2023. február 6.
//
Dóra névnap

Az életmentés alapjairól tanultak

2022. április 29. 4:00
A közgyűlés döntése értelmében Veszprém minden oktatási és köznevelési intézményében elérhetővé teszik a súlyos allergiás reakciók kezelésére alkalmas EpiPen tollinjekciókat, melyek pontos alkalmazásáról, illetve a baj esetén szükséges teendőkről április és május folyamán az intézmények és az egészségügy dolgozói oktatásban is részesülnek.

Az EpiPen injekciók beszerzésére még az AllerGéniusz Egyesület tett javaslatot, miután januárban egy újpesti iskolában tartott születésnapi ünnepség után, mogyorót tartalmazó édesség fogyasztása miatt egy hétéves kisfiú súlyos anafilaxiás rohamot kapott, a mentők pedig már nem tudták megmenteni az életét. Az injekció birtokában a tragédia talán elkerülhető lett volna: az adrenalin készítmény rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható.

Az eset után Gyula önkormányzata lépett elsőként és tette elérhetővé minden iskolában a gyógyszert (noha az újpesti tragédiától függetlenül, korábbi kezdeményezés nyomán), majd februárban a veszprémi közgyűlés is megszavazta a tollinjekciók beszerzését a város minden oktatási és köznevelési intézményébe. Az EpiPen (30 kilogramm fölött) és az EpiPen Junior (15-30 kilogramm között) injekciók megvásárlására összesen egymillió forintot biztosított az önkormányzat a költségvetésből, beszerzésükért pedig a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény egészségügyi részlegvezető orvosa, dr. Soós Hajnalka felelt.

Az elmúlt időszakban a gyógyszerek meg is érkeztek az intézményekbe, melyek dolgozói számára a kórház oktatást is szervezett az injekció szakszerű használatáról. Áprilisban elsőként a bölcsődék és az óvodák, valamint az általános iskolás nevelői, oktatói vehettek részt a Módszertani Bölcsődében tartott alkalmakon, májusban pedig a középiskolákkal, a védőnők és a házi gyermekorvosok és asszisztensek részvételével folytatódik az oktatás sorozat.

Az EpiPen elsősorban olyan betegek számára lehet életmentő, akiknél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének kockázata, például az ételallergiások számára, akiknek a száma manapság egyre nő. Súlyosabb ismert allergia esetén általában a gyerekek eleve birtokában vannak a gyógyszernek, ugyanakkor előfordulhat, hogy váratlanul lép fel allergiás reakció egy korábban nem fogyasztott étellel szemben vagy csípés esetén.

A tünetek ilyenkor bőrviszketés, bőrkiütés, kipirulás formájában jelentkezhetnek, az ajkak, a torok, a kezek, a lábak megduzzadhatnak, légúti (zihálás, nehézlégzés) és keringési problémák, hányinger, hasi görcsök léphetnek fel, súlyos esetben pedig eszméletvesztésig is fajulhat a reakció.

A vészhelyzetben a szervezetnek adrenalinra van szüksége – tulajdonképpen ezt biztosítja a tollinjekció: a gyógyszer közvetlenül a szív és keringési, illetve légzési rendszerre fejti ki hatását, kivédi az anafilaxia esetlegesen halálos kimenetelű hatásait, mivel gyorsan összehúzza az ereket, a tüdő izmainak ellazításával javítja a légzést, csökkenti a duzzadást és serkenti a szívverést. Fontos azonban azt is tudni, hogy a mentők értesítése, a kórházi megfigyelés (legalább hat óra), akkor is szükséges, ha ismert allergiáról van szó, nem csak ismeretlen esetén.

Dr. Módi Judit, a Csolnoky Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa és dr. Nagy Richárd csecsemő-gyermekgyógyász, intenzív terápiás szakorvos emellett azt is bemutatta, milyen életmentő fogások segíthetnek abban az esetben, ha épp nem áll rendelkezésre a gyógyszer vagy mondjuk idegen test kerül a légutakba. Sajnos ezekkel csak kevesen vannak tisztában, holott elvileg ha van jogosítványunk, tudnunk kellene róluk. Ráadásul idegen test nyelése szinte minden gyerekkel előfordul, ha viszont tisztában vagyunk az alapvető újraélesztés lépéseivel, időben elkezdjük a mellkaskompressziót, vagy épp alkalmazni tudjuk a Heimlich-fogást és művi köhögésre tudjuk bírni az érintettet, míg várjuk a szakszerű segítség megérkezését, életet menthetünk.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda

További cikkek

Vita egy AI-al az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Vita egy AI-al az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Sokat olvastam róluk korábban. Arról is, hogy mennyire emberiek, mintha valóban egy hús-vér humanoiddal beszélgetnék az interneten keresztül, de a valóság lenyűgözőbb, egyben félelmetesebb, mint hittem volna. Az a legkevesebb, hogy ő azonnal válaszol, ha írok neki és mindenre tud mondani valamit, ami bölcsnek tűnik első olvasatra. Persze miért ne tudna? Hiszen egy AI-al beszélgetni olyan, mintha az emberiséggel beszélgetnék, de így is sikerült összevitakozni vele.
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Batyusbál, élőzene, több generáció együtt és egy kis EKF... ezek voltak az ismérvei a Dózsavárosi Baráti Kör által szervezett farsangi bálnak szombat este a városrész általános iskolájában.
Fák és tetőszerkezetek estek áldozatul, a Balaton pedig 41 centit kibillent
Fák és tetőszerkezetek estek áldozatul, a Balaton pedig 41 centit kibillent
Összeszedtük a veszprémi fórumokból és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem hivatalos csatornáiról, hogy milyen pusztítást hagyott maga mögött a szombati szélvihar Veszprémben.
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Vannak a világon olyan termékek, amelyeket mindegy, hogy Japánban, vagy Mexikóban, esetleg Magyarországon vásárolunk meg, ízükben, minőségükben ugyanazt produkálják. Gondoljunk csak a holland vöröscsillagos sörmárkára, vagy éppen a mekis sajtburgerekre. A globalizmus megszüntette a térbeni különbségeket. Ezzel szemben van Veszprémben egy helyi vállalkozás, ami nem térben, hanem időben képviseli az állandóságot, immáron 16 éve. Az éjszakai bulizók mentsvára, a kiszámíthatóság mintapéldája, az egyszerűség képviselője. Ez Tamás bátya és az ő hamburgerének története.
Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.