Isten igéjét hirdetik, amikor tanítanak, Isten tanítását adja tovább, amikor beteget látogatnak, az irgalmas Isten akar elmenni ahhoz a beteghez. A magányosnak tűnő emberi erőfeszítésekben ott van Isten ereje, csendje, újjáteremtő valósága. A rutinszerűnek tűnő feladatok révén is Isten üzenetét hordozzák. Ezért is fontos, hogy nagycsütörtökön a felszentelt papok megerősítik fogadalmukat.

Nagycsütörtökön este az utolsó vacsorát idézik fel a katolikus templomokban. A szentmise elején a hívek Krisztust dicsőítik. Az orgona, a templomok csengői és harangjai ez után elhallgatnak és csak a nagyszombat esti, húsvéti feltámadási szertartáson szólalnak meg újra. A néphagyomány úgy tartja, hogy ilyenkor a harangok "Rómába mennek".

A nagycsütörtöki szertartás része a lábmosás, amellyel Krisztus tettére emlékeznek, aki az utolsó vacsorán szeretetének jeléül megmosta tizenkét tanítványának a lábát.
Krisztus ruháitól való megfosztását jelképezi a szentmise végén az úgynevezett oltárfosztás, amikor minden díszt eltávolítanak az oltárról, az oltáriszentséget pedig a pap egy külön erre a célra kialakított kápolnába viszi. A mise végén a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoznak a templomból. Ettől kezdve húsvétig, a feltámadás ünnepéig az egyház nem mutat be szentmisét.

vehir.hu

További cikkek

Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.