Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ilyen lesz a futókör a Haszkovón

2022. április 15. 12:10 // Forrás: VEB2023
Folytatódik a Jutas lakótelepen az ott élők bevonással tervezett futókör előkészítése. A tervek már készen vannak, a napokon belül kiírásra kerülő feltételes közbeszerzés eredményei pedig meghatározzák, hogy a tervezett futókör mikortól szolgálhatja a városrész lakóit.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program nemcsak pezsgő és színes kulturális eseménysorozatot hoz Veszprém és a régió életébe, de több olyan fejlesztés is szerepel a tervek között, amelyeket a város lakóinak igényeit felmérve terveztet meg a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata. A város lakóinak majd egyharmada a lakótelepen él, így fontos cél a terület funkcionális újragondolása, a városrészben lakó közösségek bevonása a városi közösségi, kulturális életbe, a város vérkeringésébe.

2021. májusában a VEB2023 EKF csapata elindított egy programot, amelynek célja az volt, hogy a Jutas lakótelepen élők megszólításával és aktív bevonásával közösen határozzák és tervezzék meg, hogy milyen infrastrukturális fejlesztésekre lenne szükség a lakótelepen. A tervezési területen (Jutasi út - Munkácsy Mihály utca - Március 15. utca - Görgey Artúr utca - Aradi vértanúk útja) ma még elszórva találhatók a változó minőségű kisebb-nagyobb közterek, játszóterek és néhány szabadon használható sportpálya és sportketrec. A városrész mérete miatt a résztvevők kiválasztották azokat a területeket, amelyeket leginkább szeretnének megújítani, és keresték annak lehetőségét, hogyan lehet a meglévő adottságokat kihasználva a kiválasztott területeket összekötni, az ottani szabadidőt szolgáló vagy szórakozást lehetővé tevő szigetszerű helyeket hálózatba kötni. 

Látványterv: VEB2023Látványterv: VEB2023

A terv legfontosabb eleme pont ezt az összekapcsolást szolgálja: egy, a teljes lakótelep területén megvalósuló, önmagába záródó futópálya létrehozása, amely a lakótelep belső közlekedésében egy új, eddig hiányzó infrastrukturális elem szerepét is betölti. Kiterjedése miatt, az egész városrészt érintő beavatkozásról van szó, és elsődleges funkciója az ott lakók és mindennapi használók életminőségének javítása. A tervezett 3256 méter hosszúságú, elsődlegesen süllyesztett szegélyekkel határolt, rekortán burkolatú futókör, egy 1,50 méter szélességű „nagykörből”, és két 1 méter szélességű kisebb betétkörből, úgynevezett „iskolakörből” áll majd. A Báthory iskola környezetében 538 m hosszúságban, a Deák iskola esetében 949 m hosszúságban helyezkedne el. A futókör nyomvonala több helyen érint meglévő út és járdafelületeket, itt a rekortán burkolat helyett felfestésekkel jelzik majd a nyomvonalat, a tönkrement járdafelületek pedig felújításra kerülnek. 

A futókör útvonalának meghatározásánál figyelembe kellett venni a meglévő adottságokat, növényzetet, a közművek, parkolók, intézmények elhelyezkedését, így nem volt egyszerű feladata a tervező Mikroline Kft. és a Paradigma Ariadné Kft. szakembereinek. Mivel a városrészben jelenleg is nagy gondot okoz a parkolás, ezért fontos volt, hogy a fejlesztés ne érintse a parkolási lehetőségeket. A tájépítészek a vizsgálatoknál megállapították, hogy a zöldfelületek méretüket tekintve kimagaslóak más lakótelepekhez képest, a cél pedig ezek megőrzése.

A nagykör nyomvonalán pihenő helyeket alakítanának ki, előregyártott, ponthegesztett acél rács és vázszerkezettel rendelkező lugasokat, ahol növények biztosítanák az árnyékot. A tervezés keretében megvizsgálták az érintett terület közvilágítását is, így ennek javítása az átvezetések környékén kiemelt jelentőségűnek számít. Több helyen is fontossá vált a meglévő közvilágítás fejlesztése, bővítése, mely a közösségi tervezések alkalmával többször is elhangzott a lakók részéről is.

LÁTVÁNYTERV: VEB2023LÁTVÁNYTERV: VEB2023

A futókör közvetlen környezetében található szelektív/kommunális hulladékgyűjtő szigetek három oldalról zárt, egy oldalról és felülről nyitott, rácsos szerkezetű kukatárolókban kapnának helyet. A rácsos szerkezet növények felfuttatására is alkalmas, így takarásba kerülnek a hulladéktárolók, melyek esztétikusabb látványt nyújtanak majd. A kukatárolók inspirációja a tervezők számára a modern lakótelepek geometrikus mintái és köztéri alkotásai, valamint a jellemző könnyed acél struktúrák és moduláris megoldások voltak.

Hamarosan egy újabb lépéssel közelebb kerülhetünk a megvalósításhoz: ha sikeres lesz a Veszprém 2030 Kft. által lebonyolított feltételes közbeszerzés, akkor annak eredménye határozza majd meg a futókör fejlesztésének jövőjét.
 

vehir.hu
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Generációk nőttek fel a most felújított haszkovói KRESZ-pályán Generációk nőttek fel a most felújított haszkovói KRESZ-pályán Kedd délután adták át a Jutasi úti lakótelepen a felújított KRESZ parkot a kisgyermekes családok és közeli óvodák legnagyobb örömére.   2024. április 9. 17:01 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.