2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Közös tervek kötik össze a Művészetek Házát és az Európa Kulturális Fővárosa szervezőit

Képzőművészeti program megvalósítását tervezi közösen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program és a Művészetek Háza. A részletekről a Dubniczay-palotában számoltak be szerda délután.

A VEB2023 EKF program célja, hogy a régiót, mint kulturális-kreatív térséget a kortárs képzőművészet eszközeivel mutassák be úgy, hogy közben a hagyományos értékekre is jelentős figyelem irányuljon. A célkitűzést, a megvalósítást Porga Gyula polgármester támogatta. Véleménye szerint az EKF évében tartópillérek lehetnek a kulturális intézmények, a cél pedig, hogy ne csupán a 2023-as évben legyen így, hanem a későbbiekben is tovább vigyék az elindított kezdeményezéseket.

Porga GyulaPorga Gyula

Can Togay, a VEB 2023 Zrt. kulturális-művészeti főtanácsadója elmondta, a vonzó képzőművészeti események mellett törekszik arra, hogy a különböző programok erősítsék egymást, így a például a Balatoriumnak, a Pajta programnak, a LandArt programnak, vagy a nemzetközi művésztelepeknek lesznek olyan képzőművészeti eredményei, amelyeket 2023-ban be fognak mutatni.

Grászli Bernadett és Can TogayGrászli Bernadett és Can Togay

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója igazi születésnapi ajándékként tekint az együttműködésre, hiszen a Művészetek Háza éppen jövőre, az EKF évében lesz 30 éves. Mint kifejtette, fontos számára, hogy fenntartható közösségi élet helyszínévé váljanak. Hangsúlyozta a különböző művészeti ágak közötti párbeszéd fontosságát, valamint a lelki egészségvédelmet és a környezeti fenntarthatóság ügyét szolgáló programok fejlesztését.

Az igazgató beszélt a 2023-as év magyar kultúra hetének terveiről, melyen több kiállítás is nyílik. Nemzetközi képzőművészeti és fotóművészeti rezidencia programot indít, kapcsolódva a helyi művészeti hagyományokhoz és a Vass László Gyűjteményhez.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.