Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Közös tervek kötik össze a Művészetek Házát és az Európa Kulturális Fővárosa szervezőit

2022. április 28. 4:00
Képzőművészeti program megvalósítását tervezi közösen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program és a Művészetek Háza. A részletekről a Dubniczay-palotában számoltak be szerda délután.

A VEB2023 EKF program célja, hogy a régiót, mint kulturális-kreatív térséget a kortárs képzőművészet eszközeivel mutassák be úgy, hogy közben a hagyományos értékekre is jelentős figyelem irányuljon. A célkitűzést, a megvalósítást Porga Gyula polgármester támogatta. Véleménye szerint az EKF évében tartópillérek lehetnek a kulturális intézmények, a cél pedig, hogy ne csupán a 2023-as évben legyen így, hanem a későbbiekben is tovább vigyék az elindított kezdeményezéseket.

Porga GyulaPorga Gyula

Can Togay, a VEB 2023 Zrt. kulturális-művészeti főtanácsadója elmondta, a vonzó képzőművészeti események mellett törekszik arra, hogy a különböző programok erősítsék egymást, így a például a Balatoriumnak, a Pajta programnak, a LandArt programnak, vagy a nemzetközi művésztelepeknek lesznek olyan képzőművészeti eredményei, amelyeket 2023-ban be fognak mutatni.

Grászli Bernadett és Can TogayGrászli Bernadett és Can Togay

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója igazi születésnapi ajándékként tekint az együttműködésre, hiszen a Művészetek Háza éppen jövőre, az EKF évében lesz 30 éves. Mint kifejtette, fontos számára, hogy fenntartható közösségi élet helyszínévé váljanak. Hangsúlyozta a különböző művészeti ágak közötti párbeszéd fontosságát, valamint a lelki egészségvédelmet és a környezeti fenntarthatóság ügyét szolgáló programok fejlesztését.

Az igazgató beszélt a 2023-as év magyar kultúra hetének terveiről, melyen több kiállítás is nyílik. Nemzetközi képzőművészeti és fotóművészeti rezidencia programot indít, kapcsolódva a helyi művészeti hagyományokhoz és a Vass László Gyűjteményhez.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Bejelentették a VeszprémFest 2024-es fellépőit. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.