Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az életmentés alapjairól tanultak

2022. április 29. 4:00
A közgyűlés döntése értelmében Veszprém minden oktatási és köznevelési intézményében elérhetővé teszik a súlyos allergiás reakciók kezelésére alkalmas EpiPen tollinjekciókat, melyek pontos alkalmazásáról, illetve a baj esetén szükséges teendőkről április és május folyamán az intézmények és az egészségügy dolgozói oktatásban is részesülnek.

Az EpiPen injekciók beszerzésére még az AllerGéniusz Egyesület tett javaslatot, miután januárban egy újpesti iskolában tartott születésnapi ünnepség után, mogyorót tartalmazó édesség fogyasztása miatt egy hétéves kisfiú súlyos anafilaxiás rohamot kapott, a mentők pedig már nem tudták megmenteni az életét. Az injekció birtokában a tragédia talán elkerülhető lett volna: az adrenalin készítmény rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható.

Az eset után Gyula önkormányzata lépett elsőként és tette elérhetővé minden iskolában a gyógyszert (noha az újpesti tragédiától függetlenül, korábbi kezdeményezés nyomán), majd februárban a veszprémi közgyűlés is megszavazta a tollinjekciók beszerzését a város minden oktatási és köznevelési intézményébe. Az EpiPen (30 kilogramm fölött) és az EpiPen Junior (15-30 kilogramm között) injekciók megvásárlására összesen egymillió forintot biztosított az önkormányzat a költségvetésből, beszerzésükért pedig a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény egészségügyi részlegvezető orvosa, dr. Soós Hajnalka felelt.

Az elmúlt időszakban a gyógyszerek meg is érkeztek az intézményekbe, melyek dolgozói számára a kórház oktatást is szervezett az injekció szakszerű használatáról. Áprilisban elsőként a bölcsődék és az óvodák, valamint az általános iskolás nevelői, oktatói vehettek részt a Módszertani Bölcsődében tartott alkalmakon, májusban pedig a középiskolákkal, a védőnők és a házi gyermekorvosok és asszisztensek részvételével folytatódik az oktatás sorozat.

Az EpiPen elsősorban olyan betegek számára lehet életmentő, akiknél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének kockázata, például az ételallergiások számára, akiknek a száma manapság egyre nő. Súlyosabb ismert allergia esetén általában a gyerekek eleve birtokában vannak a gyógyszernek, ugyanakkor előfordulhat, hogy váratlanul lép fel allergiás reakció egy korábban nem fogyasztott étellel szemben vagy csípés esetén.

A tünetek ilyenkor bőrviszketés, bőrkiütés, kipirulás formájában jelentkezhetnek, az ajkak, a torok, a kezek, a lábak megduzzadhatnak, légúti (zihálás, nehézlégzés) és keringési problémák, hányinger, hasi görcsök léphetnek fel, súlyos esetben pedig eszméletvesztésig is fajulhat a reakció.

A vészhelyzetben a szervezetnek adrenalinra van szüksége – tulajdonképpen ezt biztosítja a tollinjekció: a gyógyszer közvetlenül a szív és keringési, illetve légzési rendszerre fejti ki hatását, kivédi az anafilaxia esetlegesen halálos kimenetelű hatásait, mivel gyorsan összehúzza az ereket, a tüdő izmainak ellazításával javítja a légzést, csökkenti a duzzadást és serkenti a szívverést. Fontos azonban azt is tudni, hogy a mentők értesítése, a kórházi megfigyelés (legalább hat óra), akkor is szükséges, ha ismert allergiáról van szó, nem csak ismeretlen esetén.

Dr. Módi Judit, a Csolnoky Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa és dr. Nagy Richárd csecsemő-gyermekgyógyász, intenzív terápiás szakorvos emellett azt is bemutatta, milyen életmentő fogások segíthetnek abban az esetben, ha épp nem áll rendelkezésre a gyógyszer vagy mondjuk idegen test kerül a légutakba. Sajnos ezekkel csak kevesen vannak tisztában, holott elvileg ha van jogosítványunk, tudnunk kellene róluk. Ráadásul idegen test nyelése szinte minden gyerekkel előfordul, ha viszont tisztában vagyunk az alapvető újraélesztés lépéseivel, időben elkezdjük a mellkaskompressziót, vagy épp alkalmazni tudjuk a Heimlich-fogást és művi köhögésre tudjuk bírni az érintettet, míg várjuk a szakszerű segítség megérkezését, életet menthetünk.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.