2022. június 30.
//
Pál névnap

Zöldparlamenti ülést tartottak diákokkal

Hetedik alkalommal rendezte meg Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület (BABAKO) a Diák Zöldparlamentet Veszprémben szerdán az általános és középiskolások bevonásával.

A Zöld Diákparlament a fenntarthatóságra nevelés legnagyobb, kétévente megrendezett fóruma, melynek központjában ezúttal az egyéni, a kisközösségi és a társadalmi felelősségvállalás állt a középpontjában. A parlament ülésére meghívást kap a Veszprémi Tankerületi Központ minden veszprémi köznevelési intézménye, hiszen ahogy Szűcs Attila, a BABAKO elnöke is fogalmazott, a fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődés alapja a környezettudatos és pozitív közösségi magatartásformák elsajátítása, amelynek legfontosabb időszaka az óvodáskortól a felnőtté válásig tartó időszak.

A program az önkormányzat kiemelt támogatásával valósult meg, amelytől szintén nem idegen a zöld gondolkodás. „A fő célunk az, hogy a mostani környezeti állapotot minimum fenntarthatóvá tegyük, de még inkább szeretnénk, ha folyamatosan javítani is tudnánk rajta” – mondta el Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében. Az elmúlt években ezt több program is segítette olyan partnerekkel közösen, mint a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézete, a BABAKO, a Csalán Egyesület vagy éppen a Kör Alapítvány, a tevékenységek pedig három fő irányvonal mentén alakultak: a klímastratégia, a fenntartható városi közlekedés és a városi zöldstratégia mentén. Az erőfeszítéseknek köszönhetően Veszprém többször nyerte el a Klímasztár díjat, valamint a Virágos Magyarország versenyben is eredményesen szerepelt.

Jelenleg két fő kiadvány segíti a munkát, a klímaadaptív gyepgazdálkodásról szóló anyag és a nemrégiben megjelent Veszprémi fák és bokrok, továbbá az olyan városi rendezvények is fontos szerepet töltenek be, mint a Fenntarthatóság mindenKOR és a mobilitási hét.

Szauer István, a BABAKO és a diákparlament törekvéseit kezdetektől támogató Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, öröm látni, hogy vannak a környezetvédelem iránt elkötelezett fiatalok, különösen manapság, amikor nem állunk túl jól. A világjárvány rendkívül megnövelte az egyszer használatos eszközök számát, talán ennél is nagyobb problémát jelent azonban a szomszédunkban zajló háború, ami egyszerre jelent szellemi és fizikai környezetszennyezést. Hiszen a harcok közepette pillanatok alatt pusztulnak el a környezet védelmében óriási szerepet játszó fák, amiket letarolnak a tankok, vagy gondoljunk a robbanások során a levegőbe kerülő füstre, mérgező gázokra. Egy ilyen helyzetben csak veszteni lehet. A tankerületi igazgató ezért arra kérte a fiatalokat, a jövőért és a bolygóért vívott harcukba vonjanak be minél többeket és a fizikai környezet megóvása mellett a szellemire is koncentráljanak.

A részvételben sokat segíthet a PontVelem Nonprofit Kft. által hét éve elindított Fenntarthatósági Témahét, amelybe a Kárpát-medence összes iskoláját igyekeznek bevonni annak érdekében, hogy minél részletesebb ismeretekkel gazdagodjanak a fiatalok a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről. Az idei témahát négy kiemelt témaköre a víz, az egészségvédelem, a felelős fogyasztás és a hulladékgazdálkodás, melyekről a szervezet által összeállított anyagok segítségével tanulhatnak többet a fiatalok a tanórák keretében. Emellett az idén résztvevő közel 1800 iskolának lehetősége nyílik szakértőket is meghívni az intézményekbe, valamint külsős helyszíneken megismerni, egy-egy területen – pl. az erdészetben, vízgazdálkodással foglalkozó szervezeteknél – miként zajlanak a fenntarthatósági törekvések, továbbá elérhető a Zöld Föld nevű tankönyv is, amelyből választható tárgy keretében tanulhatnak a diákok az iskolákban – mondta el Matolcsy Miklós, a PontVelem ügyvezető igazgatója.

A diákparlament ülésén a fiatalok részletesebb információkat kaphattak Veszprém karbonsemleges törekvéseiről, a fesztiválok és a művészet fenntarthatóvá tételéről és a vízgazdálkodásról is, valamint az intézmények maguk is bemutathatták saját projektjeiket.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda

További cikkek

Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a forgalom számára az elkészült Füredi úti felüljárót, így ismét két irányból lehet közlekedni a Balaton irányába Veszprémből. A 8-as út déli elkerülőjének fejlesztése során zajvédő falakat is építettek az útszakasz teljes hosszában, véglegesen pedig 2022 decemberében fejezik be a munkákat.
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Veszprémben, a Pannon Egyetemen nyitott fejlesztőirodát a cég.
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szerda délelőtt tartotta diplomaátadóját a B épület aulájában.
Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak
Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak
A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház dolgozóit díjazták Semmelweis-nap alkalmából.