Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti

2022. május 1. 5:29
Hamarosan több köztéri szobor is megörökíti majd Laczkó Dezső egyedülálló veszprémi felfedezését, a kavicsfogú álteknőst. A műalkotások kihelyezése előtt azonban még a helyi általános iskolások egy rajzpályázat keretében ismerkedhettek meg az őslelettel, ami a tervek szerint hamarosan még inkább Veszprém egyik ismert jelképévé válik.

A cselekvő közösségek uniós pályázat keretében hirdettek rajzpályázatot veszprémi 3. és 4. osztályos tanulóknak, amelynek központjában a Laczkó Dezső által a 20. század elején a Jeruzsálemhegyen felfedezett őslény, a kavicsfogú álteknős állt. A rajzpályázatnak az eredményhirdetését csütörtök délután tartották a megyei könyvtárban, ahol több információ is kiderült arról, hogyan fog ez az őskorban élt állat bekerülni Veszprém jelképeinek a sorába.

Erre Csík Richárd, helyi festőművész adott választ, aki a mostani projektben is aktívan szerepet vállalt, többek közt az ő mentorálása alatt tartották meg a helyi iskolákban azokat a rendhagyó rajzórákat, ahol a gyermekek még közelebbről megismerkedhettek ezzel az állattal és az ő történetével.

Csík Richárd portálunknak elmondta, a rajzórákon először egyszerű formákból indultak ki, majd ezeket ügyesen alkalmazva ki-ki a saját gyermeki fantáziavilágát felhasználva megalkotta az őslény képét a rajzán. A művész azonban nem csak a rajzpályázat lebonyolításában, majd zsűrizésében vett részt, az otthoni műtermében már elkészült az az öt bronzszobor, amelyek mindegyike a kavicsfogú álteknőst ábrázolja, viszont egytől egyig felruházva valamilyen emberi tulajdonsággal. Ez nem véletlen, hiszen hamarosan a város öt pontján, a könyvtár előtt, az egyetemi városrészben, a Cholnoky-lakótelepen, a Kálvin-parkban, valamint a vasútállomáson lesznek kiállítva ezek az alkotások, minden helyszínen az ahhoz kapcsolódó sajátosság, tevékenység közben ábrázolva az őslényt.

Csík Richárdtól megtudtuk, ő maga már jóval a mostani projekt előtt elkészítette ezeknek a szobroknak a mintáját pusztán lokálpatrióta inditatásból, viszont e projekt keretében nyílt csak lehetőség arra, hogy ténylegesen elkészülhessenek az alkotások, amelyekkel nem titkolt célja az a városnak, hogy népszerűsítsék a helyiek és a turisták körében ezt a 100 éves felfedezést. A végső terv pedig az, hogy a kavicsfogú álteknős – amit a gyerekek a rajzpályázat elkészítése közben egyszerűen csak Dezsőnek neveztek el – még inkább beépüljön a veszprémi jelképek közé.

Csík RichárdCsík Richárd

A mostani rajzpályázatnak ebben nagy szerepe volt, hiszen 4 iskolából – Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Hriszto Botev Általános Iskola, Báthory István Általános Iskola, Dózsa György Általános Iskola – több tucat gyermek vett részt rajzaival a felhíváson.

Az eredményhirdetésen jelen volt Brányi Mária, alpolgármester is, aki örömét fejezte ki, hogy ez az eddig elfeledett lelet jobban a figyelem középpontjába került, kiváltképp azért is, mert Veszprémben az állatkert dinóparkja már kiválóan mutatja be az egykori őslényeket, most ezek sorába kapcsolódhat be egy teljes mértékben veszprémi felfedezés is.

Brányi MáriaBrányi Mária

A szobrok néhány hónap múlva kikerülnek a városrészekbe, a gyermekek erről készült rajzai pedig hamarosan mozgó kiállításként a V-Busz járatain lesznek megtekinthetők. Ezt Csík Richárd jelentette be az átadón, felhívva a figyelmet arra, hogy a buszokra való kihelyezése a rajzoknak még több emberhez segít eljuttatni a kavicsfogú álteknős hírét, valamint a gyermekek alkotásai is az egész veszprémi közösség számára megtekinthetőek lesznek.

A díjazottak névsora iskolák szerint:

Bárczi Gusztáv Általános Iskola
1. helyezett: Micsunek Adrián
2. helyezett: Czunyi Géza Dávid
3. helyezett: Jámbor Márk
Különdíjban részesültek: Bálint Laura, Valc Szilárd, Hásenauer Dominik, Taszári Dávid

Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
1. helyezett: Göncz Benedek
2. helyezett: Lázár Rebeka
3. helyezett: Neumann Flóra
Különdíjban részesült: Vörös Nóra

Báthory István Általános Iskola:
1. helyezett: Decsi Zoltán
2. helyezett: Varga Míra
3. helyezett: Bodogán Léda
Különdíjban részesültek: Koronczai Levente, Szkiba Emese, Jáger Bence, Lajtai Előd

Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola:
1.helyezett: Vörös Vivien
2. helyezett: Markó Csaba
3. helyezett: Kocsis Eszter
Különdíjban részesült: Szabó Balázs, Szakács Mike

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.