2023. június 10.
//
Margit névnap

Békesség veletek! – Jézus üzenetét közvetíti az érsek

2022. április 17. 11:30
Videoüzenetet tett közzé a Veszprémi Érsekség online felületein dr. Udvardy György érsek.

"Ránk köszöntött az ünnep, itt van Jézus Krisztus feltámadásának a hajnala. – Békesség veletek. Így köszönti a tanítványokat, a halálból föltámadó Krisztus. Mintegy meghirdetve Isten és az ember közötti kiengesztelődésnek az örömét és tényét. Isten kiengesztelődött a világgal, kiengesztelődött az emberrel. Visszaállította a bizalmi kapcsolatot. Visszaállította az ember szabadságát az ember méltóságát" – mondta az érsek.

"Békesség veletek. A feltámadott ember, aki hisz Jézus Krisztus föltámadásában, a béke embere. Békét hordoz, békét teremt. Úgy teremti a békét, hogy mindvégig ragaszkodik az igazsághoz, mindvégig szeretetben akarja végezni a cselekedeteit, és vállalja mindezért a keresztnek a logikáját, amit éppen mesterétől, az éppen most meghalt és feltámadott mesterétől tanul. Ha búzaszem nem esik a földbe – és el nem pusztul -, nem hoz termést. Ha azonban földbe esik – és elhal -, bőséges termést hoz."

"A békét teremtő ember Jézus módjára békességet teremt maga körül. A kiengesztelődés szolgálatára vállalkozik. Mint ahogyan a békét hirdető Krisztus ezt megtette az emberiség felé. Mennyire szükségünk van erre? Mennyire szükségünk van, mint ahogyan a szolidaritásra is, az új teremtés realitására. Mi a realitás? Isten és ember közösséget alkot. A kapcsolataink megújulhatnak, a kapcsolataink éltető erővel bírnak. A családok, Istentől akart közösségként tudnak élni. A társadalmunk, társadalmaink az igazságosság alapján építik és tervezik a jövőt. A népek, nemzetek testvérként tekintenek egymásra…Békesség veletek. Békét kell teremtenünk, béketeremtés a Húsvétnak az üzenete. A feltámadás örömével s bátorságával tegyük ezt. Békesség veletek" – zárta gondolatait Udvardy.

vehir.hu

További cikkek

Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Az erőnk az odafigyelésben rejlik
Az erőnk az odafigyelésben rejlik
Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Vadvirág Körzeti Óvoda. A jóhangulatú rendezvény péntek délután zajlott, amikor is az intézmény jelenlegi és egykori dolgozói találkoztak.
Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed
Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed
Normál esetben, Veszprémben 2-3 hónap alatt történik annyi átadó- és megnyitóünnepség, mint május 12-én, pénteken, egy napon. Miután délelőtt megnyílt az Acticity mozgásművészeti központ, kora este már a várban gyülekezett a tömeg, ahol a történelmi városrész felújításának félidejében, épp az EKF évében ünnepélyesen meghívták a veszprémieket az eddigi eredmények bemutatására.
Udvardy: Elköteleződés Jézus Krisztusban, az Isten Fiában, a Megváltóban, aki él
Udvardy: Elköteleződés Jézus Krisztusban, az Isten Fiában, a Megváltóban, aki él
Húsvét ünnepén, vasárnap délelőtt dr. Udvardy György érsek celebrálta az ünnepi szentmisét a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban.
Békét sürgetett Ferenc pápa
Békét sürgetett Ferenc pápa
Napfényes időben százezer hívő gyűlt össze húsvétvasárnap délelőtt a Szent Péter téren, hogy Ferenc pápával együtt ünnepeljék a föltámadást. Ferenc pápa a központi loggiáról megtartotta húsvéti Urbi et Orbi üzenetét, melyben arra bíztatott, hogy „sietve járjuk be a béke és a testvériség ösvényeit” – számolt be a Vatican News.