Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megtisztították az erdőt

2022. április 19. 16:29
Illegális hulladékhalmokat számoltak fel a 73-as út mentén a Bakonyerdő és a kormányhivatal munkatársai kedden.

Szemétgyűjtő akciót szervezett keddre a Balaton-felvidéki erdők nagy részét kezelő Bakonyerdő Zrt. Az állami erdőgazdaság március 21., az erdők nemzetközi napja és április 22., a Föld napja között intenzív hulladékmentesítést folytat, ennek keretében takarították ki a cég munkatársai a 73-as út melletti erdősávokat is kedden, ehhez a kezdeményezéshez pedig a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkatársai közül is többen csatlakoztak.

Varga László és Takács SzabolcsVarga László és Takács Szabolcs

A helyszínen Takács Szabolcs kormánymegbízott és Varga László, a Bakonyerdő vezérigazgatója sajtótájékoztatót is tartottak egy nagyobb kupac lom mellett. Az úttesttől néhány méterre, az útszéli növényzet takarásában kanapék, elektronikai hulladék maradványai csúfítják az erdőt. Mint megtudtuk, ez is a hulladékukat illegálisan kiszórók egyik népszerű célpontja, sajnos a lom halom hamar "újratermelődik". 

A kirándulók, erdőjárók közül szerencsére sokan partnerek a környezet megóvásában. Számukra hasznos lehetőség a Hulladékradar nevű, IOS-re és Androidra is elérhető alkalmazás, amelyen keresztül cím vagy helyszínleírás segítségével jelenthető a hatóságnak az illegálisan lerakott hulladék. Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy minden bejelentést kivizsgálnak, a hulladék eltakarítására pedig – mivel az illegális szemetelőket gyakran nehéz nyakon csípni – a terület tulajdonosát szólítják fel. Az alkalmazás elindtása óta, az elmúlt egy évben 471 bejelentés érkezett több mint száz tonna hulladékról – ebből 130 bejelentés innen, a Balaton-felvidékről származott. Egyébként egyre több helyen törekednek arra is, hogy a bűnösöket elkapják, például kamerák telepítésével, melyek felvételeiről leolvasható a szemetelők rendszáma is.

A legjobb persze az lenne, ha ilyen akciókat egyáltalán nem kellene szervezni, és az emberek megfelelően használnák a hulladék lerakására rendelkezésre álló lehetőségeket. Hogy mi járhatott azok fejében, akik felpakolták megunt kanapéjukat az utánfutóra, majd a hulladékudvar helyett az erdőbe hajtottak vele, azt józan ésszel nehéz belátni.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? ma 1:29 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. tegnap 16:14 Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. 2024. április 20. 13:12 A polgárok őreit díjazták A polgárok őreit díjazták Szombaton délelőtt a Veszprém megyei Polgárőr Szövetség hagyományos küldöttgyűlésén több megyei és veszprémi elismerést is átadtak. tegnap 10:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.