Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közös tervek kötik össze a Művészetek Házát és az Európa Kulturális Fővárosa szervezőit

2022. április 28. 4:00
Képzőművészeti program megvalósítását tervezi közösen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program és a Művészetek Háza. A részletekről a Dubniczay-palotában számoltak be szerda délután.

A VEB2023 EKF program célja, hogy a régiót, mint kulturális-kreatív térséget a kortárs képzőművészet eszközeivel mutassák be úgy, hogy közben a hagyományos értékekre is jelentős figyelem irányuljon. A célkitűzést, a megvalósítást Porga Gyula polgármester támogatta. Véleménye szerint az EKF évében tartópillérek lehetnek a kulturális intézmények, a cél pedig, hogy ne csupán a 2023-as évben legyen így, hanem a későbbiekben is tovább vigyék az elindított kezdeményezéseket.

Porga GyulaPorga Gyula

Can Togay, a VEB 2023 Zrt. kulturális-művészeti főtanácsadója elmondta, a vonzó képzőművészeti események mellett törekszik arra, hogy a különböző programok erősítsék egymást, így a például a Balatoriumnak, a Pajta programnak, a LandArt programnak, vagy a nemzetközi művésztelepeknek lesznek olyan képzőművészeti eredményei, amelyeket 2023-ban be fognak mutatni.

Grászli Bernadett és Can TogayGrászli Bernadett és Can Togay

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója igazi születésnapi ajándékként tekint az együttműködésre, hiszen a Művészetek Háza éppen jövőre, az EKF évében lesz 30 éves. Mint kifejtette, fontos számára, hogy fenntartható közösségi élet helyszínévé váljanak. Hangsúlyozta a különböző művészeti ágak közötti párbeszéd fontosságát, valamint a lelki egészségvédelmet és a környezeti fenntarthatóság ügyét szolgáló programok fejlesztését.

Az igazgató beszélt a 2023-as év magyar kultúra hetének terveiről, melyen több kiállítás is nyílik. Nemzetközi képzőművészeti és fotóművészeti rezidencia programot indít, kapcsolódva a helyi művészeti hagyományokhoz és a Vass László Gyűjteményhez.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.