Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkezdte működését a Knapp Hungary Kft. Nemesvámoson

2022. április 14. 15:45
A raktárlogisztikai eszközöket gyártó osztrák hátterű cég az MTD Hungária kivonulása utáni űrt tölti be Nemesvámoson, a fejlesztés részeként pedig csütörtökön adták át a Knapp Hungary új üzemét.

Az MTD Hungária Kft. még 2020 tavaszán döntött úgy, hogy leállítja a termelést nemesvámosi üzemében, ami akkor nagy érvágást jelentett a településnek, hiszen az intézkedés több mint 450 munkahely megszűnését is jelentette. A bezárás után aztán tavaly nyáron jött a hír, hogy a cég helyére az osztrák tulajdonú Knapp Hungary Kft. költözik be, a napokban pedig meg is kezdte működését a vállalkozás.

A hivatalos üzemátadón Franz Mathi, a cég működéséért felelős igazgató arról beszélt, nagy kihívást jelentett számukra az új telephely beindítása, különösen az elmúlt időszak gazdasági környezetében. A kockázatok minimalizálásával, a legfontosabb kérdések megválaszolásával és egy jól átgondolt stratégiával viszont fél év alatt sikerült elkészíteni az összeszerelő üzemet, jövőbeli terveik között pedig egy automatizált raktár megépítése is szerepel.

A görgős szállítószalagokat gyártó cég mintegy 6 milliárd forintból valósította meg új telephelyét, melyet a magyar kormány közel 1,5 milliárddal támogatott, illetve további több mint 191 millió forintos támogatást nyújtott képzési céllal.

A beruházásért húsz ország és 40 régió közti versenyt nyert meg Nemesvámos, ráadásul az országon belül is „le kellett győznie” a szintén pályázó tiszántúli régiót. Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes szerint ez is mutatja hazánk gazdasági erejét, hiszen az osztrák cég lényegében az egész világot célozta meg, amikor új telephelyet keresett. Az előnyök azonban, amiket Magyarország kínálni tud, világszínvonalúak: a kiszámíthatatlan gazdasági környezet ellenére is az országban 21. századi modernizációs folyamat mentén zajlik a fejlődés, gyorsvasút, repülőtér, autópályák épülnek. Ugyanakkor nem szabad hátradőlni: a kormány továbbra is azon lesz, hogy javítsa a versenyképességet, fejlessze az infrastruktúrát és egyszerűsítse az adórendszert.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere köszönetét fejezte ki a cég felé, hiszen a beruházással 2022 végéig 250 új munkahely jön létre, 2027-ig pedig további 250, így ismét Nemesvámoson épülhet a jövő.

A Grazban működő anyavállalat Európán kívül Ázsiában, Afrikában és Amerikában is jelen van. A cég beszállítói főleg európaiak, a nemesvámosi gyár – ahol 102-en kezdték meg a munkát – több magyar beszállítóval is dolgozik.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.