2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Megtisztították az erdőt

Illegális hulladékhalmokat számoltak fel a 73-as út mentén a Bakonyerdő és a kormányhivatal munkatársai kedden.

Szemétgyűjtő akciót szervezett keddre a Balaton-felvidéki erdők nagy részét kezelő Bakonyerdő Zrt. Az állami erdőgazdaság március 21., az erdők nemzetközi napja és április 22., a Föld napja között intenzív hulladékmentesítést folytat, ennek keretében takarították ki a cég munkatársai a 73-as út melletti erdősávokat is kedden, ehhez a kezdeményezéshez pedig a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkatársai közül is többen csatlakoztak.

Varga László és Takács SzabolcsVarga László és Takács Szabolcs

A helyszínen Takács Szabolcs kormánymegbízott és Varga László, a Bakonyerdő vezérigazgatója sajtótájékoztatót is tartottak egy nagyobb kupac lom mellett. Az úttesttől néhány méterre, az útszéli növényzet takarásában kanapék, elektronikai hulladék maradványai csúfítják az erdőt. Mint megtudtuk, ez is a hulladékukat illegálisan kiszórók egyik népszerű célpontja, sajnos a lom halom hamar "újratermelődik". 

A kirándulók, erdőjárók közül szerencsére sokan partnerek a környezet megóvásában. Számukra hasznos lehetőség a Hulladékradar nevű, IOS-re és Androidra is elérhető alkalmazás, amelyen keresztül cím vagy helyszínleírás segítségével jelenthető a hatóságnak az illegálisan lerakott hulladék. Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy minden bejelentést kivizsgálnak, a hulladék eltakarítására pedig – mivel az illegális szemetelőket gyakran nehéz nyakon csípni – a terület tulajdonosát szólítják fel. Az alkalmazás elindtása óta, az elmúlt egy évben 471 bejelentés érkezett több mint száz tonna hulladékról – ebből 130 bejelentés innen, a Balaton-felvidékről származott. Egyébként egyre több helyen törekednek arra is, hogy a bűnösöket elkapják, például kamerák telepítésével, melyek felvételeiről leolvasható a szemetelők rendszáma is.

A legjobb persze az lenne, ha ilyen akciókat egyáltalán nem kellene szervezni, és az emberek megfelelően használnák a hulladék lerakására rendelkezésre álló lehetőségeket. Hogy mi járhatott azok fejében, akik felpakolták megunt kanapéjukat az utánfutóra, majd a hulladékudvar helyett az erdőbe hajtottak vele, azt józan ésszel nehéz belátni.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.